w gx7 jest 2 osiowa w gx80 jest 5 osiowa
w gx7 jest 2 osiowa w gx80 jest 5 osiowa
jak kupisz panasa 100-300 zyskasz dual O.I.S
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Hmm przyznam że trochę się zagubiłem, w gx80 mam 5cio osiową w 100-300mm jest dual ois, wiem że nie ma sensu używać tego naraz. Na filmie kitowy 12-32mm którego mam również ma MOIS z tym że bez możliwości włączenia/wyłączenia z obiektywu, 1.7 w gx8 nie ma w ogole stabilizacji, czyli film przedstawia stabilizację obiektywów, to ja teraz wrzucę coś innego praktycznie to samo porównanie, ale badające stabilizację body, która również wygląda świetnie na gx80:
Koleś podpisan same obiektywy bez stabilizacji, na 300mm w gx80 czego chcieć wiecej?
Dlatego tak głowkuje nad tym 75-300mm olympusem, w przypadku panasa nie znalazłem (tak mi się przynajmniej wydaje) tak ostrych zdjęć:
https://www.flickr.com/photos/episa/9445246941/
Być może się myle..
Mhm, tego nie wiedziałem.Czy posiadacze olympusów z 5 axis w body i panasem 100-300mm mają możliwości odpalenia dual OIS(mix)?
Nie, u Olympusa póki co jedynym obiektywem, którego stabilizacja współpracuje z aparatem jest 300 F4.
OK, czyli możemy przyjąć że w przypadku 100-300 i gx80 będzie się to całkiem ładnie kompletowało i teoretycznie stabilizacja powinna dawać lepiej radę niż z samego body czy to panas czy olympus, zgadza się? No bo jeżeli się nie zgadza to jaki byłby sens tworzenia wspólnej stabilizacji body i obiektywu^^
Aczkolwiek na filmi który podlinkowałem uważam że sama stabilizacja w body dla 300mm w dodatku z adapterem działa bardzo dobrze, nie wiem dlatego jak to będzie wyglądać w praktyce - bo pewnie tylko jeden rodzaj stabilizacji będzie najbardziej wydajny i tylko tego będzie się używać. Wielokrotnie sie spotkałem z tym że OIS w 100-300mm daje lepszy efekt, ale w starych tematach Waszych kolegów niektórzy twierdzili że lepiej daje stabilizacja z body olympusa lub nie widzą różnicy.
chłopie, nie kombinuj tyle bo kombinowaniem zdjęć nie zrobisz. Przed chwilą zapiąłem manualną 300-tkę Tokiny do E-M10 mkI z 3-osiową stabilizacją
1/10 s
1/6 s
1/4 s
1/3 s
1/2 s
1 s
zdjęcia na tyle ostre, na ile pozwala wiekowy obiektyw na pełnej dziurze. Żadnego siedzenia, kucania, podpierania itp. 1 s to już 5 prób i najlepsze z tej piątki.
Nie wiem na ile dobrą stabilizację ma GX80 czy 100-300 Panasa, ale nie za bardzo widzę zastosowanie dla tej ogniskowej i tak krótkich czasów z ręki.
Bierz Panasa, bo ma stabilizację i jest nieco jaśniejszy. Jak liczy się dla Ciebie głównie rozmiar i waga bierz Olka.