2877 - ładnie opisana sytuacja, przekaz, kompozycja i delikatny bokeh.
TJ
2877 - ładnie opisana sytuacja, przekaz, kompozycja i delikatny bokeh.
TJ
2878 kuropatwa
Najważniejsza jest historia.
"Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid
Kuropatwa 2878 - piękny kadr, światło i kolory. Wydaje mi się że trochę głową ruszyła w czasie ekspozycji.
Sójka:
2879.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Raniuszek:
2880.
Pozdrawiam!
Dziś siedząc na tarasie domku usłyszałem stukającego w drzewo dzięcioła. Ponieważ są to rzadcy goście na mojej działce i mało mam zdjęć dzięciołów postanowiłem spróbować go przywabić. Puściłem mu z głośnika głos dzięcioła dużego i po chwili faktycznie się pojawił - usiadł wysoko na odległym drzewie (niestety zbyt odległym by mu zrobić w miarę sensowne zdjęcie) i zaczął obserwować teren. Kontynuowałem wabieni z nadzieją że podleci bliżej. I faktycznie nagle podleciał i usiadł znacznie bliżej niż oczekiwałem - na pniu młodziutkiej lipy w odległości zaledwie kilku metrów ode mnie. W miarę szybki (ale płynny by go nie spłoszyć) obrót aparatu w stronę dzięcioła - i tu zonk... obiektyw 150-600 z telekonwerterem 1.4x, najdłuższa ogniskowa i widok w wizjerze jak poniżej (pokazuję pełny kadr):
2881.
Na szczęście dał mi kilka sekund zanim odleciał - udało mi się skrócić ogniskową i kilka zdjęć mu jeszcze zrobić:
2882.
2883.
Pozdrawiam!
Modraszka mokra po kąpieli:
2884.
Pozdrawiam!
Dzisiejszy kos szukający wieczorem pożywienia dla swoich piskląt. W dziobie upolowane chrabąszcze:
2885.
Pozdrawiam!
Dzięki! Cieszę się że się podobają.
Pierwiosnek:
2886.
Pozdrawiam!