Piecuszek nowym szkłem robiony? Jak wrażenia?
Piecuszek nowym szkłem robiony? Jak wrażenia?
Piecuszek pięknie się prezentuje
774. Pierwiosnek
775. Żywiciel rodziny
Dzięki za komentarze!
Nowym, 150-600 z doczepionym telekonwerterem 1.4x. Dało to zasięg dzięki któremu nawet przy tak małym ptaszku daje się uzyskać ładne kadry bez przycinania w komputerze (akurat ten 773 był lekko przycięty, za chwilę pokażę dwa kadry piecuszka z wczorajszej sesji bez przycinania). Z kolei przy nieco większych motywach uzyskuję bez telekonwertera podobne kadry jak ze 100-400 z telekonwerterem - daje mi to możliwość wykonywania zdjęć również przy gorszych warunkach oświetleniowych. Sam obiektyw jest niestety bardzo ciężki i po kilku minutach wykonywania zdjęć z ręki odczuwa się wyraźne zmęczenie mięśni. Z tego względu mimo bardzo dobrej stabilizacji statyw lub monopod mogą się okazać bardzo przydatne. Na razie jednak z nich nie korzystam gdyż przy naprowadzaniu obiektywu na szybko przemieszczające się ptaszki (a te maluchy są bardzo ruchliwe i rzadko chcą usiedzieć w jednym miejscu dłużej niż kilka sekund) bardzo przydatny okazał się celownik kolimatorowy a do jego mocowania wykorzystuję odwróconą stopkę statywową obiektywu - zatem trzeba wybierać - albo celownik albo statyw
Pierwiosnek 774 i kos 775 jak zwykle u Lisiejjamki perfekcyjne.
Obiecane dwa kadry piecuszka z wczorajszej sesji - również 150-600+TC1.4x przy najdłuższej ogniskowej - oba kadry bez przycinania w komputerze:
776.
777.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Kolejny spacerniak leci. Model bardzo pospolity ale jakoś podoba mi się ten portrecik
.
OM-1MarkII + M.ZUIKO DIGITAL ED 300mm f/4 IS PRO📷📷.
778. Anas platyrhynchos.
![]()
MAKROKOSMOS: www.flickr.com/photos/irass. INSTAGRAM: https://www.instagram.com/ireneuszirasswaledzik/
.
778 - pięknie detale upierzenia wyszły.
Dwa kadry trznadla:
779.
780.
Pozdrawiam!
trznadel to trudny przeciwnik bardzo łatwo przepalić w słoneczny dzień, wiem coś na ten temat, miałem kilka podejść![]()
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Dzięki za komentarz!
Dziś przyleciały czubatki, modraszka i muchołówka szara. Cztery kadry czubatki:
781.
782.
783.
784.
Pozdrawiam!
dwie ostatnie czubatki zazdraszczam![]()
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Seria z czubatką niezła
785. Rudzik