Szczygieł ładnie pozował, lubię takie środowiskowe zdjęcia ptaków. Wiadomo, troszkę bliżej modela i byłoby jeszcze świetniej.
Sosnówki kapitalne, jakoś nie mogę ich dorwać u siebie. Jeżeli chodzi o ubogą to też mam często problemy z odróżnieniem od czarnogłówki, zwłaszcza jak nie widać dokładnie charakterystycznych cech gatunkowych.
Wiadomo, ubogą zdecydowanie łatwiej spotkać w starych parkach. Ja na zdjęciu widzę cechy obu gatunków, pewnie to kwestia naświetlenia kadru.
Krawacik wąski, policzek (lekko przyciemniony z tyłu) i czerń berecika nie sięga pod oko, to wskazuje na ubogą i pewnie to właśnie ona, ale ten policzek na zdjęciu wygląda na bardzo jasny na całej powierzchni i na piórach złożonego skrzydła widać jaśniejsze wstawki, to mogłoby wskazywać na czarnogłówkę. W takich sytuacjach najczęściej jeszcze w trakcie robienia zdjęć, puszczam dźwięki wabiące oba gatunki i wtedy nie ma już wątpliwości, bo głosy bardzo się różnią.
Kormorany ze zdobyczą świetne, złowiona ryba przypomina mi kirysy w wersji maxi, które trzymam w akwarium.
Na tej czterolinii wyglądają bardzo atrakcyjnie, świetnie złapane!
Myślę, że to była prowokacja ze strony Ryśka.
Pozdrawiam