Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: E-1 + ZD 7-14 AF

qbic
    Gość

E-1 + ZD 7-14 AF

Ostatnio zaczął mnie denerwować AF z E-1 w połączeniu z ZD 7-14. Mniej więcej polowa ustawionej ostrości jest błędna, muszę to korygować manualnie (co nie jest super łatwe z powodu wizjera). Wiele osób zarzuca E-1 że mydli z ZD 7-14 co nie jest prawda, wynika to właśnie z częstych błędów układu AF.

Ma ktoś podobnie czy mam po prostu pecha i mam wadliwy aparat / szkło ?

PS: AF mam ustawiony tylko dla środkowego pola, S-AF + MF
    FW 1.5

| OlyJedi Awatar przemur
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Re: E-1 + ZD 7-14 AF

Cytat Zamieszczone przez qbic
    Ostatnio zaczął mnie denerwować AF z E-1 w połączeniu z ZD 7-14. Mniej więcej polowa ustawionej ostrości jest błędna, muszę to korygować manualnie (co nie jest super łatwe z powodu wizjera). Wiele osób zarzuca E-1 że mydli z ZD 7-14 co nie jest prawda, wynika to właśnie z częstych błędów układu AF.

Ma ktoś podobnie czy mam po prostu pecha i mam wadliwy aparat / szkło ?

PS: AF mam ustawiony tylko dla środkowego pola, S-AF + MF
    FW 1.5
    Jedna z (niewielu) rzeczy ktore mnie irytowaly w E-1 byla szerokosc pola AF. Ja sam mialem "w akcji" jakies 30% niestrych zdjec (najczesciej wlasnie na szerokim kacie), bo czujnik zlapal obiekt "z tylu" zamiast tam gdzie oczekiwalem... Moze to podobny problem...

Pozdrawiam,
    Przemek
    Pozdrawiam,
    Przemek

qbic
    Gość
    Całkiem możliwe, sprawdzę wieczorem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    qbic:

Dziadek strasznie mozolnie ostrzył z 7-14... Z nowszymi aparatami nie ma takiego dramatu. mydlenie swoją drogą - przy 7mm matryca 5MPIX po prostu nie przenosi tylu szczegółów i bonusowo dostajesz antialias. Nie ma to nic wspólnego z przestrzałami AF i jest logiczne.

a może zasyfił Ci się układ AF i gruszka powinna iść w ruch?

qbic
    Gość
    W sumie był w serwisie w Lipcu 2007. KL: Czyściłeś kiedyś AF?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nie, nie czyściłem ale RE pisał o ostrożnym dmuchnięciu gruchą w studnię układu AF... jeśli często wachlujesz słoikami, możliwe że masz tam meksyk.

Co jak co, ale z 7-14 Dziadek nie sprawiał mi problemów typu przestrzały AF.
    Ostatnio edytowane przez KaarooL ; 3.04.08 o 20:32

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów