Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Zdjęcia w ruchu - pytanie

Awatar drillah
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zdjęcia w ruchu - pytanie

Przeglądając forum nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie więc muszę zadać je sam . Mianowicie, problem polega na tym, że (jako kompletny amator) nie wiem, jak ustawić aparat (Oly E-510) tak aby robił ostre zdjęcia w ruchu, zawsze pozostaje jakaś mała "poświata". Próbowałem na trybie Sport, jednak to nie jest to. Chciałbym uniknąć czegoś takiego:

Praktycznie cały czas fotografuje zwierzęta w ruchu więc każda rada będzie dla mnie cenna

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Krótki czas!

Im obiekt porusza się szybciej tym czas musi byc krótszy. (otwierasz obiektyw, zwiększasz ISO)

Chyba, ze panoramujesz.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Stefan
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez drillah Zobacz posta
    Przeglądając forum nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie więc muszę zadać je sam . Mianowicie, problem polega na tym, że (jako kompletny amator) nie wiem, jak ustawić aparat (Oly E-510) tak aby robił ostre zdjęcia w ruchu, zawsze pozostaje jakaś mała "poświata".
    Tu znajdziesz tabelkę z orientacyjnymi czasami dla określonych prędkości i kierunku ruchu:
    http://www.fotopolis.pl/drukuj.php?n=4265

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Możesz też złapać ostrość na króliczku i podążać obiektywem za nim.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Pieski przy zabawie biegaja okolo 30 km/godz.Z tej odleglosci to czas min to 1/500" a przyslona to zalezy co chcesz pokazac i ile ostro.

Awatar drillah
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Serdecznie dziękuje za zainteresowanie i wszystkie rady oraz artykuł, na pewno się przydadzą. Teraz muszę tylko poczekać na kolejne "psie rajdy" . Efekty niebawem (mam nadzieje)

Awatar drillah
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam, po długiej nieobecności związaniem z przeprowadzką chciałbym pokazać co dały mi wasze rady

Oto efekt jaki dotychczas udało mi się osiągnąć:

Jest już lepiej, jednak ciekawi mnie jeszcze jakie obiektywy najlepiej nadają się do zdjęć w ruchu (raczej z odległości)? Często bywam na zawodach sportowych dla zwierząt (dla siedzących w temacie Frisbee, Agility, Flyball gdzie zwierzęta poruszają się naprawdę szybko). Jakim (w miarę niedrogim) obiektywem powinienem się zainteresować?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Ooo, kolega z mego byłego miejsca zamieszkania

Niedrogo i dobrze? Może być problem, zwłaszcza gdy zrobi się superpochmurno. Ja osobiście fociłem samoloty w ruchu przy użyciu ZD 40-150 (f 3.5-4.5) i przyznam, że efekty były całkiem całkiem. Teraz mam jeszcze 70-300 i zapowiada się równie dobrze...

IMHO, to chyba trzeba dokupić - jeżeli planujesz "zawodowo" takie zdjęcia - ZD 50-200.
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.

Awatar drillah
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez daghda Zobacz posta
    Może być problem, zwłaszcza gdy zrobi się superpochmurno. Ja osobiście fociłem samoloty w ruchu przy użyciu ZD 40-150 (f 3.5-4.5)
    Właśnie zastanawiałem się nad tym obiektywem, tylko czy to wystarczy? Na razie nie planuje zajmować się tym zawodowo, to raczej hobby. Do robienia dobrych zdjęć trzeba mieć umysł artysty, mi go raczej brakuje, ale mniejsza o to. Gdybym troszkę wcześniej pomyślał to kupiłbym dual-kita, a tak to muszę teraz szukać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar paakayttaja
    Mieszka w
    Rybnik / Jyväskylä
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Mam na zbyciu takie szkło - wczoraj byłem w Zabrzu, szkoda, że nie pisałeś wcześniej. Możemy się umówić na jakiś weekend i się obaczy.

Wszystko zależy od tego, jak bardzo blisko jesteś i jak blisko chcesz podejść do fotografowanego obiektu.
    Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.