e? Przeciez to standardowy standard dla zooma
Popatrz na konkurencję - mają tak samo.
Dlaczego nie do kotleta?
Do reportażyków?
Widoczki też dadzą rade.
Ogranicza CIę tylko wyobraźnia :P
e? Przeciez to standardowy standard dla zooma
Popatrz na konkurencję - mają tak samo.
Dlaczego nie do kotleta?
Do reportażyków?
Widoczki też dadzą rade.
Ogranicza CIę tylko wyobraźnia :P
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Do street za wielkie chyba.
Trudno sie wmieszać w tlum z taką lufą![]()
Obiektyw przede wszystkim idealny do zdjęć przy zastanym świetle. Słabo oświetlone pomieszczenia już nie będą straszne.
Do ślubu byłby idealny w zestawie takim jak napisał KaarooL. Albo ewentualnie w zestawie z Zuiko 50mm F2 na drugim, mniejszym body.
Aha, no i najważniejsze. Widać, że jakość obrazu daje bardzo dobrą już od F2.
powiem tak,, idealny do ślubów.. ale trochę za krótki na długim końcu...
jakkolwiek może się zdecyduje... czekam na więcej przykładów![]()
Chętnie bym zamienił 14-54 na tą lupę.....
częściowo podzielam poglądy lessiego.. dla mnie idealne byłoby takie 14-50 ze światłem 2-2,4
aby ręki nie urwało![]()
35 to mało do ślubu - wtedy naprawdę trzeba być blisko...co może drażnić niektóre osoby. Jazda na dwa aparaty? Wtedy tak, ale w najważniejszym momencie i tak nie ma czasu na to. Wolałbym coś o dłuższym zakresie. No i drugi zestaw to druga lampa itd...organizacyjnie odpada. 35-100 to jest extra imprezowe szkiełko jak dla mnie - ale ten ciężar![]()
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Lessie marudzisz okropniePopatrz na Nikkory i Canony z tego zakresu pod FF... Moim zdaniem to szkło + 35-100 i ewentualnie coś dłuższego jeśli ktoś potrzebuje i według mnie żadnych stałek i innych wynalazków nie potrzeba, oczywiście poza dobrą puszką ;P A zakres jak dla mnie bardzo fajny wręcz idealny podstawowy obiektyw do pracy, a na spacer zawsze możesz podpiąc ZD14-54 lub ZD12-60
.Dawniej ludzie latali z 50tkąmi a teraz są dostępne takie świetne zoomy i jeszcze marudzenie
![]()
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
Mnie osobiście zakres ogniskowych 14-35 odpowiada. Do moich widoczków to byłoby extra szkło. Analizując to co dotychczas fotografowałem, to rzadko wychodzę poza zakres 14-35, chyba że coś jest na tyle daleko, że trzeba wyciągnąć 50-200, choć też często jest za krótko. Do tego jeszcze E-Trójka, dobry "polarek" i kilka filtrów i by mi wystarczyło na długie lata. Wiem, że można taniej i niewiele gorzej. Człowiek musi sobie wytyczać cele, aby była motywacja do porannego wstawania do pracy. Poza tym jakieś marzenia trzeba mieć.
Czarny aparat z gorszego systemu
Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959