Ostatnio edytowane przez And.N ; 7.08.16 o 07:24
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Nie przejmuje się, podziwiam, naprawdę.
Według producenta skuteczność IS dla E-M10 mkI to bodajże max 4EV. To ten czas gdzie stabilizacja powinna dawać rade (dla 300mm) wynosiłby ok. 1/40s, a tu tak długie czasy bez poruszenia.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Jeśli to jest to lekkie lustereczko, to trzymać się je całkiem wygodnie. https://forum.olympusclub.pl/threads...O?daysprune=-1
---------- Post dodany o 09:47 ---------- Poprzedni post był o 09:46 ----------
Tyle, szafir pisze o wiekowym szkle....
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
no szkło stare i dosyć ciężkie ale dzięki temu że zestaw trzyma się za obiektyw grip nie jest niezbędny. A większa masa poprawia stabilizację.
Ręcznej stabilizacji pomogły z pewnością wypite wcześniej dwa kieliszki wina
Obiektyw na pełnej dziurze ma słabą rozdzielczość i duże aberracje. Pewnie przy obiektywie z dużą rozdzielczością jak 300/4 czy 40-150/2.8 rozmazanie wywołane poruszeniem byłoby widoczne znacznie wcześniej.
Ale ja nie o tym - chodziło mi o to, że przy stabilizacji czy to w obiektywie czy w body fotografując z ręki jesteśmy w stanie zejść do takich czasów, że cokolwiek by się poruszało w kadrze byłoby rozmazane. Nie znajduje zbyt wielu zastosowań dla takiego używania teleobiektywu, bo znacznie rozsądniejsze byłoby użycie statywu.
Rozkminianie co jest lepsze i co da nam teoretyczne +0,5EV ma dla mnie niewielki sens. Autor obiektywu nie ma a zdjęcia uciekają![]()
Dzięki wam wielkie za dyskusję, dziś jadę pomacać oba obiektywy i pewnie z czymś wrócę do domu. Jednak w między czasie przeglądając połowę flickera panas również nie odstaje, więc w zasadzie tak jak szafir51 pisał albo lepsze swiatło albo waga/gabaryty i 25mm dodatkowe na dole, ale jak wiadomo to ma być tele a nie 75mm na dole.
czy jakis filtr uv do panasonica polecicie? z kategorii cena jakosc
100 mm krócej i praktycznie manualny AF, nie wspomnę o wadze i rozmiarze- jest lepiej !!
Ostatnio edytowane przez viruuss ; 7.08.16 o 16:34
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Mam też 50-200, i ostatnio porownalem sobie na szybko ze 100-300. Kilka strzałów na 100 i 200mm , otwarte jak i przymkniete. I jeśli miał bym szukać dużego tele do micro to 100-300. Oly 50-200 to kloc, duży, ciężki i powolny , ostrość już dzisiaj nie jest jego atutem, ale sprawdzi się w portretach, ma fajne rozmycia.