Ładne, szczególnie te trzy pionowe kadry.
Ładne, szczególnie te trzy pionowe kadry.
majówka na Śląsku zdjęcia z Zabrza i Pszczyny
Em1-mkII, m12-40, m40-150, MMF2, E-5, 12-60, EX-25,50-200, Raynox
i kolejne
Ostatnio edytowane przez Szczecluk ; 5.05.16 o 21:22
Em1-mkII, m12-40, m40-150, MMF2, E-5, 12-60, EX-25,50-200, Raynox
Rozpoznawania ciąg dalszy, ale nie uważam się za eksperta, to tylko moje zdanie.
Jakoś umknęło mi drugie dodane zdjęcie, ale tutaj już wyraźniej widać kształt dzioba, górna szczęka jest ciemniejsza, na głowie ciemna czapeczkę z delikatnym, jasnym kreskowaniem, no i jasny brzuch oraz gardło, typowe dla szaty godowej co wskazuje na rokitniczkę.
Tego nigdy nie można wykluczyć, widziałem już bardzo dziwną krzyżówkę pokrzewek.
Też mi to na pokląskwę wygląda, świetne rozpoznanie.
Jeszcze kilka słów odnośnie wabienia dźwiękiem, można taką metodę stosować, ale zawsze z umiarem, ptaki różnie mogą zareagować, jest to dla nich pewnego rodzaju stres.
Jeżeli już wybieramy taką metodę wabienia, to dobrze jest puszczać dźwięk przez krótką chwilę, one mają dobry słuch i na zbyt długie wabienie mogą przestać reagować. Dobrze jest wybrać sobie jeden upatrzony gatunek i na nim się koncentrować, puszczanie dźwięków wielu gatunków może przynieść odwrotne efekty.
Warto też przygotować odpowiednie nagrania, zwracając uwagę jaki to rodzaj głosu (śpiew samca, głos samicy, dźwięk ostrzegawczy), czasem wystarczy puścić nieodpowiedni dźwięk i ptaki nie pojawią się już tego dnia. Często też na nagraniach w tle słychać inne gatunki, dla nas są ledwo słyszalne, ale ptaki słyszą je doskonale i albo przyleci nie ten gatunek który wabimy, albo wystraszymy wszystkie gatunki w okolicy.
Ładnie zapozował z tymi mniszkami, pięknie ubarwiony gatunek, kolory tylko troszkę przesycone.
Piękny, wyrośnięty trzciniak, kapitalne ujęcia, brawo!
Refleks, szybka seria plus dwa razy krótszy czas naświetlania przy dobrym świetle i kadry powinny być doskonałe.
Mam tak samo z sikorami, dzięciołami, kosami, szpakami, wróblami i mazurkami, na dzień dzisiejszy tylko szpaki, kosy i dzięcioł dokarmiają młode, wiem jak to cieszy.
Interesujące gatunki i takie środowiskowe ujęcia, kadry tylko trochę za ciemne.
Dławigad przepiękny, niby liczy pióra..., a spogląda jednym okiem i pozuje do zdjęcia
.
Pozdrawiam
kolejne Rokitniczki (?)
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły