-
- Siła reputacji
- 0
510?
Witam. Od pewnego czasu zacząłem zastanawiać się nad zakupem olympusa, jak "nie wyszło mi" z pentaxem - najpierw 2 sztuki k100d super które nie radziły sobie z hotami (ostatnie sztuki - koniec produkcji), później k200 - super aparat,świetne zdjęcia, zdecydowana poprawa w porównaniu do 100, ale...popsuł się (lampa - chyba coś z elektroniką). Czyli mam pecha - ale do rzeczy: mam więc znowu pieniądze na aparat, strach przed kolejnym pentaxem, możliwość kupienia marnego nikona d60 bez silnika w korpusie, lepszego canona 400 ale obiektyw nienajlepszy, (sony odpada) i oczywiście olympus - 410 w super cenie z 2 szkłami i droższy 510 ze stabilizacją i lepszym uchwytem i ponoć większą baterią.
Po pierwsze podoba mi się jakość wykonania olympusa - jedyny z wymienionych ma metalowe przyciski, które działają jak trzeba - nie plastik który działa po 2 a nawt 3 wciśnięciu (mam grube palce), po drugie 2 obiektywy w kicie, i po trzecie cena za dual kit.
A teraz pytania - jak to jest z mapowaniem - czy to działa w 100% i na jak długo starcza - widziałem test 510 chybaq na fotopolis i tam hot świecił z daleka (jeśli mapowanie działa to dlaczego szanowni panowie z fotopolis go nie zrobili przed testem?)
Jeśli założę jakiegoś starego manuala to aparat potwierdzi ostrość?
No i wybór - 410 czy 510 - w testach widziałem że 410 o wiele lepiej ostrzy od 510- dla mnie to plus, uchwyt gorszy, ale cena lepsza, tylko brak stabilizacji...
Pomożecie?
-
redukcja hotow raczej dziala, mi dzialala w kompakcie 5050
wiec podejrzewam ze w 510 bedze dzialac conajmniej tak samo dobrze 
co do wiekszej ostrosci 410 to jest to wynik mocnego wyostrzania jpg, matryca jest identyczna
rawy beda tak samo identyczne
potwierdzenie AF dla starych obiektywow m42 istnieje z odpowiednim adapterem
ale jak masz live view brak potwierdzenia nie jest duzym problemem
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów