Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Telekonwenter do SP-550UZ

  1. #1

    Dołączył
    Apr 2008
    Posty
    4
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    Telekonwenter do SP-550UZ

    Witam, czy ktos juz uzywal telekonwentera TCON-17 do SP-550UZ ? Jaka jakosc zdjec z tym telekonwenterem ?

  2. #2
    | OlyJedi Awatar Don Pedro
    Dołączył
    Oct 2006
    Posty
    429
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    To dobry konwerter, przykładowe fotki masz: http://www.pbase.com/cameras/olympus/tcon_17 nie ma to jak firmowe akcesoria. Miłego pstrykania. pozdrawiam.

  3. #3

    Dołączył
    Apr 2008
    Posty
    4
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzieki widze ze fotki sa ok. jeszcze raz pozdrawiam

  4. #4

    Dołączył
    Nov 2008
    Posty
    1
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mam pytanie. Czy połączenie CLA-10 oraz TCON-17 to jedyny zestaw zwiększający możliwości optyczne tego aparatu? Czy są jakieś inne możliwe zestawy, które powiększą ogniskową z porównywalną jakością do w/w zestawu?

  5. #5
    Awatar Nordberaht
    Dołączył
    Sep 2008
    Posty
    9
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Olympus CLA-10 gwint 55 mm - można do tego podpiąć Raynox'a 2.2x DCR-2020 lub DCR-2025 ale trzeba użyć redukcji 62mm do 55mm http://raynox.co.jp/english/dcr/dcr2025pro/index.htm
    Rozdzielczość ta sama 260 linii . A jeśli już posiadasz TCON-17 rozważ możliwość kombi np TCON-14B redukcje z 62-58 + 58-55 do CLA-10 oraz 86-77 + 77-72 + 72-55 www.raysfoto otrzymasz wtedy 1,45x1,7 tj 2,465x
    Ps. Zasadniczo tele o większej mocy powinno być jako pierwsze zamontowane do aparatu ale ponieważ TCON-17 nie posiada gwintu mocowania filtrów więc pozostaje tylko podpiąć TCON-14B (lub podobną Minolte ACT-100 jako pierwsze) Można też wykonać próbę Raynox DCR-2025 2.2x + TCON-17 1.7x . Ps Bez statywu zabawy nie będzie !

  6. #6
    | OlyJedi
    Dołączył
    Jan 2009
    Posty
    5
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    konwerter do 560

    Witam!

    Jako laik sprzętu i fotografii cyfrowej chciałem przestrzec innych użytkowników.
    miałem okazję testować telekonwetret (brzmi dumnie) firmy selco w aparacie sp560 - taki: http://www.allegro.pl/item541504214_...o_srebrny.html
    ( w innym sklepie )
    i odradzam !!!
    w zasadzie nie ostrzy bo oczywiście tylko biorę pod uwagę maksymalny zoom (bo w pozostałym to widzć na bokach tuleję ) a dodatkowo jak się uda ostrość ustawić to tylko na środku kadru - praktycznie kropka środkowa ostra.

    Cieszę się że udało mi się przetestować przed kupnem bo mimo że cena niewielka - kawałek powyżej sto złotych - to byłoby to stówka wyrzucona.

    ciekawe jak ten TCON-17 ??

    głównie chciałem popracować nad naszym piknym księżycem ale cóż, na razie mnie nie stać na powyższe rozwiązanie.

    Pozdrawiam

  7. #7
    | OlyJedi
    Dołączył
    Oct 2006
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Posty
    680
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zadna nowosc, poza raynoxem ktory kosztuje tyle co aparat, i tconem olympusa reszta nie nadaje sie do uzytku. Mam szerokokatny 0.45 i nadaje sie tylko jako przycisk do papieru bo jakosc poza srodkiem kadru jest tragiczna.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

  8. #8
    | OlyJedi
    Dołączył
    Apr 2008
    Posty
    307
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    TCON-17 jest przyzwoitym telekonwerterem (uwaga: były też produkowane konwertery TCON-17B, C i D, które są zupełnie innymi konstrukcjami i nie są dobre).
    Przed TCON-17 Olympus produkował jego pierwowzór pod nazwą B-300. Porównywałem oba - niczym się oprócz nazwy nie różnią.
    Pozdrawiam.

Podobne wątki

  1. fukcje w SP-550uz
    By mac412 in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 12.11.09, 15:37
  2. Olympus SP-550UZ
    By jac in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 24.04.08, 11:25
  3. Olympus SP-550UZ
    By Roys in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 12.05.07, 19:16
  4. Telekonwenter do C5050
    By Arekk in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 9.07.03, 12:28

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.