Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Wątek: Tropikalna Western Australia

| OlyJedi Awatar FotoAmator
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    "Pantera". Była druga część i jest.
    Na chwile poszła do edycji. Już jest gotowa.

===================
    Obiecana druga cześć tropikalnej Australii.
    Australia, ta tropikalna nie jest łatwa do zwiedzania. Jest to nawet trochę ryzykowne. Przede wszystkim to brak wody. Australia jest sucha. Temperatury do 40 stopni. Maxymy przekraczają 50 stopni. O myciu raczej trzeba zapomnieć niekiedy na kilka dni. Woda nawet nie jest do picia. Jest do kosztowania.
    Jak nie byłeś w tropiku to nigdy nie poczujesz jej smaku. To prawdziwy eliksir.

W tym miejscu była rzeka. Prawie 80% z nich są tylko okresowe. Po dwóch-trzech miesiącach znika. A jedynym śladem po niej są w tym miejscu gdzie była, drzewa, które jeszcze korzeniami gdzieś z głębi wyssiewają ostatnią wilgoć. Mają w sobie zapasu na dwa-trzy lata. Może spadnie deszcz.

Na dnie wyschniętych koryt rzek jeszcze rosną rośliny. Za dwa miesiące nie pozostanie tutaj nic. Słonce wypali wszystko.

W takich miejscach gdzie jeszcze utrzymuje się woda, można spotkać prawdziwe legendy współczesnej Australii...

....Pan Tom. Emeryt, wdowiec. Wraz z emeryturą porzucił dom. Mieszka w Australii. Mówię o kontynencie. Swoim caravaning-car (samochodem campingowym), z pieskiem i papużką przemierza Australie. Latem na południe, zimą na północ. Zatrzymując się i "mieszkając" na przydrożnych parkingach, w buszu, koło rzeki itp. I tak już od ośmiu lat. To prawdziwa legenda współczesnej Australii

To Jego papużka posłużyła do jednego z moich flagowych portretów

Podstawową zasadą przy zwiedzaniu Australii jest zapas wody. I to nie 5 czy 10 litrów. Co najmniej 50. Przy temperaturach do 40 stopni, 10 litrów schodzi dziennie. A wody nie ma. A jak już jest i zdatna do picia to nie zawsze smaczna. Jeden ze znaków informujący o najbliższym i następnych serwisach. Te następne to czasami i 600 km. A po drodze nic i nic.
    Łączność telefoniczna zero. Na drodze żadnego samochodu, a jak już jest to raczej się nie zatrzyma. Wyobraź sobie awarie samochodu.

Kolej z rudą żelaza do portu. Ten pociąg miał chyba 200 wagonów, dwie lokomotywy. 20 min my czekali na przejazd.

Australijskie drogi. Dziesiątki kilometrów w linii prostej. Przyznam się że było to czasami bardzo nudne.

Jedno z bardzo nieprzyjemnych miejsc. Choć bardzo ładne. Wyschnięte słone jezioro. To białe to sól. A nieprzyjemne z tego względu, że w okolicy żadnego życia. W tak słonej okolicy żaden ptak, żadna zwierzyna nie zaglądnie.

Takie sobie skromne odległości na drodze.

Ocean Indyjski. Wiatr od lądu spycha napływającą fale, tworząc "pióropusz" na jej grzbiecie.

Zdecydowana większość linii brzegowej Australii to skały. Jednak są też bezludne piaszczyste plaże. Kilometrami nie ma żywej duszy.

Zabawa na wydmach

Ta druga osóbka na wszystkich zdjęciach to moja druga połowa.
    Zatwierdzona przez Sędziego i Księdza.
    Ostatnio edytowane przez FotoAmator ; 4.04.08 o 12:42
    Lubię kolorowe skarpetki. Każda inna. http://www.formatfoto.pl/

| OlyJedi Awatar Warmik
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    to ja czekam na część trzecią

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    witam, bardzo ciekawe, pouczajace zdjecia i lektura ..

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    FotoAmator - stworzyłeś najciekawszy wątek jaki czytałem na tym forum. To co piszesz i pokazujesz na zdjęciach jest niesamowite! Z niecierpliwością czekam na kolejne części.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez panterra Zobacz posta
    to ja czekam na część trzecią
    Będzie i dalsza cześć
    Tym razem z południa. Południe też jest dużą atrakcją.
    Zdecydowanie bardziej zielone.

Te niżej to z poprzedniego wyjazdu. Bez cyfrówki. Analogowe. A tym samym skanowane.
    Skaner mam nie najlepszy, to i jakość nie za bardzo zadawalająca.
    Ale konsumpcją z Aborygenami trudno się nie pochwalić.
    Wrażliwym proponowałbym nie oglądać. Tak jednak wygląda życie Aborygenów.
    A ogon z kangura uważają za przysmak. Dla mnie była poledwica.

========================

W drodze powrotnej, z tęskny za nami, zaglądną by się pożegnać i zaprosić jeszcze raz.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    BOMBA!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Świetnie piszesz i okraszasz tekst fotkami. Świetnie wszystko dobrane. Kurcze czekam na wiecej i więcej. Jak oglądam pustynne fotki to wierzyć sie nie chce że to tak groźna okolica i jak bardzo trzeba uważać. Niesamowite.

Kolega ktory mieszkał w Sydney opowiadał o skorpionach - jak jest z nimi ? Realne zagrożenie ? Co z wężami ? Opowiedz...
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    I co z zapasami paliwa na tak długie odcinki drogi?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Świetnie się to ogląda i czyta.

Zawsze jak u nas jest zima (ta prawdziwa!) dla otuchy zaglądam czasami na prognozę pogody w Alice Springs

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Switch Zobacz posta
    I co z zapasami paliwa na tak długie odcinki drogi?
    Australia mimo wszystko to cywilizowany kraj. Raczej odległości bez stacji paliwowej większe niż 500 km są rzadkością. Pamiętam tylko jeden przypadek kiedy "Next Services" był za 620 km. Był to przejazd Pustynią Gibsona. 300-500 km nie należą do rzadkości.
    No cóż. Kanisterek a nawet dwa z paliwem też jest nieodzowny. Bo nawet jak na mapie jest stacja to jeszcze nie koniecznie może być paliwo.
    Mówiąc ogólnie. Wybierając się na północ należy już liczyć tylko na siebie. Telefon satelitarny? Owszem. Tylko to droga sprawa. My tego wynalazku nie mieli.

Węże, skorpiony, krokodyle, jadowite pająki, rekiny. Owsem, są.
    Tiger Snake (wąż tygrysi), po ukąszeniu masz szanse przeżyć jeszcze dwie, może trzy godziny.
    Rad-back (pajączek z czerwonym odwłokiem), każdy prawie ma go w ogródku. Po ukąszeniu żyjesz do dwóch godzin.
    Textile Cone (ośmiorniczka w ślicznej muszelce), podniesiesz z plaży, nawet nie zauważysz że wewnątrz jest "śmierć". Po ukąszeniu krew w galaretę się zmienia.
    I wiele innych.
    Ale bez przesady. Ostatnie śmiertelne ukąszenie przez węża było 10 lat temu i tylko dlatego że był tak pijany że nie był w stanie nawet do lekarza pójść. (ukąszony, nie wąż pijany )
    Wąż ucieka. Bardziej się boi niż my jego.
    Odrobina zdrowego rozsądku i można żyć i przeżyć.
    Naprawdę o wiele groźniejsze jest nieumiejętność wybierania się w tropik.
    Woda, woda i jeszcze raz woda i GPS.
    Wysoka temperatura to serduszko siada. I to są największe zagrodzenia.

==================

Pred wyjazdem wato przeczytać:
    Ostatnio edytowane przez FotoAmator ; 5.04.08 o 00:02 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Bardzo wciągający wątek. Świetnie się czyta i świetnie ogląda.

Pozdrawiam