Ooo... chyba coś smacznego leży
2383.
Sprawdźmy co to za nasionko!
2384.
Słonecznik - smaczny!
2385.
Czy jakieś zagrożenie się nie zbliża?
2386.
A może by tak jeszcze jedno nasionko?
2387.
Ooo... chyba coś smacznego leży
2383.
Sprawdźmy co to za nasionko!
2384.
Słonecznik - smaczny!
2385.
Czy jakieś zagrożenie się nie zbliża?
2386.
A może by tak jeszcze jedno nasionko?
2387.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Zostałeś Marku głównym ornitologiem tego zakątka.Podziwiam zaangażowanie i konsekwencję.
Można zobaczyć tu najróżniejsze "ptasięta" o różnych porach dnia.
Nawet nie trzeba wychodzić z domu.
Zwłaszcza że pogoda okropna za oknem.
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
Cóż... próbuję jakoś podtrzymać zamierającą aktywność forum - niestety chyba z niezbyt dobrym skutkiem. A że mam na dysku spore zapasy zdjęć ptaków (tegorocznych - dopiero w tym roku zająłem się poważniej tym tematem) oraz owadów i pająków (głównie jeszcze ubiegłorocznych) staram się codziennie chociaż w tych dwóch watkach pokazać coś nowego. W innych wątkach pokazuję sporadycznie bo nie mam się czym tam chwalić.
Dzięki za komentarz!
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Czarnogłówka:
2388.
Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 7.12.24 o 19:43
Pozdrawiam!
Dzięki za komentarz!
Bogatka z odbiciem też piękna
Z mojej strony rozglądający się mysikrólik między gałązkami sosny:
2390.
2391.
2392.
2393.
Pozdrawiam!
Wielkie gratulacje za mysikrólika, bo to jest diabeł wcielony![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Faktycznie mysikrólik jest trudnym modelem z racji ruchliwości i rozmiarów. Miałem jednak to szczęście że pod koniec października nagle całe stadko mysikrólików (nie znam dokładnie liczebności ale widziałem nawet 6 sztuk jednocześnie) zadomowiło się na mojej działce. Zrobiłem im mnóstwo zdjęć - w ogromnej większości nieudanych (najczęściej zanim wycelowałem już mysikrólik się przemieszczał i albo w kadrze jest sam ogon albo aparat nie zdążył ostrości złapać) - ale jeszcze na kilka wstawek tych z w miarę dobrym kadrem i ostrością powinno dać się wybrać.
Dzięki za komentarz!
Pozdrawiam!
Samice kapturki chyba podczas kąpieli coś zaniepokoiło - wyskoczyła, rozejrzała się, po czym chyba się uspokoiła bo wskoczyła znów do wody (zdjęcia z 20 października):
2394.
2395.
2396.
2397.
2398.
2399.
Pozdrawiam!
Mysikrólik super, czarnogłówka też. Zmieniła ci się kolorystyka zdjęć na plus, te dwa przykłady do naśladowania\powielania.![]()
Dzięki za miłe słowa!
Piecuszek czy pierwiosnek - często mam wątpliwości przy identyfikacji tych gatunków na podstawie zdjęć. Wiem że pierwiosnek ma ciemniejsze nóżki, ale niekiedy ten sam ptak potrafi mieć jaśniejsze lub ciemniejsze nogi w zależności od kąta padania światła. W tym przypadku obstawiam że piecuszek, ale cień wątpliwości pozostaje:
2400.
2401.
2402.
Pozdrawiam!