Strona 56 z 797 PierwszyPierwszy ... 646545556575866106156556 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 7965

Wątek: pokaż swojego ptaka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lisiajamka1
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    416
    Moja galeria

Odp: pokaż swojego ptaka

Dwa el condory (stary i młody) trochę za wysoko latały
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2034426.JPG
Wyświetleń:	114
Rozmiar:	176,0 KB
ID:	98113  

| OlyJedi Awatar ronin75
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    192
    Moja galeria

coraz ich mniej.....

Mężczyzna bez kobiety jest jak samuraj bez pana.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria

Śliczne wróbelki.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria

Fajne wróbelki, faktycznie ich coraz mniej, z wielu miejsc niestety już poznikały. U mnie przynajmniej sporo ich krewniaków - mazurków.

Taka ciekawostka z Wikipedii:
    W roku 1958 chiński przywódca komunistyczny Mao Zedong ogłosił program "Wielkiego skoku naprzód", w ramach którego - m.in. realizując hasło, że gospodarką dowodzą "generał żelazo, generał węgiel i generał zboże", doprowadzono do zniszczenia znacznych ilości narzędzi rolniczych, które w wiejskich dymarkach przetopiono na surowe i bezwartościowe żelazo. To poskutkowało drastycznym spadkiem plonów, o który Mao Zedong obwinił wróble i rozkazał rok później wszystkim Chińczykom je wytępić (a wraz z wróblami także szczury, muchy i komary) w ramach "Kampanii walki z czterema plagami". W wyniku tej akcji, podczas której wszystkie napotkane ptaki nieustannie płoszono, tak że po kilkudziesięciominutowym przebywaniu w powietrzu spadały na ziemię martwe z wycieńczenia (wróbel w normalnych warunkach nie lata nigdy dłużej niż kilka minut, zazwyczaj po krótkim locie przysiada), w ciągu kilku dni wytępiono prawie wszystkie wróble w Chinach.
    Skutki tych działań Chiny odczuły rok później z powodu plagi szarańczy. Ich larwy, pozbawione naturalnego wroga, rozpleniły się i wyjadły plony. W kraju zapanowała trzyletnia klęska głodu (1959-61), w wyniku której - jak się szacuje - zmarło 30 mln ludzi, głównie na chińskiej wsi, a jedną z jej przyczyn była walka z wróblami.
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

ładne kadry, fajne ziarnodzioby
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

Awatar krisder
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

A to mój ptak:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P7011418.jpg
Wyświetleń:	124
Rozmiar:	914,3 KB
ID:	99405Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_5192513.jpg
Wyświetleń:	132
Rozmiar:	988,7 KB
ID:	99406Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5022425.jpg
Wyświetleń:	119
Rozmiar:	1.003,4 KB
ID:	99407

Takie mało egzotyczne, a nawet pospolite ale to nie znaczy że innych na żywca nie widziałem. Te kolorowe zjawiają się zazwyczaj kiedy "sprzęt" został w domu lub warunki świetlne pozwalają tylko ptaszora pooglądać.
    E-5+HLD-4, E-520,ZD 12-60, ZD-14-54, , ZD-35 macro,Sigma 50-500 f/4-6,3 EX DG HSM, FL-35R

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

to środkowe jest bardzo ładne
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Awatar krisder
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez abir Zobacz posta
    to środkowe jest bardzo ładne
    Kurcze, pierwszy raz ktoś napisał coś takiego o mojej fotce. Wielkie dzięki abir!!! Nawet nie wiesz jak bardzo podniosłeś mnie na duchu i to w momencie kiedy już traciłem nadzieję że i mi coś się w tej dziedzinie uda. A wszystko przez fotki np. Kasprzyka czy krisa70 ale i wielu innych. Oglądając ich zdjęcia bałem się zamieścić coś swojego gdyż widziałem bardzo dużą różnicę jakości. Moj problem polega na tym że jestem informatycznym zerem i nie jestem w stanie obrobić foty w jakimkolwiek zaawansowanym programie graficznym a okreslenia typu "warstwy" itp to dla mnie pełna egzotyka.
    E-5+HLD-4, E-520,ZD 12-60, ZD-14-54, , ZD-35 macro,Sigma 50-500 f/4-6,3 EX DG HSM, FL-35R

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez krisder Zobacz posta
    Kurcze, pierwszy raz ktoś napisał coś takiego o mojej fotce. Wielkie dzięki abir!!! Nawet nie wiesz jak bardzo podniosłeś mnie na duchu i to w momencie kiedy już traciłem nadzieję że i mi coś się w tej dziedzinie uda. A wszystko przez fotki np. Kasprzyka czy krisa70 ale i wielu innych. Oglądając ich zdjęcia bałem się zamieścić coś swojego gdyż widziałem bardzo dużą różnicę jakości. Moj problem polega na tym że jestem informatycznym zerem i nie jestem w stanie obrobić foty w jakimkolwiek zaawansowanym programie graficznym a okreslenia typu "warstwy" itp to dla mnie pełna egzotyka.
    nie przejmuj się, nie jesteś sam w temacie "nieobróbki" cyfrowej i to nie jest problem. rzeczywiście koledzy wymienieni przez Ciebie są dobrzy w te klocki. osobiście dużo się uczę na ich fotografiach. uważam, że zdjęcie z aparatu powinno wyjść dobre, a w kompie to tylko kontrast, ostrość, jakieś tam tony czy expozycja i kadrowanie. jestem przekonany że zdjęcia naszych kolegów nie wymagały wielkich poprawek w PS. każdy może zrobić ładne zdjęcie tylko w przyrodzie rzadko wychodzą ładne zdjęcia z przypadku. tu potrzebna jest większa praca.
    jak ładnie można pokazać zwykłego wróbla możesz zobaczyć kilka postów wyżej dzięki ronin75

Awatar krisder
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Nigdy nawet nie pomyślałem że fotografie w/w powstały tylko w efekcie znajomości tajników cyfrowej obróbki. Wiem że takie ujęcia to efekt godzn spędzonych w czatowniach, które też należało zbudować i okresowo naprawiać. Mój podziw dla ich i umiejętności jest tym większy że sam będąc na emeryturze i posiadając nie najgorszy sprzęt nie mam na tyle zaparcia aby choć spróbować im dorównać.