Bo to też i mój problem!Zamieszczone przez Wesoły Miś
Bo to też i mój problem!Zamieszczone przez Wesoły Miś
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Pracujesz w Corelu i Olympus Wam nie chce dokumentacji technicznej udostępnić?Zamieszczone przez skow
A muszę pracować w Corelu?Zamieszczone przez Wesoły Miś
Olympus nie udostępnia i już.
fragment wątku z czego nie jesteśmy zadowoleni
Odpowiedź jest wyżej – nie ma zapotrzebowania masowego na Linuxa. OM i OS są na PC i Maca. Jest SDK, które za niewielkie pieniądze można nabyć i używać aparatów Olympusa we własnych implementacjach.Kod:
Format plików raw (skow + cra3y)
Olympus powinien udostępnić pełną specyfikację formatu ORF by inne firmy lub programiści mogli lepiej przystosować swoje oprogramowanie do współpracy z aparatami olympusa. Poza tym świat nie kończy się na Windowsie i Intelu.
Innym rozwiązaniem jest dodanie formatu DNG wprost z aparatu (tak jak uczynił to Pentax)
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Nie piszesz wprost. Dla mnie jako człowieka stojącego przed wyborem oprogramowania, to Corel nie oferuje wsparcia ORFa z E510, więc wybieram inne oprogramowanie, a nie inny aparat. Logiczniejsze jest, że to Corel powinien zadbać o wsparcie plików Olympusa, nie odwrotnie. Nie wiem jak jest i komu bardziej zależy. Corel nie ma wsparcia i już. Adobe wspiera, więc można jak się chce.
Kupujac aparat dostajesz potrzebne i wystarczajace oprogramowanie,zeby wykonac fotki.Dla amatora zupelnie jest to wystarczajace.Zajmujac sie fotografia zawodowo napewno nie bedziesz uzywac E 510-bo to puszka dla amatorow,kupisz oprogramowanie Ci potrzebne takie,ze Ciebie zadowoli.Wrzucisz w koszta,odpiszesz od podatku.W sumie i tak masz za darmo.
Nowsza wersja PSP XI już nie otwiera ORF z E 300 tak, że do obróbki używam OM skąd obrobione zapisuje w TIFF a z tym Corel radzi sobie całkiem dobrze. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez Wiejo ; 2.04.08 o 08:48
Odświeżę wątek - szukając czegoś sesnowego i taniego do obróbki grafiki wypróbowałem Corela Paint Shop Pro X2 - nadal problem z ORFami :/ Ciekawe czy problem dotyczy tylko naszych olkowskich rawów czy także innych producentów... Pod tym względem Elements jest bezkonkurencyjny, ale znów z niektórymi cięciami przegięli :/
E-1 z kitowymi szkłami +Tair S3 +Zuiko OM 50mm 1,8, GoldPhoto Y314C+YH410, Velbon RUP-43Metza 48
Paint Shop Pro Photo X2 Ultimate obsługuje ORFyz e410,e510,e3,e420...
rashood- Nikon D90-Nikkor 18-55 3,5-5,6 G VR, Nikkor AF 70-300 1:4-5,6 G, CPSPPX2... Ulubiona galeria www.1x.com