Dzięki za miłe słowa!
Chyba musisz wodę w baseniku wymienić
Miejsce spotkania pełzacza nie przesądza o jego przynależności gatunkowej. Pełzacze są bardzo trudne do rozróżnienia na podstawie wyglądu, co więcej zmienność osobnicza powoduje że identyfikacja na podstawie jednej cechy nie daje całkowitej pewności. Najłatwiej jest je odróżnić po głosie, którego oczywiście w tym przypadku nie mamy. Postanowiłem jednak spróbować. Jan Sokołowski podaje w swojej książce Ptaki polski następujące cechy umożliwiające rozróżnienie:
-pełzacz leśny: czoło tuż przy dziobie z białymi plamkami, na spodniej stronie skrzydła brak przy brzegu ciemnej plamki, pazur na tylnym palcu długi i słabo zakrzywiony;
-pełzacz ogrodowy: przednia część czoła bez białych plamek, na spodniej stronie skrzydła ciemna plamka, dziób długi a pazur na tylnym palcu krótki.
Na Twoim zdjęciu niestety spodu skrzydła ani przodu czoła nie widać. Oba gatunki pełzacza mają na planszach w książce wydłużone dzioby i pokaźne tylne pazury, nie jestem w stanie ocenić czy dziób na zdjęciu jest już długi jak u pełzacza ogrodowego czy jeszcze nie długi jak u leśnego, długość tylnego pazura bardziej mi przypomina rysunek pełzacza leśnego.
Z kolei przewodnik Collinsa 'Ptaki' pokazuje rysunki pełzacza ogrodowego i dwóch podgatunku pełzacza leśnego - wschodnioeuropejskiego Certhia familiaris familiaris i występującego w europie zachodniej i centralnej Certhia familiaris macrodactyla. W/g tych rysunków cechami odróżniającymi wschodnioeuropejskiego pełzacza leśnego od ogrodowego są krótszy dziób, długa biała brew zaczynająca się tuż przy dziobie (u ogrodowego zaczyta się przy oku), całkowicie biały brzuch (u ogrodowego brązowy nalot na brzuchu), czarny prostokątny 'ząbek' na pasku skrzydłowym i brudnobiałe brzegi na końcach lotek pierwszego rzędu (u pełzacza ogrodowego śnieżnobiałe).
Na Twoim zdjęciu brzucha nie widać, nie widzę również 'ząbka' na pasku skrzydłowym (ale może to wynikać z kąta wykonania zdjęcia i ułożenia piór), natomiast kształt brwi i kolor brzegów końców lotek wskazują na pełzacza leśnego.
Nie mam więc całkowitej pewności, ale wydaje mi się że to pełzacz leśny.
A samo zdjęcie bardzo piękne!
Załącznik 270624