Tylko testowałem, i sensu w tym nie widzę. To była mała odległość, gdzie bez konwertera wyszło by jescze lepiej. Konwertera używamy na dłuższe odległości, a tu wyglądało to już kiepsko. Zapewne tak samo jest w przypadku zuiko 100-400. A Sony a6400 mam od kilku lat, ale rzadko wyciągam z szuflady, jakoś wolę chodzić z micro![]()
Najważniejsza jest historia.
"Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid
745. Pleszka
Modraszka miedzy gałęziami młodej sosenki:
746.
- i na jej czubku:
747.
748.
749.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Trznadel:
750.
Pozdrawiam!
Trznadel bardzo mi pasujący. Jest światełko.
TJ
Ładnie się Marku rozkręcasz w ptasim świecie. Ode mnie kilka zdjęć zrobionych w poprzednich tygodniach. Na nowe mam ostatnio mało czasu.
751 - dzięcioł duży
752 - niedoświetlony samiec zięby
753 - bogatka ze zdobyczną gąsienicą
754 - świergotek drzewny
Robaki i astronomia: https://www.instagram.com/bugsandastronomy/
755 pliszka żółta
Najważniejsza jest historia.
"Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid
Pliszka żółta ładnie zapozowała ale niestety coś sobie nie poradziło z kontrastem - nie wiem obróbka czy matryca. Podejrzany w Irfan View histogram wygląda tak:
Jak widać przepaleń (szczególnie w kanałach niebieskim i czerwonym) trochę dużo... Dla mnie bardziej denerwujące są te w kanale czerwonym popwodujące jaskrawożółte plamy poniżej oka i skrzydła ptaka.
Ze zdjęć sprzed tygodnia wybrałem jeszcze jedną sekwencję startu muchołówki szarej:
756.
757.
758.
Dla porządku dodaję jeszcze kolejne, aczkolwiek kadrowo mi nie pasuje - niestety dołu i prawej nie mam z czego dołożyć:
759.
Pozdrawiam!