Strona 106 z 117 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.051 do 1.060 z 1164

Wątek: E-3 subiektywne odczucia posiadaczy

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Czy pytanie dotyczy używania E-3 na statywie? Jeżeli tak należy WYŁĄCZYĆ stabilizacje ponieważ to ona generuje drgania rezonansowe. Temat był już na forum omawiany. W skrócie: układ wykrywania drgań jest o wiele czulszy niż wynosi dokładność układu korekty położenia matrycy. Mikrodrgania od statywu są przekładane na samonapędzające się drgania układu stabilizacji
    Dzięki za odpwoiedź. Przeszukiwałam forum ale nie znalazłam postu ani wątku mówiącym na tem temat. Moze szukałąm źle albo za króko.
    Niestety nie dotyczny to tylko zdjeć na statywie. Obojętnie czy w rękach czy an statywie , ten głosny odgłos cały czas mi towarzysze i to nie przy drastycznie długich czasach naświetlania. przy czasie 1/5 też go słychać ale z uwagi na długośc naświewtlania słychac go po prostu krócej
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Ten dźwięk to pracująca stabilizacja w aparacie - można spróbować wyłączyć dla lepszego komfortu fonicznego
    Chyba nie chodzi mi o sam komfort foniczny jak go nazwałeś, ale ponieważ zastanawia mnie jakość nocnych zdjeć w porównaniu z E500 dlatego zastanawiam sie czy jedno z drugim ma coś wspólnego. Nocne zdjecia z E500 na długim czasie naświetlania miały co prawda sporo szumów, ale dało sie je usunać i doproawdzić do "gładkiego obrazu". Natomiast przy długim czasie naświetlania (z tych fotek co zrobiłam, jeszcze nie za dużo co prawda) jakość jest znacznie gorsza i odszumianie daje moim zdaniem gorszy efekt.
    Ostatnio edytowane przez jarmana ; 30.03.10 o 15:36 Powód: Automatyczne scalenie postów
    "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jarmana Zobacz posta
    Niestety nie dotyczny to tylko zdjeć na statywie. Obojętnie czy w rękach czy an statywie , ten głosny odgłos cały czas mi towarzysze i to nie przy drastycznie długich czasach naświetlania. przy czasie 1/5 też go słychać ale z uwagi na długośc naświewtlania słychac go po prostu krócej
    Prosto się można przekonać - wyłącz stabilizację i posłuchaj czy nadal hałasuje.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja również podczas ostatniej sesji wieczornej słyszałem opisywane przez koleżankę odgłosy, które wydobywały się z mojego E-30 (podobna konstrukcja do E-3). Wprawdzie nie używałem statywu, lecz fociłem z ręki, ale przy dłuższych czasach rzędu 1/3 sek. słyszałem podobne odgłosy. Trochę mnie to zastanowiło, ale uznałem, że "ten typ tak ma". Eksperymentowałem na autoiso z ograniczeniem do ISO 1000. Na czasy nie zwracałem uwagi. Ku mojemu zdziwieniu, podczas oglądania efektów tych prób, udało się uzyskać "z ręki" ostre foty na czasach 1/2.5, 1/3, 1/5 sek. Zasługa to oczywiście sprawnej stabilizacji w korpusie aparatu. Oczywiście nie wszystkie wykonane zdjęcia były udane (nie poruszone). Jednak przy odrobinie wprawy się udaje. Nadmienię, że eksperymentowałem z kitem 14-42, który jak wiemy, nie grzeszy dużą jasnością. Wniosek, że z jaśniejszym obiektywem, będzie lepiej. Na wcześniej używanych przeze mnie korpusach, E-1 i E-500, takie próby, były z góry skazane na niepowodzenie. Jednak technika idzie naprzód i ułatwia nam fotografującym nasze poczynania.
    Pozdrawiam.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

| OlyJedi Awatar dominius
    Mieszka w
    Chocianów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dźwięk działającej stabilizacji w E-30 jest głośniejszy niż w E-510 jakiś taki bardziej ordynarny. W trybie LV w E-30 przy ostrzeniu (przycisk spustu wciśnięty do połowy) również wydobywa się dźwięk podobny do dźwięku działania stabilizacji co mnie chyba najbardziej wkurza w E-30 : / W E-510 nie było tego. Całe szczęście, że nie używam często LV. To jeszcze to zniosę
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
    Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    To i ja coś skrobnę.

Po prawie trzech latach korzystania głównie z korpusów E510 (poprzednio miałem E-1)
    przesiadłem się na E-3

Skręca mnie w jelitach bo już chce gdzieś pojechać robić zdjęcia. No ale póki co muszę się zadowolić takim leniwym pstrykaniem

z plusów dodatnich

RESET do własnych ustawień poprzez naciśnięcie dwóch guzików [+/-] + [ISO] - rewelacja.

wielokrotnie już zdarzyło mi się robić na zewnątrz zdjęcia w rozdzielczości 800x600 bo w domu coś fotografowałem do internetu albo żeby wysłać mailem, zdarzało mi sie również w słoneczny dzień robić zdjęcie na ISO 1600 bo robiłem jakieś głupoty w domu po nocy i zapomniałem przestawić czułości

Więc tu problem się skończył. Zawsze przed fotografowaniem resetuje do moich ustawień i mam wszystko jak powinno być poustawiane

AUTO ISO - samemu ustawiam domyślną czułość z jakiej chce korzystać (100) i maksymalną na jaką sie godzę. zapinam teleobiektyw i robię zdjęcia. Jak jest słonecznie aparat dobiera mi najniższą czułość, jak się robi pochmurno albo za ciemno bo przymknąłem przysłonę - automatycznie zwiększa mi czułość do najniższej jaka jest możliwa aby zdjęcie było poprawnie naświetlone - super rzecz

szybkostrzelność - miło słuchać jak wali serią, podobnie ładnie działa AF - jest różnica względem E510 czy E410

SZUM - kroczek do przodu względem 510. na razie tyle takich rzeczy co sie same rzucają w oczy... generalnie jak pisałem na początku - czekam na fotowyjazd zwłaszcza że E3 z zapietym 50-200 daje komfort pracy

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria

moje (E)trzy grosze

Gratulacje Dobas na nowej drodze życia

Oprócz tego co chwalili poprzednicy mnie cieszy jeszcze szybkość wykonania fotki, czyli czas od naciśnięcia guzika do wyzwolenia migawki. Różnica w stosunku do E-520 czy E-620 jest odczuwalna. Szybkości AF nie mogłem nigdy docenić w pełni ponieważ od razu miałem zapięte do Eczy 12-60 czy 50-200SWD
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dla mnie na Ślubach rewelacyjnie sprawdza sie AUTO iso --> coś pięknego A co do Ciebie Dobas... to nie spodziewałem się, że taka fachura jak Ty dopiero wszedł w posiadanie E-3. Miłej zabawy życzę
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    Dla mnie na Ślubach rewelacyjnie sprawdza sie AUTO iso --> coś pięknego A co do Ciebie Dobas... to nie spodziewałem się, że taka fachura jak Ty dopiero wszedł w posiadanie E-3. Miłej zabawy życzę
    czekałem aż potanieje z resztą w 2007 poczyniłem jakiś taki post " Kupie E510 i będę go uzywał w tym czasie poczekam aż potanieje E3, za 2, 3 lata kupi się za grosze "

może jeszcze nie sa to grosze ale da się kupić tanio. Sądzę że na jesieni E3 moze jeszcze znacząco potanieć... oby...

w każdym razie wrażenia bardzo na plus tyle że wielki kloc...

Szybkie WB pod funkcyjnym też jest fajne że zapamiętuje 4 odczyty...
    tez tego nigdy nie miałem a jest przydatne

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Generalnie E-3 to mimo wszystko fajna maszynka i coś czuję, że prędzej zagracę mieszkanie sprzętem fotograficznym niż go sprzedam. Ma wady, ale i mnóstwo zalet, z którymi ciężko się rozstać.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    A mnie się marzy D3s