Ok, zależało mi na dobrych szczegółach, bo jest ich sporo, tu nie za bardzo widać, ale masz na myśli po prostu by nie zachowywać poziomu?
Ok, zależało mi na dobrych szczegółach, bo jest ich sporo, tu nie za bardzo widać, ale masz na myśli po prostu by nie zachowywać poziomu?
Wydaje mi się, że na dynamice zyskałaby mając więcej miejsca przed dziobem. Mógłbyś też wybrać taki kadr, żeby pokazać symetrię odbicia, wtedy musiałaby mieć tyle samo kadru pod odbiciem, co nad kaczką. Skośnie bym to kadrował tylko awaryjnie, nie mając z czego ciąć w oryginale. Ale to tylko moje amatorskie intuicjeTeraz i tak jest statyczna, ale ładna kaczka
![]()
Zwrócę uwagę na powyższe sugestie przy kolejnych zdjęciach. Tymczasem zachód słońca na wyspie Pag.
8.
Spośród zdjęć pokazanych dotychczas w tym wątku 4 zdecydowanie się wyróżnia i mi się podoba. Minimalistyczne ujęcie z klimatem, ptak robi robotę. Jest ciekawe i zatrzymuje na dłużej. Dobry, uporządkowany kadr. Stopa, kaczka, pomidor - ot. takie pstryki, tłumaczy je fakt, że fotografujesz od niedawna i oswajasz się z aparatem.
Jeżeli kaczka płynie to musi mieć dokąd płynąć. Stąd konieczność pozostawienia jej nieco "powietrza" w kierunku, w którym płynie. I tej zasady warto się trzymać.
Co do ostatniego zdjęcia to ja właśnie jestem w Chorwacji i nawet nie wiedziałem, że była tutaj jakąś apokalipsaA poważnie - zmasakrowałeś zdjęcie obróbką. 1/3 zdjęcia czarna, reszta wypalona od wybuchu bomby atomowej. Ja wolę jednak mniej kontrastowo.
@Karol
Zgadza się fotografuję od niedawna, pomidor to zdecydowanie pstryk, a stopa to tak jak pisałem wcześniej pierwsze zdjęcia, w kaczce chodziło mi o szczegóły przy lekkim cropie, postaram się lepiej dobierać kadr.
@szafir51
Wiesz właśnie zastanawiałem się czy wyciągać coś z tej ciemnicy, ale tu akurat tak to wyglądało, no kontrast trochę podkręciłem, nie wiem czy potrzebnie i czy właśnie nie lepiej by było wyciągnąć coś z cieni?
wersja z aparatu
9.
piękne wiewióry. Słońce na kicie świetne.
Dzięki, ostatnio spodobało mi się uganianie za nimi, niestety obok mnie ten park jest tak zadrzewiony, światło prawie nie przenika i bardzo słabe czasy wychodzą nawet przy wyższym ISO, a wiadomo wiewióry nie lubią czekać![]()