Strona 12 z 17 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 170

Wątek: Ostrość w E-510

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No niestety ja kupowałem Olympusa m.in. dlatego, że funkcjonowała taka uraban legend, że ten system jest wolny od FF i BF, no ale widać, że przeniesienie produkcji do Chin procentuje...
    Na dodatek posłałem maila do Olympusa drugi raz w zeszłym tygodniu z opisem uszkodzenia i z fotkami... zero odzewu, fotografuję analogiem, który kiedyś kupiłem za 250 złotych, sprzęt za który dałem 2700 leży, ot postęp technologiczno-marketingowy
    Pozdrawia

Toster_88
    Gość
    Nie smiac sie z chinczykow prosze! To co robia, robia dobrze. A to, ze kilka egzemplarzy ma wady, to normalka. W zadnej masowej produkcji sie tego nie uniknie

slij do serwisu az wymienia (po 4 probach bodajze)

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BBartek Zobacz posta
    Nie wiem czy Pamiętacie, jak pisałem o swoich kłopotach z 14-54 i jego nagminnym ostrzeniu za punktem. Ba obiektyw wymieniłem 3-y krotnie i sprawdziłem jeszcze 2-a egzemplarze w sklepie.
    Cóż miałem wrażenie że zawsze przestrzeliwuje ostrość w tył. Zrobiłem test Focus Chart ze statywu.
    Nie było najgorzej, choć przy kombinacji niektórych ogniskowych i przysłon leciało w tył. Stwierdziłem że przesadzam i nauczyłem się z tym żyć. Brałem poprawkę. Niedawno kupiłem ZD50... i znowu to samo, muszę brać poprawkę. Myślę pewnie mam jakoś wadę, tik nerwowy, że przesuwam się do przodu przy wciskaniu spustu? Ale pożyczyłem na imprezę bliźniaczy korpus E510, jako zapasowy i... wszystko w punkt, zarówno 14-54 jak i 50. Po prostu bajka, koniec szukania punktów odniesienia, w końcu mogłem skorzystać z max światła obiektywów, a nie zwiększać głębię- żeby na pewno trafić.
    W związku z tym wysyłam korpus do serwisu. Już nie chcę brać żadnych poprawek.
    Spróbuj użyć opcji resetu w aparacie. Zapisz sobie obecne ustawienia, a potem daj reset do ustawień fabrycznych. Popróbuj potem szkiełko. Jak będzie grało, to przywróć sobie zapisane wcześniej ustawienia.
    Mnie taki myk pomógł, jak moja 410ka świrowała z 14-54mm i doborem czasów przy pracy w priorytecie przysłony.

Może pomoże
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    No to slijcie do serwisu z opisem usterki i tyle...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mam prośbę Picia jak w końcu odpiszą Tobie z Olympusa to daj znać. Ja wyślę swój aparat ponownie dopiero w październiku bo może się teraz jeszcze przydać. Przepraszam też za błędną interpretacje pojęcia głębi ostrości. Oczywiście wraz z zamykaniem przysłony głębia ostrości nie maleje, lecz rośnie. Swoją drogą E-510 jest całkiem dobrym aparatem i gdyby nie ten FF to byłbym z niego naprawdę bardzo zadowolony. Zastanawia mnie też czemu serwis tak postępuję, przecież ludzie czytają to forum i wyrabiają sobie opinie o Olympusie. W podobnym wątku dotyczącym E 500 przeważają opinie że Serwis Olympusa jest najlepszy z jakim się spotkali. Ja mam inne odczucia.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ja też oddałem "do Czech" na front focus i w zasadzie powinienem się cieszyć z tego, co dostałem
    Otóż 14-42 po naprawie ostrzy z 14cm na krótkim końcu i z 7 cm na krótkim, jak łatwo się domyślić, drugi koniec ostrości, nieskończoność, dla niego to mniej więcej 5m.
    Mój Olek przed naprawą fotografował chętnie książki a teraz chyba przerzuci się na znaczki pocztowe.

Awatar kevin
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Front/back focus w e-510

Też mam problem z FF w moim e-510 z 14/42.
    AF na szerokich kątach, mniej więcej do połowy zakresu ustawia focus przed obiektem. Błąd nie jest duży, ale jest. Ręcznie da się ustawić lepiej.
    Szukając informacji na ten temat znalazłem ciekawy wątek na ten temat http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=26768236
    Wnioski z jego przestudiowania są takie:
    -problem dotyczy całej rodziny e-4xx i e-5xx
    -jak oszacowano dotyka 20-30% aparatów
    -paru forumowiczów stwierdziło feler dopiero po przeczytaniu wątku i zrobieniu dokładniejszych testów działania AF (!)
    Dopiero światło rzucił niejaki MishkaZ. W/g niego błąd B.F/Foc. w e-510 jest w Rosji dobrze znany, został zbadany i:
    -nie jest to wada/uszkodzenie aparatu
    -nie zależy od wersji FW aparatu i obiektywu,
    -praktycznie nie zależy od obiektywu
    -przyczyną jest niedokładna kalibracja fabryczna AF
    -najbliższy servis fabryczny Olimpusa jest Moskwie i taką kalibrację robią tam w ciągu 1 dnia.
    Co o tym myśleć? Post MishkiZ jest przekonujący i zdawałby się idealnie pasować do wszystkich faktów. Ciekawy co odpowiedziałby serwis polski na zapytanie o przeprowadzenie rutynowej kalibracji AF.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kevin Zobacz posta
    -jak oszacowano dotyka 20-30% aparatów
    To dlaczego takie przypadki zgłoszone na forum można policzyć na palcach jednej ręki (a może nawet błędem jest mówienie o nich w liczbie mnogiej)?

Awatar kevin
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Po prawdzie mi też się wydają przesadzone te %, dlatego podaję skąd te dane, ale nie zmienia to faktu że taki feler występuje i powtarza się. Być może te niedokalibrowane aparaty pochodzą z jakiejś konkretnej montowni, gdzie mają gorszy wzrok...
    Poczytywałem forum Pentaxa, gdzie wystąpił taki sam problem. Wygląda, że sprawa jest dość banalna. Znów się wchodzi w menu serwisowe magicznymi kombinacjami wgóre, wdół, skok_w_bok i dochodzi się właśnie do menu kalibracji AF. Podawane kombinacje klawiszy zadziwiająco podobnie wyglądały jak do naszych Olków. Nie zdziwiłbym się, gdyby firmware do różnych marek robiła jedna firma...

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    W mojej starej minolcie E510 kalibracje AF przeprowadzało się przez ustawienie dużej tablicy z poziomymi pasami w pewnej odległości od aparatu (5m?) potem wchodziło się w menu serwisowe i wciskało kalibrację po czym aparacik troche sobie pokalibrował. Następnie dawał sygnał dźwiękowy i trzeba było szybko przestwić tablicę na chyba 1,5 m. Sam tego nie robiłem ale ktoś to dokładnie opisał.
    Ciekawe jak to się odbywa w lustrzankach?