Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Wątek: Tele zoom dla GX80

Awatar smokehead
    Siła reputacji
    10
    Moja galeria

Tele zoom dla GX80

Witam,

Wiem że to forum Olympusa, ale postanowiłem Was zapytać o radę w wyborze obiektywów, będe wdzięczny za porady i sugestie.

jako pierwszy obiektyw po kicie chcialbym zakupic wlasnie tele zoom, pytanie jest proste 75-300mm v2 olympus czy panas 100-300mm, wszystkie testy i recenzke mam za soba niektorzy twierdza ze panas lepiej sobie radzi w niektorych przypadkach inni ze olympus, podoba mi sie tez ze olympus jest jednak mniejszy i bardziej zgrabny, nie wiem czy stabilizacja w panasie da mi co kolwiek skoro mam 5 osi w body, nie wiem czemu ale jak ogladalem rozne zdjecia to te z olympusa wyraznie mi sie podobaly. panasa mialem okazje testowac i hmm chodzil faktycznie srednio plynnie, jednak bylo to za malo czasu by wyrobic jakas opinie. Pewnie znacie ten dylemat...

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Przy takich ogniskowych lepiej gdy stabilizator jest w obiektywie. Bierz 100-300.

Ps. Witamy na forum!
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Awatar smokehead
    Siła reputacji
    10
    Moja galeria
    Tutaj nawet u Was na forum czytałem wczoraj że ktoś badał stabilizację z body i z samego obiektywu i nie widział jakiejś specjalnej różnicy. No ale optycznie? Zdania są podzielone w sumie, jednak widziałem z olympusa kilka takich ostrych zdjęć nawet na 300mm że przykuły moją uwagę, ale teraz to mam mętlik w głowie w sumie.

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    182
    Moja galeria
    Miałem oba, aktualnie zostawiłem sobie 100-300 . Ale optycznie jeden pierun, dla mnie wygodniejsza akurat była stabilizacja w 100-300

Awatar smokehead
    Siła reputacji
    10
    Moja galeria
    Ale z jakiego powodu zostawileś 100-300? Jakie masz body? Myślę że to istotne, wszystkie tematy które przejrzałem o tele zoomach prowadzone byly w czasach kiedy panasonic nie mial stabilizacji ibisa w body, a teraz gx80 jest najbardziej zaawansowany pod tym względem, dlatego sie zastanawiam nad tym wszystkim, dobre zdjęcia panasa są tu:
    https://www.dpreview.com/forums/thread/3153280

A olympus nie podobał się bardziej z racji gabarytów?

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    182
    Moja galeria
    Nie widziałem jak działa w gx80, w gx7, którego mam tak sobie

Awatar smokehead
    Siła reputacji
    10
    Moja galeria
    Ale to zostawiłeś Panasa tylko ze względu na stabilizację która działała lepiej? Optycznie jakie miałes odczucia przy obydwu? Stabilizacja w gx7 działa w 2 osiach a w gx80 w 5ciu - radzi sobie lepiej niż gx8 gdyż ten ma 4 osie. Dlatego tyle nad tym głowkuje.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    kupuj 300/4 olka - optycznie wymiata
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Awatar smokehead
    Siła reputacji
    10
    Moja galeria
    taa i cenowo nie zgorsza nie no na poważnie będzie to moj pierwszy obiektyw poza kitem i uczę się dopiero więc wybór miedzy tym co pisałem i cenie ok 2k.

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    różnica w produkowanym obrazku w obu tych szkłach mieści się w błędzie pomiarowym, innymi słowy na długim końcu szału nie ma jak masz parcie na jakość to jeszcze mZD40-150/2,8 +mc14- zdecydowanie taniej
    nie wiem jaka jest stabilizacja w GX80- 4,5,10 osiowa ? moim skromnym zdaniem ta w obiektywie jest wystarczająca, piszę jako użytkownik GX7+100-300
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły