Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: Turcja moim okiem ... [ajan]

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    W Turcji, czułem się bezpiecznie.Przyznaję, że jedzenie mają bardzo pikantne.Ciasta mają bardzo, bardzo słodkie, trzeba brać odrobinę. Lekarstwo jest wskazane. Moje odczucia, Turcy są dla nas przyjaźni i bardzo mili.Dzień dobry to "Merhaba", odpowiadają po plosku " jak się masz". Otoczenie niektórych domów i lokali ma wiele do życzenia, ale to samo jest i u nas. Pijaczków nie zauważyłem.

Policjanci pozwalają się fotografować, ale trzeba spytać, z chęcią pozują, komisariat Policji, miśkowóz, patrol na festynie...

Załącznik 173020 Załącznik 173021 Załącznik 173022 Załącznik 173023 Załącznik 173024
    " Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ajan Zobacz posta
    Każdy muzułmanin wyznaje zasadę bakszyszu (jałmużna), dlatego warto w hotelach, restauracjach, barach, czy nawet na bazarze zostawiać drobne napiwki. Warto także wspomnieć, że w obyczajach tureckich na stałe wpisała się tradycja targowania.
    Nie tylko tureckich, przede wszystkim w krajach arabskich i bliskiego wschodu....
    Ale jak pamięcią sięgnę to we wczesnej młodości różnie na bazarach było...
    Teraz dla wygody chyba sprzedających jak i kupujący są stałe ceny.. Jedni zawsze wiedzą ile zarobią jak sprzedadzą, a drudzy ile muszą wydać by mieć.
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria
    Fajną wycieczkę miałeś. Fajnie powspominać.
    Ps. Moje fotki z Izraela też zniknęły. Trza się trzymać.

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    W 1414 roku Polska jako pierwszy kraj w Europie nawiązała stosunki dyplomatyczne z Imperium Osmańskim. W pamięci Polaków zapisał się rok 1683-czyli pamiętna obrona Wiednia przed Turkami, której dokonał Jan III Sobieski. Z kolei w 1923 roku Polska również była pierwszym krajem, który uznał nową powstałą Republikę Turecką. W Turcji zmarł nasz największy wieszcz Adam Mickiewicz. A pisał on tak: „w czasach, kiedy żadne z państw nie sprzeciwiało się uciskowi Polski przez wrogich sąsiadów, jednymi naszymi przyjaciółmi byli Turcy. Darzymy Turków przyjaźnią jako ten naród, który nie ugiął się przed naszymi wrogami i nie zaakceptował zaborów Polski”.

zdjęcia różne...

Załącznik 173035 Załącznik 173036 Załącznik 173038

Załącznik 173039 Załącznik 173037 Załącznik 173040

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Co do slodkosci to nie tylko w Turcji.. Kanary, Dominikana takze nie maja umiaru dosladzac wszelakich ciast

Fajna fotoleracja.
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Piękne poduchy w kwiatki... Czy te kwieciste wzory to nie import od naszego małopolsko-góralskiego folkloru...?
    Pod koniec lat 60-tych modne były takie koszule w kwiatki, ze stójką zamiast kołnierzyka, oczywiście do garnituru z szerokimi spodniami i butami "szkotami" bądź zamszowymi "bitelsówami"
    Ech... kto z Was te czasy pamięta.........
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Piękne poduchy w kwiatki... Czy te kwieciste wzory to nie import od naszego małopolsko-góralskiego folkloru...?
    Pod koniec lat 60-tych modne były takie koszule w kwiatki, ze stójką zamiast kołnierzyka, oczywiście do garnituru z szerokimi spodniami i butami "szkotami" bądź zamszowymi "bitelsówami"
    Ja nie pamietam, bo dopiero co urodzilem sie
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Pamiętam te koszule, pasy szerokie z klamrą MW, kolekcja znaczków na pasach, nawet koszule z koronki , garnitury, fryzura na głowie typu "szopa" oraz każdy kawaler powinien mieć lusterko z Bardotką . Zamiast komórki w kieszeni, modlitewnik, idąc do kościoła. Na ramieniu aparat " DRUH synchro" i radio tranzystorowe "Koliber".
    Ostatnio edytowane przez ajan ; 29.04.16 o 23:09 Powód: usunięcie zdjęć
    " Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".

Awatar Antares
    Mieszka w
    Silesia
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ajan Zobacz posta
    Zamiast komórki w kieszeni, książeczka do nabożeństwa.
    Wszystko inne pasuje, o tym nie słyszałem

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

Turcja moim okiem...

Turecki wschód słońca...

Załącznik 177392