Strona 3 z 17 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 170

Wątek: Ostrość w E-510

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    To kolega chce porownywać (dyskwalifikując E510) jpg z obu aparatów i na tej podstawie wyciągając wnioski ?

Niestety lusterko jest tym w odniesieniu do małpek tym czym kontrola trakcji dla aut - jest trudniej (bo nic cie nie wyręcza) ale wrażenia z jazdy lepsze. Oczywistym jest że potrzeba też większej wiedzy.

Powodzenia.
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar sikor
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    hoho, Panie, to z 7070 jest przeostrzone w deche, artefakty jak sie patrzy, lustrzanka ci tak nie wyostrzy gdyz dziala subtelniej, ale na wyostrzaniu kanalowym osiagniesz efekt zdecydowanie lepszy niz w 7070. Przy tak silnym wyostrzeniu jak w 7070 trudno jest o gleboka obrobke zdjecia w programie graficznym gdyz artefakty zostana wyolbrzymione do bolu.
    A czy możesz podać jakiś opis odnośnie wyostrzania kanałowego, jakiś link.

Też od niedawna jestem posiedaczem E510 i też miałem podobny problem. Skończyło się na wizycie w serwisie. Po odebraniu z serwisu jakby lepiej, ale ...
    Mam wrażenie że to mydlenie to wina obiektywu. Zastanawiam się nad wypożyczeniem jakiegoś dobrego szkła i wtedy mały teścik teścik, porównanie.
    OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Kiedys podobny temat juz co do intrukcji w formie papieru byl jedni nie dostali ani jednej inni nawet dwie, jesli chodzi o mnie ja mialem bez problemu (kupowalem w Fotojoker) Mysle ze gdybys skontaktowal sie z Olympusem moze by Ci wyslali po przedstawieniu sytuacji jaka zaszla mysle ze nie jestes pierwsza i ostatnia osoba z tym problemem zadzwon ewentualnie i daj znac zeby osoby ktore kiedys przeczytaja ten temat mogly juz miec gotowa informacje

pozdrawiam

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A moze to front fokus jak u mnie. Obejrzyj dokladnie fotki ktore zrobiles i zobacz czy aby gdzies na pierwszym planie czyli blizej aparatu nie jest ostrzej niz tam gdzie celowales.

Co do FF poruszanym przeze mnie na innym watku wyklarowaly mi sie 2 przyczyny takiej sytuacji. W zwiazku z tym ze FF nie jest staly (raz jest ok raz nie) to przyczyna moze byc slaba bateria i zbyt pradozerny silnik w 70-300 lub rozne natezenie swiatla. Olympus wie najlepiej...

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez sikor Zobacz posta
    A czy możesz podać jakiś opis odnośnie wyostrzania kanałowego, jakiś link.

Też od niedawna jestem posiedaczem E510 i też miałem podobny problem. Skończyło się na wizycie w serwisie. Po odebraniu z serwisu jakby lepiej, ale ...
    Mam wrażenie że to mydlenie to wina obiektywu. Zastanawiam się nad wypożyczeniem jakiegoś dobrego szkła i wtedy mały teścik teścik, porównanie.

Co do ostrzenia kanałowego (i przy okazji automatyzacji tego procesu) to tutaj jest niezły tutorial (mam nadzieje, że mogę tutaj podać taki link):

http://www.cyberfoto.pl/edycja-zdjec...trzanie-ps.htm

A odnośnie ostrości... Ja też zauważyłem u siebie, że mój 14-45 (w E-500), jest mocno mydlany co jest to dość irytujące. Na początku myślałem ze po prostu mam tak niepewne ręce. Teraz zawsze ze statywu robie i dalej to samo. Później wykminiłem że może za duży otwór przysłony jest - przymknałem i dalej mydło Wydaje mi się ze to po prostu urok kita (nie wiem czy wszystkich czy mojego konkretnego egzemplarza). Mam jeszcze 40-150 (ten starszy) i na tych samych ogniskowych bije 14-45 na łeb jeśli chodzi o ostrość.

Do Autora wątku - ja też po przesiadce z kompaktu na lusto bylem, delikatnie mówiąc, zniesmaczony moimi tworami ostrość też nie zachwycała...

| OlyJedi Awatar dominius
    Mieszka w
    Chocianów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Mam jeszcze 40-150 (ten starszy) i na tych samych ogniskowych bije 14-45 na łeb jeśli chodzi o ostrość.
    Zgadzam się. Mam to samo z moimi szkłami.
    P.s. FF też mi się przytrafił, ale minimalny i po dłuższym użytkowaniu sprzętu jakby go nie zauważam a może sam się skorygował?
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
    Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za porady ale w mojej sprawie bez zmian ; jedynie muszę napisać że zaskoczony byłem szybką reakcją Olympusa na brak instrukcji ,poprosili o adres no i czekam na książkę.

Natomiast co do fotek to dalej ciemne mydło , drugi aparat w sklepie robi tak samo - już trzy razy byłem i robiłem próby.Porównywałem nawet z Canonem 350D i Nikonem D60 i Olek przy nich nie wychodzi za dobrze.Przy okazji wyszła kiepska jakość wyświetlacza w stosunku do innych firm.
    Kolega jak zobaczył moje zdjęcia to wcześniej niezdecydowany kupił odrazu Nikona D40.Zrobiliśmy małą "sesję" i wg. mnie :
    1 miejsce C7070
    2 miejsce Nikon D40
    długo , długo nic
    Olympus E-510
    Robiłem Raw , przerabiałem na JPG w trzech jakościach - nie odbiegają wiele od zapisanych równolegle w aparacie jako JPG - więc algorytmy w aparacie raczej OK.
    Zresztą jaki sens robić tylko RAW-y i po np. 2-tygodniowych wczasach siedzieć przy kompie pół roku i obrabiać 3 tysiące zdjęć???? Owszem ciekawsze ujęcia można tak zapisywać ,można byłoby je odzyskać,gdyby np.balans bieli przegiął.

Do "Kisi" który napisał :

"To kolega chce porownywać (dyskwalifikując E510) jpg z obu aparatów i na tej podstawie wyciągając wnioski ?
    Niestety lusterko jest tym w odniesieniu do małpek tym czym kontrola trakcji dla aut - jest trudniej (bo nic cie nie wyręcza) ale wrażenia z jazdy lepsze. Oczywistym jest że potrzeba też większej wiedzy.
    Powodzenia."

Jeżeli już kolega porównuje sprzęt do samochodów to ja myślę że jeżeli użykownik małego fiata przesiądzie się na przykład do Punto to powinien poczuć większy komfort i zadowolenie.A ja nie mam takich odczuć bo wychodzi ,że ten stary zdezelowany maluch jest lepszy od Punta (tak na marginesie jeżdzę Hiszpanem).
    Jeżeli ktoś z analoga przesiadł się na cyfrowe lustro poczuje różnicę a ja nie i nie jest to kwestia umiejętności robienia zdjęć - po to jest tryb Auto - fotka ma wyjść.
    Widzę że nie tylko ja widzę mydlenie Olka ,więc to jest problem - coś mi się zdaje że nie będzie większych matryc w tym formacie , bo zaczną już znacznie szumieć przy iso400 jak widziałem w alfie350i trzeba będzie dodać rozwiązania programowe , które co robią ? -- mydełko.W E-510 już Raw może być po korekcji bo np dlaczego ORF z C7070 ( 7MPix) ma 10,5 MB a z lustra 10 MPix ma tule samo ? ( program kompresujący ?)

Co do obiektywów - jakie macie w tych kitowych wersje softu ? U mnie jest 1.0 a na stronie Olympusa pisze że jest soft już 1.1 ale gdzie ?? i jak w wgrać ?
    Jeszcze jeden kopniak dla Olka : dlaczego na początku menu jest kasowanie zdjęć i formatowanie karty ? Toż to już przegięcie - już widzę gostka , bierze aparat i zaczyna przeglądać menu i po fotkach z gór. Mam nadzieję że poprawią to w sofcie 1.4 !!!!
    No trochę mi ulżyło ,ale 2400 zetów w plecy.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez harrypol Zobacz posta
    W E-510 już Raw może być po korekcji bo np dlaczego ORF z C7070 ( 7MPix) ma 10,5 MB a z lustra 10 MPix ma tule samo ? ( program kompresujący ?)
    Od modelu E-410 i dalej czyli E-510, E-3 i E420 same dane z matrycy w pliku ORF (czyli bez nagłówka) są kompresowane.
    Im więcej szczegółów na zdjęciu czy im wyższy szum (wyższe ISO) tym większy rozmiar pliku.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Wg. mnie co to za przyjemnosc z robienia zdjecia na automacie poczekaj troche poczytaj poucz sie i wtedy dopiero zawbawa sie zaczyna i oczujesz te przyjemnosc ktorej Ci brakuje. W olympus master masz funkcje aktualizacje aparatu oraz podpietego obiektywu. Natomiast nie rozumiem troche Twojej uwagi dotyczacej tego formatowania i kasowania zdjec, jesli zauwazasz taki problem ( to bez urazy oczywiscie to nic osobistego) jestes w zbyt goracej wodzie kompany i mam wrazenie jakbys gubil sie moja rada - nie odrazu rzym zbudowano. A co do d40 z kolezanka czesto foce ktora posiada ten aparat i w duchu sie ciesze ze jednak mam olka a chcialem d40/d40x kupic

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez harrypol Zobacz posta
    Jeszcze jeden kopniak dla Olka : dlaczego na początku menu jest kasowanie zdjęć i formatowanie karty ? Toż to już przegięcie - już widzę gostka , bierze aparat i zaczyna przeglądać menu i po fotkach z gór. Mam nadzieję że poprawią to w sofcie 1.4 !!!!
    No trochę mi ulżyło ,ale 2400 zetów w plecy.
    Nie sądzę, aby był to w jakimkolwiek stopniu "kopniak".
    Po pierwsze masz potwierdzenie czy na pewno chcesz skasować/sformatować, po drugie jak zaczniesz już faktycznie używać lustra, to zobaczysz, że tak naprawdę z menu będziesz korzystać baaaaaaaaaaaardzo sporadycznie.
    "Wszyscy jesteśmy Morrisami" (Chuck Morris, Guantanamo, 1974)