Strona 11 z 17 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 170

Wątek: Ostrość w E-510

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zrobiłem tak jak proponowałeś. Zdjęcia robiłem oczywiście z maksymalnie otwartą przysłoną, bo dla przymkniętej głębia ostrości jest mniejsza i problemu braku ostrości tak nie odczuwam. Być może jest coś z tym oświetleniem bo murek nasłoneczniony wyszedł całkiem dobrze, ale niestety ten w cieniu już gorzej. Plansza sfotografowana w pełnym słońcu też wskazuje na Front Focus. Aparat jest na międzynarodowej gwarancji wydanej w USA wiec nic do niej mi nie wpisują, dają tylko potwierdzenia przyjęcia do serwisu. Pani z serwisu niestety mogła mi powiedzieć tylko to co miała w komputerze czyli że problem dotyczył autofokusu i że został naprawiony, ale czy naprawiany był aparat czy obiektyw oraz co dokładnie zostało zrobione nie powiedziano mi.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	oli3.JPG
Wyświetleń:	464
Rozmiar:	36,4 KB
ID:	7484   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Kopia P1012368.JPG
Wyświetleń:	503
Rozmiar:	728,3 KB
ID:	7486   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	oli4.JPEG
Wyświetleń:	153
Rozmiar:	29,8 KB
ID:	7487   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Kopia P1012372.JPG
Wyświetleń:	510
Rozmiar:	821,5 KB
ID:	7488  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	oli5.JPEG
Wyświetleń:	122
Rozmiar:	36,2 KB
ID:	7489  

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jeszcze dorzucam dodatkowe zdjęcia w tym ten murek który wyszedł ładnie. Oczywiście we wszystkich zdjęciach autofokus był ustawiony na środkowy punkt.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1012369.JPG
Wyświetleń:	574
Rozmiar:	1,99 MB
ID:	7490   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	oli6.JPEG
Wyświetleń:	110
Rozmiar:	36,7 KB
ID:	7492   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Kopia P1012361.JPG
Wyświetleń:	530
Rozmiar:	1,06 MB
ID:	7493   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1012358.JPG
Wyświetleń:	562
Rozmiar:	2,06 MB
ID:	7494  

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A to tylko z 14-42, czy z oboma obiektywami? Bo o 14-42 była kiedyś dyskusja na dpreview i kilka osób miało problem z niedokładnym focusem. Nie wiadomo jednak na ile wynikało to z błędnego testowania.
    PS. faktyczniewe wszystkich przypadkach to chyba spoory front focus. Na MF jesteś w stanie focus ustawić poprawnie, bo to wygląda jakby zawsze ostrzył na blisko (może jest krótkowzroczny? moje oko jedno ma tak samo )?
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 6.09.08 o 20:57
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam
    Mam dokładnie ten sam problem, z obiektywem 40-150 mój e-510 ustawia ostrość znacznie przed obiektem, na dodatek sprzęt był już dwa razy w serwisie, nic to nie pomogło a nawet wada się pogłębiła. Dodam, że aparat trafił do serwisu w wakacje....

Tak dla porządku dodam, że fotografując na dużej ogniskowej zdjęcia są bardzo nieostre, nie nadają się nawet na odbitki 10x15.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Picia ; 6.09.08 o 22:43

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Picia Zobacz posta
    Witam
    Mam dokładnie ten sam problem, z obiektywem 40-150 mój e-510 ustawia ostrość znacznie przed obiektem, na dodatek sprzęt był już dwa razy w serwisie, nic to nie pomogło a nawet wada się pogłębiła. Dodam, że aparat trafił do serwisu w wakacje....

Tak dla porządku dodam, że fotografując na dużej ogniskowej zdjęcia są bardzo nieostre, nie nadają się nawet na odbitki 10x15.
    Pozdrawiam
    Chyba nic nie pozostaje Wam radzić jak "dręczenie" serwisu. Zakładam, że owa nieostrość jest faktycznie wynikiem błędów AF a nie np. poruszeniem - zbyt długim czasem względem ogniskowej...

Swoją drogą - serwis chyba ma jakieś procedury testowe przed odesłaniem aparatu do klienta - niepokojąco brzmi, że serwis odsyła sprzęt a usterka występuje nadal...
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 6.09.08 o 23:02
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Zakładam, że owa nieostrość jest faktycznie wynikiem błędów AF a nie np. poruszeniem - zbyt długim czasem czasem względem ogniskowej...
    Dlatego proponowalem test przy pomocy OS z klawiatury,zeby wyeliminowac uzytkownika.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Żeby wyeliminować ew. błędy operatora zrobiłem ze 200 fotek w różnych warunkach, odstępach czasu, w domu i w plenerze przez kilka tygodni i usterka jest. Zauważyłem, że także 14-42 ustawia przed, ale z racji większego Go jest to trudne do wychwycenia, po prostu zdjęcia raz są takie bardziej miekkie, czasami ostre jak żyletka. Generalnie usterka jest tak duża, że widać różnicę pomiędzy zdjęciami zrobionymi w trybach AF i MF nawet na ekraniku aparatu. Przez pewien czas próbowałem z tym żyć, dopiero jak wziąłem do ręki Nikona d40x mojego ojca to krew mnie dosłownie zalała. W nikonie wszystko w punkt, w moim wymarzonym Olympusie kicha. Zresztą AF takiego badziewnego plasticzanego dosłownie zabawkowego Nikona to zupełnie inna historia... niestety.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Picia ; 6.09.08 o 23:40

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Umieszczone wcześniej przez mnie zdjęcia były robione obiektywem 14-42 z ogniskową 14. Dorzucam jeszcze zdjęcie P1012415.JPG zrobione 14-42 z ogniskową 42 (przesłona 5,6 `` - mniej się nie da przy tej ogniskowej), zdjęcie P1012417.JPG zrobione 40-150 z ogniskową 40 (przesłona F 5,6 ) oraz P1012418.JPG zrobione 40-150 z ogniskową 40 (przesłona F 4,0). Jak widać dla przysłony F 5.6 problem nieostrości nie jest tak odczuwalny jak dla 4.0 czy 3.5, co wynika z mniejszej głębi ostrości.

Nazwa:	P1012418.JPG
Wyświetleń:	460
Rozmiar:	1,79 MB
ID:	7506   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1012417.JPG
Wyświetleń:	426
Rozmiar:	1,76 MB
ID:	7507   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1012415.JPG
Wyświetleń:	400
Rozmiar:	1,70 MB
ID:	7508  

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nie zauważyłem tego wątku zanim rozpocząłem identyczny. Po przestudiowaniu jego treści dochodzę do wniosku że to nie ja jestem natrętnym klientem tylko serwis robi sobie jaja ze mnie odsyłając mi za każdym razem nie naprawiony sprzęt. Wyślę go raz jeszcze ale zaczyna mnie to strasznie irytować, bo ile można bez aparatu egzystować.

| OlyJedi Awatar BBartek
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie wiem czy Pamiętacie, jak pisałem o swoich kłopotach z 14-54 i jego nagminnym ostrzeniu za punktem. Ba obiektyw wymieniłem 3-y krotnie i sprawdziłem jeszcze 2-a egzemplarze w sklepie.
    Cóż miałem wrażenie że zawsze przestrzeliwuje ostrość w tył. Zrobiłem test Focus Chart ze statywu.
    Nie było najgorzej, choć przy kombinacji niektórych ogniskowych i przysłon leciało w tył. Stwierdziłem że przesadzam i nauczyłem się z tym żyć. Brałem poprawkę. Niedawno kupiłem ZD50... i znowu to samo, muszę brać poprawkę. Myślę pewnie mam jakoś wadę, tik nerwowy, że przesuwam się do przodu przy wciskaniu spustu? Ale pożyczyłem na imprezę bliźniaczy korpus E510, jako zapasowy i... wszystko w punkt, zarówno 14-54 jak i 50. Po prostu bajka, koniec szukania punktów odniesienia, w końcu mogłem skorzystać z max światła obiektywów, a nie zwiększać głębię- żeby na pewno trafić.
    W związku z tym wysyłam korpus do serwisu. Już nie chcę brać żadnych poprawek.