Strona 659 z 778 PierwszyPierwszy ... 159559609649657658659660661669709759 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 6.581 do 6.590 z 7780

Wątek: pokaż swojego ptaka

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Dodam ze piękne efekty uzyskujesz na tych polowaniach. A ostatnie zdjęcie dowodzi że i w deszczu można
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi Awatar mareksopl
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lisiajamka1 Zobacz posta
    @mareksopl Wszystkie zdjęcia zrobione Olkiem OMD EMI mark II z Zuiko 300mm/4 Pierwsze zdjęcie - ISO 500 1/200s F4 drugie zdjęcie ISO 640 1/200s F4. W komputerze mam wgrany taki myk, że na wyświetlanym zdjęciu, na dole pokazuje mi jego exif. Wyświetlany jest pod warunkiem, że autor zdjęcia tych danych nie usunie, u mnie są widoczne
    Dzięki serdeczne za info. Przynajmniej mam jakiś punkt odniesienia. Pozdrawiam.
    "Trzeba się uczyć grać nie od tych co robią instrumenty, ale od tych co umieją grać" - Galileusz
    popatrzna.blogspot.com

| OlyJedi
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    @lisiajamka jak fotografujesz przy karmniku to ptaki raczej powinny Cię znać i tu musisz wybadać czy siatka maskująca jest konieczna. Jak fotografowałem kowaliki to stosowałem trochę inną metodę i wiedziałem w którym miejscu usiądzie model. Dlatego mogłem aparat ustawić na statywie i wycelować w dane miejsce. Czasem sam wyzwalałem migawkę po przez wężyk spustowy, czasem odpalałem zdalnie a czasem stosowałem pułapkę autofokusa. Wszystkie metody są dobre ale zauważyłem, że jak początkowo owijałem sprzęt siatką maskującą to kowaliki były bardziej nieufne niż jak zostawiałem sprzęt niezamaskowany. Tłumaczyłem to sobie tym, że ptaki i tak mnie widziały a brak siatki maskującej dawał im podgląd, że tam nic się nie czai, żeby je zaatakować. Wszystko widziały i być może czuły się bezpieczne. Może to oczywiście nie dotyczyć innych gatunków.

490
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_8006.JPG
Wyświetleń:	373
Rozmiar:	427,2 KB
ID:	259970
    Ostatnio edytowane przez tyrkand ; 20.12.23 o 13:44

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tyrkand Zobacz posta
    @lisiajamka jak fotografujesz przy karmniku to ptaki raczej powinny Cię znać i tu musisz wybadać czy siatka maskująca jest konieczna. Jak fotografowałem kowaliki to z stosowałem trochę inną metodę i wiedziałem w którym miejscu usiądzie model. Dlatego mogłem aparat ustawić na statywie i wycelować w dane miejsce. Czasem sam wyzwalałem migawkę po przez wężyk spustowy, czasem odpalałem zdalnie a czasem stosowałem pułapkę autofokusa. Wszystkie metody są dobre ale zauważyłem, że jak początkowo owijałem sprzęt siatką maskującą to kowaliki były bardziej nieufne niż jak zostawiałem sprzęt niezamaskowany. Tłumaczyłem to sobie tym, że ptaki i tak mnie widziały a brak siatki maskującej dawał im podgląd, że tam nic się nie czai, żeby je zaatakować. Wszystko widziały i być może czuły się bezpieczne. Może to oczywiście nie dotyczyć innych gatunków.
    Ciekawa rada poparta pięknym zdjęciem dowodzącym jej skuteczności.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Nie znam się na ptaszkach, ale wiem, że w Łazienkach sikorki jedzące z ręki nie są widokiem przesadnie rzadkim, podobno wystarczy trochę cierpliwości.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Mieszka w
    Valence FR/Kourou (Gujana Francuska)/Warszawa
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Nie pomyliles z wiewiorkami?
    U mnie przy karmiku plosza sie.
    Ale fakt-jak sie siedzi nieruchomo to usiada na 2m od czlowieka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    A czy na zdjęciu jest wiewiórka?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Niczego nie pomyliłem. Wiewiórki są wręcz nachalne. Po prostu wspinają się na człowieka po spodniach i są zdziwione, jak nie dostają orzeszka. Drobny problem polega na tym, że ta wspinaczka jest bolesna, bo one mają bardzo ostre pazurki.
    Proponuję Łazienki poza godzinami szczytu, mniej ludzi, mniej żarcia, więcej okazji do bratania się z przyrodą
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lisiajamka1
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    416
    Moja galeria
    Do sikorek "strzelam" tak trochę z braku laku Wolałbym upolować gila, grubodzioba, czy innego dzwońca Z moich ogródkowych doświadczeń siatka maskująca ma sens, choć sikory rzeczywiście są najmniej płochliwe. W ukryciu nawet bez fotografowania fajnie jest je obserwować, a w międzyczasie może pojawi się coś bardziej godnego do sfotografowania. Mam też zasadę, żeby jak prawdziwy myśliwy upolować zwierza jednym strzałem, bez serii i innych zdalnych "wspomagaczy" Traktuję to jak zabawę i bardzo przyjemną formę relaksu, nawet w taką pogodę jak dziś
    491. Tymczasem sójka
    Nazwa:  PC200002.jpg
Wyświetleń: 358
Rozmiar:  1,84 MB
    Ostatnio edytowane przez lisiajamka1 ; 20.12.23 o 18:22

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Nie wiedziałem, że sójki mają taki bogaty jadłospis. Myślałem dotąd, że robaki, ślimaki itp.
    Wczoraj wywiesiłem takiego dużego gula z ziarnami dla sikorek. Okazuje się, że połowę wtrząchnęly sójki.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||