Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Jak ściągnąć zdjecia z karty xD?

qbic
    Gość
    Wyglada na to ze dane na karcie są uszkodzone. To ze aparat je czyta nie oznacza ze wszystko jest ok. Aparat i Windows ma inna implementacje odczytywania plików, być może aparat ma mniejszy problem z odczytem jak tablica alokacji jest uwalona.

Jedyne wyjscie (moim zdaniem) w tym momencie to:

- programem do odzyskiwania zdjęć z kart odzyskać co się da
    - zrobić format karty

Przed kolejnym wyjściem w teren/robieniem zdjęć, proponuje zapełnić kartę do końca i zobaczyć czy nie będzie podobnego problemu.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    aparat ma opcję formatowania karty. Wykonaj i będzie działać. Zdjęcia oczywiście stracone.
    Gdybyś używał Linuxa, to pewnie ....
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

może "przelecieć" kartę jakimś softem spradzającym integralność danych - "chkdsk" w najgorszym przypadku - może tablica alokacji leży

Pozdrawiam,
    Mariusz

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

odzyskac zdjecia z karty xD

Ja sprawdzalem ten transfer na 10 roznych komputerach,. Na kazdym jest to samo. Widac ikonki zdjec, numer, nawet objetosc pliku, ale niczego nie udaje sie przetransferowac do komputera. po prostu komp odmawia. Kto moze sciagnac zdjecia z karty, ktora jest (chyba) uszkodzona?
    Pozdrawiam
    Jan M Fijor

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Instalnij sobie Rescure Pro jest chyba trial.Wloz karte do czytnika i niech tem program Ci zapisze we wskazanym folderze na dysku.Pozniej mozesz sie bawic w otwieranie programami do fotek.

Chyba jest tu http://ithotnews.com/2007/03/13/obje...ro-v442166.itn

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A czy w trakcie zdjec wyjmowales karte i np wkladales ja do kompa?
    Z tego co znam temat karty xD to bardzo wrazliwe i delikatne karty (choc czesc problemow moze dotyczyc i innych typow). Generalnie poszukaj w googlach softu do odzyskiwania fotek i odzyskaj co mozesz (wszystkiego pewnie nie uratujesz). Teraz kilka punktow obslugi karty:
    1. nie formatuj jej w pc - aparat moze uzywac ciut innego formatu niz komp (FAT, FAT32) - jak to zrobisz to mozesz w aparacie miec problem z wykryciem karty
    2. nie wyjmuj/wkladaj karty xD na wlaczonym zasilaniu aparatu
    3. zawsze formatuj w aparacie
    4. Na karcie podlaczonej do PC nie rob zadnych operacji (edycja zdjec, usuwanie zdjec, przenoszenie plikow)
    5. Nie rob z niej karty uniwersalnej np jednego dnia do aparatu, nastepnego nagram muzyczke i wloze np. do Ipoda a nastepnego przeniose sobie materialy z pracy/szkoly. Karta do aparatu sluzy do zapisu zdjec
    6. niektorzy zanim odlacza aparat/czytnik klikaja w opcje "safely remove hardware"

Z tego co wiem xD juz takie sa, dzialaja x czasu i nagle trach i po karcie. Jesli odzyskasz zdjecia to wyjmij karte i sprobuj sformatowac ja w aparacie. Wszystko zalezy od tego co sie dzialo z karta tzn czy procedura byla taka - aparat(zdjecia)-komp nie rozpoznaje czy np aparat(zdjecia)-ipod/komp/edycja cokolwiek - aparat(zdjecia) - komp nie rozpoznaje
    Sugestie kolegow i kolezanek moga sie potwierdzic - karta moze byc uszkodzona (i albo naprawisz ja software'owo albo wymiana) np. wlasnie na skutek uzywania w 5 sprzetach (i np formatowania w roznych urzadzeniach)

Poszukaj sobie tematu w googlach bo tego jest juz duzo. Na ogol niestety ludzie korzystaja z gwarancji (jak kto nie ma to wyrzuca i kupuje nowa). Nie sadze tez zeby jaki zaklad/lab odzyskal wiecej niz ty softem sciagnietym z sieci.
    Ostatnio edytowane przez boomer ; 11.04.08 o 12:13

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez boomer Zobacz posta
    3. zawsze formatuj w aparacie
    4. Na karcie podlaczonej do PC nie rob zadnych operacji (edycja zdjec, usuwanie zdjec, przenoszenie plikow)
    5. Nie rob z niej karty uniwersalnej np jednego dnia do aparatu, nastepnego nagram muzyczke i wloze np. do Ipoda a nastepnego przeniose sobie materialy z pracy/szkoly. Karta do aparatu sluzy do zapisu zdjec
    Bez przesady !
    może jeszcze laleczka voodoo z karta w ręce?

karta pamięci to zwykły nośnik i tyle. co na niej zapiszesz nie ma znaczenia, gdzie sie formatuje tez nie ma znaczenia byle system plików był rozpoznawalny przez aparat....

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Bez przesady !
    może jeszcze laleczka voodoo z karta w ręce?

karta pamięci to zwykły nośnik i tyle. co na niej zapiszesz nie ma znaczenia, gdzie sie formatuje tez nie ma znaczenia byle system plików był rozpoznawalny przez aparat....
    Nie masz racji. Karty xD i smartMedia są dosyć wrażliwe.
    Wiele osób formatowało te karty pod Windowsem a potem "był płacz i zgrzytanie zębów": "Dlaczego nie działa mi funkcja panoram?".

Jeśli np. karta SM 8MB ma mieć wg. normy ustawiona partycję na: 250 cylindrów, 4 głowice, 16 sektorów to tak ma być. Jeśli Widows ustawi to inaczej to jeden aparat to obsłuży a inny zgłupieje. Aparat to nie komputer i nie musi obsługiwać wszystkich możliwości. Jeśli aparat stwierdzi, że coś nie tak to "card error" i koniec zabawy.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A próbowałeś skopiowac zawartośc XD na CF w aparacie? Może wtedy z CF się da przeczytać i skopiować zdjęcia? XD to wyjatkowo "słaby" nośnik.
    Pozdrawiam,
    Paweł

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    qbic wklep w googlach slowa kluczowe typowe dla tego problemu to zobaczysz co xD "potrafi"