Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 81

Wątek: Trudne początki nowego związku :)

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Samochód ma nałożony na blachę lakier i 99,999% jest to lakier błyszczący. Więc dlaczego obróbką, filtrami doprowadzać by wyglądał jak matowy? ...
    Ogólnie podzielam pogląd, ale filtr polaryzacyjny sądzę i tak się przyda, może nawet i niezbędny przy fotografii aut. Choćby do likwidacji odbić z szyb (przedniej, czy maski silnika) samochodu. Pokręcając filtrem widać w wizjerze jakie odblaski będą przygaszone. Aby pozbyć się wszystkich odblasków trzeba by z statywu wykonać zapewne sporo zdjęć z różnym ustawieniem filtra i później połączyć w jedno.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Ogólnie podzielam pogląd, ale filtr polaryzacyjny sądzę i tak się przyda, może nawet i niezbędny przy fotografii aut. Choćby do likwidacji odbić z szyb (przedniej, czy maski silnika) samochodu. Pokręcając filtrem widać w wizjerze jakie odblaski będą przygaszone. Aby pozbyć się wszystkich odblasków trzeba by z statywu wykonać zapewne sporo zdjęć z różnym ustawieniem filtra i później połączyć w jedno.
    Noo!
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Samochód ma nałożony na blachę lakier i 99,999% jest to lakier błyszczący. Więc dlaczego obróbką, filtrami doprowadzać by wyglądał jak matowy?
    To po co kombinować, gdy przy w miarę dobrej znajomości PS można zaznaczyć części lakierowane i wrzucić dowolny, nie odbijający świateł kolor.
    Będzie wyglądał wtedy jak Czarmaxowe modele...
    Raczej chodzi mi o niezachwycanie sie przepalami wywolanymi nieodpowiednim swiatlem a i nazywanie je blikami ,pozycji fotografa,brakiem odpowiednich i potrzebnych blend,filtrow...Czym innym sa bliki i odblaski pokazane i wyciagniete dla odpowiedniego efektu a czym innym sa takowe bo nie umialo sie nad nimi zapanowac.A brakiem takiej wiedzy pozniej sie tlumaczy artyzmem dokonanym na "modelu"

| OlyJedi Awatar witwicky
    Mieszka w
    Ślůnsk - Radzionków
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Polar nie powoduje zmatowienia lakieru tylko pomaga wygasić bliki i odbicia a przede wszystkim zapanować nad odbiciami. Tu wypowiedzi Mirka i andtora mk2 w 100% racja.

Awatar anulka
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    19.

20.

21.

I mój mały model
    22.

23.

24.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Popracuj nad prawidłowym ustawieniem ostrości. Ostry masz dalszy plan, a model nie i ta ręka na 24 też dyskwalifikuje foto. Nie ucinaj także kończyn jak w 23, czy ucha królika w 24.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Siła reputacji
    215
    Moja galeria
    "Mój mały model" - zdjęcia 22, 23 i 24 - kiedyś się mówiło że są "przerysowane" - czyli aparat był za blisko modela.
    19 mi pasuje.
    "Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
    Fuji X-T3 + XZ-2

| OlyJedi Awatar MaciekMG
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    22. 23. 24. - ostrość idzie raczej na trawnik, niż na obiekt.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez anulka Zobacz posta
    Najbardziej się mi podoba stabilizacja królika....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Można mu było łapki przywiązać do wbitych w ziemię śledzi... (dla młodych niewiedzących: "śledź" szpikulec metalowy do mocowania namiotu)
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA