za ciepłe kolory , i wychodzi jakaś magenta
za ciepłe kolory , i wychodzi jakaś magenta
Na zdjęciu z wróbelkiem zostawiłem BW z aparatu czyli 4500 i +31 Magenty. Próbując zejść z magenty zieleń za wróblem robiła się plastikowa.
Na zdjęciu z kowalikiem aparat ustawił 4600 i +51, na opublikowanym zdjęciu zszedłem niewiele na temperaturze bo do 4430 a z Tinty szedłem do +37.
Może mogłem jeszcze bardziej ale wydawało mi sie, że robi się mniej naturalnie.
Czy ktoś jeszcze odbiera te zdjęcia podobnie jak Roberto? Jeżeli tak to prosze o sygnał - to dla mnie cenna informacja.
Myślę , że za dużo kombinujesz . Zdjęcia robione na zewnątrz , nie powinno być żadnych problemów przy ustawieniu na auto WB, ewentualnie potem lekka koretka (jeśli potrzeba) . A tak wyszło sztucznie .
To zdjęcie z wróblem odbieram podobnie, choć nie powiedziałbym, że za ciepłe. Raczej wchodzi meganta na piórach (a może odcień niebieski - czyli za zimne). Tak bym to mniej więcej widział:
przedpo
Do kolorystyki kowalika nie mam uwag. W obu zdjęciach moim zdaniem brakuje ostrości, zwłaszcza foto kowalika (trochę jej dodałem na wróblu).
Ostatnio edytowane przez And.N ; 3.04.18 o 14:19
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
4
Przecież Wróblowi zostawiłem AWB a Kowalikowi delikatnie oziębiłem i odjąłem Magenty w stosunku do AWB a wg Ciebie i tak są za ciepłe i za dużo Magenty. Widzę, że tak źle i tak niedobrze
Dzięki. Po Twojej obróbce zdecydowanie zyskał na ostrości![]()
Lilen, moim zdaniem kolory na kowaliku nie są naturalne, widać to na samem okazie oraz korze drzewa, imho przedobrzyłeś z nasyceniem kolorów. Zobacz kilka postów wyżej jest zdjęcie tego ptaka Oli_Olgi, znacznie bliższe rzeczywistości.
XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400
Oki dzięki za uwagi - wychodzi na to, że to po prostu słabe zdjęcia są....
Postaram się poprawić![]()
Spotkaliśmy się dzisiaj:
Samiec mandaryny
Kwiczoł
Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją (Apolinary Despinoix).
A u mnie same czaple
i żurawie
i gęsi
i bociany
XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400
Zakładanie rodziny, chyba.
Najważniejsza jest historia.
"Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid