Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Zabezpieczenie ekranu LCD w E510

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Zabezpieczenie ekranu LCD w E510

Pytanie czy jest sens zabezpieczania ekranu LCD w E510
    Na alledrogo są różne zabezpieczenia począwszy od poliwęglanu do szkieł hartowanych.
    Jeśli tak to co wybrać?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    przy normalnej eksploatacji raczej nie ma możliwości zarysowania ekranika jest naprawdę solidnie wykonany i dobrze zabezpieczony. Mój E 300 spedził wiele godzin wisząc na szyi podczas jazdy na rowerze jak i licznych wycieczek gdzie niejednokrotnie potarł się o guzik lub zamek błyskawiczny i nie ma na nim ryski. Jężeli chcesz mieć lepsze samopoczucie w dbałości o sprzęt to zainwestuj w tą ochronkę lecz moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    289
    Moja galeria
    ja tam zabezpieczam .Kupiłem kiedyś na allegro szybke z klapką "dedykowaną do olka",ale ciut za wysoka i za wąska ,poza tym O.K. Parę razy bym sobie ją wsadził w oko,ale na szczęście jestem okularnikiem - wyrwałem dekiel - zastała szybka i mam spokój
    Jacek

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    ja bym na twoim miejscu tylko folie ochronną nakleił, w zupełności wystarcza przy normalnym uzytkowaniu (aparat trzymany w torbie plecaku) chroni przed przypadkowymi rysami. a te bajery z allegro ktos juz próbował i mówił ze nie do końca pasuja albo "funkcjonuja" jak należy. Zreszta cześć z nich trzeba przykleić jakimś mocnym klejem a folie spokojnie odkleisz jak bedziesz chciał kiedyś sprzedać body może to mieć znaczenie PZDR

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja kupiłem do mojego Olka taki zestaw czyszczący: specjalne chusteczki do obiektywów, płyn do obiektywów, gruszka (dmuchawa) z doczepianą szczoteczką, ściereczki do obudowy, arkusze folii zabezpieczającej. Taki zestaw jest stosunkowo tani, a folie po docięciu do rozmiaru wyświetlacza należy dokładnie równomiernie nakleić, aby pod folia nie pozostały pęcherzyki z powietrzem. Folia taka jest praktycznie niezauważalna na wyświetlaczu LCD i nie zniekształca obrazu.

Pozdrawiam ...

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Hej

zdecydowanie folijka z jakiegoś poliweglanu.
    Owszem troszkę gorsza jakość obrazu zawsze jest jak się patrzy przez coś
    ale... lepiej zniszczyć folję niż wyświetlacz.

Można i bez, ale nie znasz dnia ani godziny kiedy na przykład metalowy suwak
    scheta Ci wyświetlacz, albo w torbie okaże się ze luzem masz fotocelę co się obija z aparatem
    Natomiast wnalazki typu okienko z daszkiem raczej bym odradzał

czas potrzebny na otwarcie, zamknięcie - walające się kawałki plastiku - bez sensu
    jak będziesz potrzebował cień dookoła monitora to se przysłonisz dłonią

a folia ochrania wystarcvzająco :_)

pozdrawiam

dobas

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    lepiej zniszczyć folję niż wyświetlacz.

Można i bez, ale nie znasz dnia ani godziny kiedy na przykład metalowy suwak
    scheta Ci wyświetlacz, albo w torbie okaże się ze luzem masz fotocelę co się obija z aparatem
    To wszystko zalezy od ekranu, a raczej od szkiełka, który go chronii.
    Dwa lata męczyłem kodaka dx6490 i mimo, ze nie raz lądował na suwaku przez cały dzień, to ekranik był idealny - zero ryski.
    Plastikową osłonkę z e-1 mam całą zjechjana :P
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Złośliwość przedmiotów martwych uczy, że wszystko się da uszkodzić (vide mój filtr UV, który w pierwszym dniu po założeniu nabawił się ryski). Te folie sprzedawane na allegro wydają się sensownym wyjściem, ja kupiłem jakąś super-hiper-mega niewiadomo co - przykleiła się i nie myśli odłazić, już od paru miesięcy. Z tymi plastikowymi osłonami to raczej szkoda zachodu.

| OlyJedi Awatar eljot
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Kupiłem folię bez klejową. Nakleiłem i jest super. Wolę nie testować wytrzymałości wyświetlacza na zarysowania.

| OlyJedi Awatar Maro66
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    52
    Moja galeria
    Osobiście polecam folie do PDA z Vobisu. Mam taką na E-330 i sprawdza się znakomicie. Lepiej uważać, zwykła złośliwość rzeczy martwych. Jak miałem telefony z wymiennymi obudowami to nigdy nie porysowałem, ale wszystkie bez wymiennych musiałem porysować