Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 170

Wątek: Ostrość w E-510

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    imho problem leży w kitowych obiektywach, ja też nie byłem zadowolony z braku ostrości na zdjęciach, już zaczynałem żałować zakupu do czasu gdy kupiłem pierwsze szkło m42, Pancolara 50mm, od tej pory można sie pokaleczyć zdjęciami z mojej 510ki.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Proszę nie pisać, że to wina kitowych obiektywów... Wątek dotyczy pojedynczych przypadków i tylko serwis może wiedzieć co było przyczyną. Nic nie jest doskonałe, Ferrari też się czasem psuje

Awatar sickside
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    być może ja i mój sąsiad mieliśmy to nieszczeście i trafiliśmy właśnie na te pojedyńcze przypadki, bo u niego było to samo

| OlyJedi Awatar Emild
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sickside Zobacz posta
    imho problem leży w kitowych obiektywach, ja też nie byłem zadowolony z braku ostrości na zdjęciach, już zaczynałem żałować zakupu do czasu gdy kupiłem pierwsze szkło m42, Pancolara 50mm, od tej pory można sie pokaleczyć zdjęciami z mojej 510ki.
    Z tym się zgodze. Na manual focusie jest czasami aż za ostro.Nawet na kitach.Ale auto focus to już inna bajka...
    Ostatnio edytowane przez Emild ; 2.12.08 o 17:28
    Pozdrawiam.Emil

Awatar pajek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Hmm nie wiem na ile to wina obiektywów bo robią ładne ostre zdjęcia tylko z tą ostrością nie trafiają . Jedynie wsyzstko jest perfekcyjnie przy małych odległościach od fotografowanego obiektu.
    Chyba gdzieś słyszałem/czytałem że ktoś sprawdzał na innym body obiektywy i odwrotnie ale nie chcę być gołosłowny więc nie rozwijam tego tematu.

W każdym razie serwis nie jest obojętny na te wady - dziś zaniosłem drugi raz aparat tym razem z obiektywami - wiec co do nich się wypowiedzą.

| OlyJedi Awatar Emild
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Mój olek właśnie wrócił z CzechI albo mi się wydaje albo panowie z serwisu spisali się na medalŚwiatło teraz kiepskie wiec nie jestem w stanie sprawdzić dokładnie,ale po pierwszych pstrykach widać że coś się zmieniło.... na lepsze.Dokładnie posprawdzam bliżej weekendu i napiszę co wyszło.Jak na razie jestem dobrej myśli
    Pozdrawiam.Emil

Awatar pajek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dobrze słyszeć że jednak coś się dzieje bo po fiasku pierwszej naprawy zacząłem tracić nadzieję
    mój olek polubił wędrówki po czechach więc z urlopu wraca za 2 tyg.

| OlyJedi Awatar Emild
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Chyba przechwaliłemPierwszych kilka fot po wyjęciu z pudełka wyglądało zachęcająco.Dzisiaj strzeliłem jeszcze kilka dla pewności w tych samych warunkach i lipa...
    Po lewo ostrzone ręcznie, w centrum to co zwykle wypluwa aparat,po prawej efekt tego gdy AF prawie "trafi".Wszędzie ostrość na +2

W weekend przejdę się w plener. Mam przeczucie że znowu przyniosę 2 GB mydła...

Co ciekawe z serwisu przysłali mi dwie karty z testem na FF/BF w których ostrość była w punkt (aż podejrzanie idealnie)...
    Pozdrawiam.Emil

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Moim zdaniem było za ciemno , Jeśli to był KIT. .Miał prawo nie trafić z AF
    Zwróć tez uwagę na co celujesz punktem AF. Jeżeli to będzie jednolita powierzchnia,,,, to masz duże szanse że sie AF pogubi, ponieważ nie będzie miał żadnego kontrastu. Weź sobie D90 i spróbuj złapać ostrość na białej gładkiej ścianie w pomieszczeniu :P
    Powodzenia ...
    Ostatnio edytowane przez zibi1303 ; 5.12.08 o 00:05
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar Emild
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Za ciemno raczej nie było ale nie będę się spierał próbowałem ostrzyć na wszystkie elementy które są widoczne w kadrze i efekt był podobny.
    Szczerze powiedziawszy to mam pewne skrzywienie zawodowe na punkcie testów i jakości. Od 2 lat zajmuje się na codzień testami sprzętu elektronicznego. Ze wskazaniem na jakość wyświetlanego obrazu.Jestem na to po prostu uczulony
    Pozdrawiam.Emil