Strona 660 z 797 PierwszyPierwszy ... 160560610650658659660661662670710760 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 6.591 do 6.600 z 7961

Wątek: pokaż swojego ptaka

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    karmnik + ptaki karmnikowe to specyficzny temat, dosyć "łatwy" do realizacji, kwestia jak mocno się do niego przykładasz ptaki z reguły są "oswojone" z człowiekiem, podstawowym problemem jest z jak bliska chcesz zrobić zdjęcie ? wszystkie ptaki maja swoja granicę "podejścia", lisiajamka ma tak fantastyczne zdjęcia bo robi je z małej odległości do tego kapitalnym obiektywem gdzieś kiedyś słyszałem, że zdjęcie będzie "dobre" jeżeli obiekt/ptak wypełnia połowę kadru
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

| OlyJedi
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    A tak z innej beczki korzystając z tematu karmnikowego. Jest okres dokarmiania ptaków i mam pytanie do osób siedzących w temacie. Zacząłem dodawać do karmnika prucz słonecznika rozdrobnione obierki z jabłek, marchwi i pietruszki. Takie odpady z kuchni które zawsze leciały do kosza. Widzę, że ptaki je jedzą ale nie mam pewności czy im to służy, zwłaszcza obierki z jabłek.

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    183
    Moja galeria

| OlyJedi
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    Te obierki mnie najbardziej interesują a tu mamy tylko o obierkach z ziemniaków. Może jeszcze ktoś coś podpowie.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    generalnie jest niepisana zasada, że jak jest mróz i śnieg, najważniejsze jest to aby karmić cały czas do wiosny jak już zaczniesz, ptaki to "lenie" będą cały czas koło karmnika, "dobra rada " nie kupuj nic innego niż słonecznik w łupinach on ma największe wzięcie na znanym portalu jest w workach 10/20 kg, odradzam kule tłuszczowe w siateczce, czasami z takich kul robi się pułapka na ptaki, zaczepiają łapami o siatkę i nie potrafią się oswobodzić dla sikor dodatkowo słonina lub smalec, najlepiej wołowy , niestety jest trudny do kupienia, ja "lecę" na jednym karmniku przed blokiem, średnio na sezon zimowy schodzi mi 15-20 kg słonecznika + około 10-15 kostek smalcu
    Ostatnio edytowane przez viruuss ; 24.12.23 o 16:32
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

| OlyJedi Awatar mareksopl
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    No nie wiem jak Wy robicie te zdjęcia. Moje sikorki wyglądają jakoś tak:

No dobrze, czasem może tak, ale i tak przepaść jest ogromna.

Nie umiem fotografować, czy nie umiem obrabiać?

A te kaczki były nad Jeziorem Łebsko. Dużo ich, to z daleka jakoś trzeba było:

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF2337r.jpg
Wyświetleń:	283
Rozmiar:	66,5 KB
ID:	260063   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF2247r.jpg
Wyświetleń:	286
Rozmiar:	218,5 KB
ID:	260066   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF1909r.jpg
Wyświetleń:	286
Rozmiar:	771,5 KB
ID:	260067  
    Ostatnio edytowane przez mareksopl ; 2.01.24 o 23:10 Powód: Namyślałem się
    "Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
    popatrzna.blogspot.com

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    183
    Moja galeria
    "Nie umiem fotografować, czy nie umiem obrabiać?"
    Niestety, ale jedno i drugie, przynajmniej teraz jeszcze. Co nie znaczy, że powinieneś wyciągać wniosków, jakie błędy popełniasz, i gdzie się poprawiać.

| OlyJedi Awatar mareksopl
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Roberto73 Zobacz posta
    "Nie umiem fotografować, czy nie umiem obrabiać?"
    Niestety, ale jedno i drugie, przynajmniej teraz jeszcze. Co nie znaczy, że powinieneś wyciągać wniosków, jakie błędy popełniasz, i gdzie się poprawiać.
    No dobrze, poprosiłem więc dostałem, dziękuję.
    "Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
    popatrzna.blogspot.com

| OlyJedi
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    Dość słabo to wygląda ale to już sam zauważyłeś. Zastanawiam się co może być przyczyną. Nie wiem jakie masz doświadczenie w fotografii i na ile znasz swój sprzęt. Nie wiem czym te zdjęcia są robione. Spróbuj zrobić jakieś fotki statyczne i wtedy sprawdzisz czy twój aparat łapie ostrość tam gdzie chcesz aby ona była. Numeruj zdjęcia żeby można było się do konkretnych fotek odnieść. Jeżeli to dopiero początek Twojej przygody z fotografią to staraj się robić zdjęcia przy dobrej pogodzie. Ładne ciepłe światło bardzo pomaga i robi swoją robotę. Pierwsze zdjęcie było by dla mnie bardzo trudne do zrobienia. Ciemna głowa sikorki na tle białego tła to ciężki temat. Autofokus mógł tu zwariować. Nie wiem w co celowałeś, w śnieg czy w głowę ptaka. Drugie zdjęcie wydaje mi się, że jest zrobione ze zbyt długim czasem naświetlania. Małe ptaki są bardzo ruchliwe i tu czas naświetlania 1/250 sekundy to absolutne minimum. Nie wiem też czy używasz stabilizacji. Oczywiście mówię o stabilizacji optycznej. Przy takiej drobnicy używaj możliwie małego pola autofokusa i stosuj punktowy pomiar ekspozycji. Staraj się celować o ile to możliwe w jaśniejsze miejsca ptaka. Przy większych ptakach stosuj zrównoważony pomiar ekspozycji. Dużo ćwicz a będą efekty. Trochę to chaotyczne ale może coś z tego dla siebie wyciągniesz.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez tyrkand ; 3.01.24 o 15:15

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    183
    Moja galeria
    Widać, że sprzęt jest dobry (Fuji xt5 +100-400). Tak więc problem jest tylko po stronie fotografa. Tak jakbyś przyłożyl na chwilę aparat do szyby w kuchni i cyk, coś tam jakiegoś ptaka widać przecież. Hmm trochę siedzisz na forum, ale pytasz dalej czemu nie wychodzi tak jak powinno. Ja bym Ci radził może kilka godzin kursu foto. Nie mówię tego uszczypliwe, ale to czasem najlepsza forma poprawy swoich zdjęć. Potem jeszcze kilka filmików jak obrabiać RAW, bo nie widać żadnej na twoich zdjęciach