Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 170

Wątek: Ostrość w E-510

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez harrypol Zobacz posta
    Dzięki za porady ....

Co do obiektywów - jakie macie w tych kitowych wersje softu ? U mnie jest 1.0 a na stronie Olympusa pisze że jest soft już 1.1 ale gdzie ?? i jak w wgrać ?
    Jeszcze jeden kopniak dla Olka : dlaczego na początku menu jest kasowanie zdjęć i formatowanie karty ? Toż to już przegięcie - już widzę gostka , bierze aparat i zaczyna przeglądać menu i po fotkach z gór. Mam nadzieję że poprawią to w sofcie 1.4 !!!!
    No trochę mi ulżyło ,ale 2400 zetów w plecy.
    Super ze masz 1.0. Zanim zrobisz upgrade do 1.1 zrob prosze test na FF/BF na tablicy
    http://focustestchart.com/focus21.pdf
    przed upgrade i po. Ja tego nie zrobilem i teraz nie wiem na ile moj Front Fokus to wina firmware a na ile sprzetu. Mydlo na twoich fotkach moze byc spowodowane jakims kosmicznym FF... Test powinien byc zrobiony na najkrotszej i najdluzszej ogniskowej w obydwu obiektywach przy najwiekszej dziurze.

pzdr

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Witam

Tak się składa, że posiadam C7070 od kilku lat i E510 od dobrego miesiąca.
    Nie jestem znawcą sprzętowym, napiszę tylko jakie ja mam własne "odczucia"
    Co do "wagi" plików orf - faktycznie w c7070 wynosi ona 10,2 MB, w 510 -tce różnie np.: 8,43MB inne 11,5 MB - podejrzewam, że w 510-tce został zastosowany lepszy "mechanizm" który odpowiednio selekcjonuje to co potrzebne i viceversa NIGDY nie powrócę do RAW-ów w C-7070, bo to zabójca czasu.

Wybierając sprzęt kilka lat temu, sporo się naczytałem recenzji opinii itd. Z opisu użytkowników zrozumiałem jedno - nie można w aparacie polegać na ustawieniach automatycznych, ponieważ w każdym modelu wygląda to inaczej i w rzeczywistości sprzęt droższy wcale nie musi robić "sam" ładniejszych zdjęć. I takie motto sobie wbiłem do głowy - Pokrętło trybów na "M" i tak nie ruszając od pierwszego dnia zostało do dziś .

Wracając do sedna sprawy, po przesiadce na E510 - pierwsza rzecz - rewelacyjne odwzorowanie kolorów (w trybie NORMAL) tryb VIVID - to właśnie kolorki jak z C7070 - spróbuj robić portret - zobaczysz różnicę, z VIVID wychodzę na ptaszki Oczywiście szybkość zapisu bez porównania. Co do AF - pisałem już gdzieś, przy kitowym 14-42 wewnątrz pomieszczenia wychodzi gorzej - jednak to ciemniejszy obiektyw
    Co do ostrości - niestety/ stety u mnie jest wszystko ok! Nie widzę różnicy, obraz jest dobry już w Jpeg-u, a zważywszy na szybki zapis RAW-u, właśnie taki format stosuje i można na prawdę wiele więcej wyciągnąć - jeśli jest taka potrzeba. Masz rację, że Raw-y zajmują bardzo dużo miejsca, tak więc ja u cioci na imieninach ich nie włączam (dodatkowo stosuje mniejszy format, mniej później roboty z fotkami, kiedy wychodzę w plener, z myślą po zrobieniu "dobrego" zdjęcia wtedy RAW jest niezbędny - polecam taką zasadę.

Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar BBartek
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam.
    Posiadam w tej chwili obydwa aparaty c7070 (-ponad 2-lata), oraz E510 (od pół roku) i muszę przyznać że na ostrość zdjęć nie mogę narzekać- o ile autofokus złapie to co chcę. Uważam że ostrość w 510 jest bardzo dobra. Ustawioną mam ją na (-2) i filtr szumów wyłączony. Kolory na NORMAL. Jedyne do czego mogę się przyczepić to b.bieli. W c7070 właściwie starczało auto. Ale to co można zrobić z raw-em z 510... w porównaniu do c7070... bez porównania.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    W E-410 ostrość RAWów (nie wyostrzanych) nie budzi u mnie żadnych zastrzeżeń. Rezultaty z E-510 powinny być takie same.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Algorytmy wyostrzające zaimplementowane w e-510 są inne słabsze (co nie znaczy że gorsze) niż w 410. Jak wiadomo oly twierdzi iż 410 to czysto amatorskie body, zakładając iż użytkownik może nie przykładać wagi do procesu twórczego już po zgraniu zdjęć z aparatu, zatem musi otrzymać ostre zdjęcie od razu z aparatu. Choć tyczy się to w jpeg-ów być może ma swój udział także w raw-ach (mimo iż nie powinno mieć).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Inkognito Zobacz posta
    Choć tyczy się to w jpeg-ów być może ma swój udział także w raw-ach (mimo iż nie powinno mieć).
    Na pewno nie. Wystarczy sobie porównać rawy z jednego i drugiego i widać, że będą identyczne.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Jeżeli w E-4xx i E-5xx zastosowano te same układy AF, wątpię, żeby Olek produkował się z inną programą obsługą tychże dla każdego modelu.

| OlyJedi Awatar Takaszi
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez puchan Zobacz posta
    Super ze masz 1.0. Zanim zrobisz upgrade do 1.1 zrob prosze test na FF/BF na tablicy
    http://focustestchart.com/focus21.pdf
    przed upgrade i po. Ja tego nie zrobilem i teraz nie wiem na ile moj Front Fokus to wina firmware a na ile sprzetu. Mydlo na twoich fotkach moze byc spowodowane jakims kosmicznym FF... Test powinien byc zrobiony na najkrotszej i najdluzszej ogniskowej w obydwu obiektywach przy najwiekszej dziurze.

pzdr
    Cześć.
    Mam ten sam problem, u mnie FF w 14-42 to jakaś kosmiczna pomyłka. Na 40-150 spoko. Co robić. Czyżby te obiektywy kitowe to był kit? Przesunięcie ostrości do przodu to jakieś 5 cm, sprawdziłem na bateryjkach. Normalnie jestem załamany, co robić wysyłać do serwisu? Poradźcie.
    Olympus E-510 Double Kit, Zuiko Digital 14-54mm, Samyang 500mm F6.3 i nadal Olympus Camedia C-4000 ZOOM + KING UV 52 mm.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Jasne, ze wyślij.

Choć najpierw zadzwoń i ustal co i jak.

A i pokaż zdjęcia najpierw, jak pewny tego FF nie jesteś.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Takaszi
    Mieszka w
    Kwidzyn
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Jasne, ze wyślij.

Choć najpierw zadzwoń i ustal co i jak.

A i pokaż zdjęcia najpierw, jak pewny tego FF nie jesteś.
    A jak i gdzie i w jakim rozmiarze je zamieścić?
    Olympus E-510 Double Kit, Zuiko Digital 14-54mm, Samyang 500mm F6.3 i nadal Olympus Camedia C-4000 ZOOM + KING UV 52 mm.