www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Z 14-54-błyskawica. Jasno czy ciemno to nieistotne. Z SWD ponoć jeszcze lepiej...da się?
arthus ... da się.. dziś podpinałem 12-60SWD do mojego E510, a mam u siebie 14-54..i powiem że AF jest lepszy i szybszy... Nie wspomnę że bezgłośny....
Rozumiem dlaczego 12-60 ma same dziesiątki w ocenach.... Ma sie wrażenie że nadąża za mrugnięciem fotografującego![]()
/*...................*/
/* ...........................*/
Epicure, chyba nie zrozumiałeś, nawet, jeśli wyświetlacz uprzednio wyłączyliśmy przyciskiem INFO, to zmiana dedykowanymi przyciskami niektórych ustawień (tych, które są zdublowane na infopanelu, np. ISO, pomiar światła, AF) zawsze na chwilę go wybudza, nie da się tego obejść.
Oczywiście jest to bez sensu, jeśli zmieniamy ustawienia patrząc w wizjer, a nie na tylny ekran. Tak więc słuszna uwaga Arhtusa - to bardzo irytująca cecha korpusów Olka.
Ktoś wie, jak jest w korpusach innych producentów?
Aparacik mam już około 2 tygodnie. Niestety nie mogę mu poświęcić tyle czasu ile bym chciał. Wciaż jestem na etapie rozpoznawania jego możliwości i wciaż pozytywnie mnie zaskakuje. Myślę, że wzajemne docieranie sie potrwa jeszcze długo. Jedno jest pewne - ogrom jego możliwości i podatność na ingerencję ze strony użytkownika jest imponująca.
Doskonale układa się w dłoni ale to wiedziałem jeszcze przed jego zakupem.
Bardzo dobry AF. Praktycznie nie budzi żadnych zastrzeżeń. W porównaniu do Sony A100, którym fotografowałem wcześniej odczuwa się istotną zmianę na plus.
Pomiar światła bez zarzutów, choć odnoszę wrażenie, że warto wrzucić korekcję 1/3 na plus. (musze to jeszcze dokładnie zweryfikować)
Właśnie zainwestowałem w filtr UV Hoya (czemu te szkiełka tyle kosztują). Teraz pozostaje tylko wybór i zakup plecaka co nie jest łatwą sprawą. Wciaż czekam na lampę ale minęło dopiero 6 dni od wysłania listu.
Mam pytanie.
Z jakiego programu korzystać przy wywoływaniu RAWów?
Wiem, że jest ich sporo. Nie wiem natomiast, czy każdy jest dobry dla każdego aparatu.
Podejrzewam, że oprogramowanie Olympus Master dodane darmowo na płytce nie jest produktem najwyższych lotów.
Do tej pory nie bawiłem się RAWami i gdy mam zacząć sie tego uczyć, to wolę się zaprzyjaźnić z programem, który da mi spore możliwości i będzie w miarę przyjazny dla użytkownika.
Pozdrawiam
Patrokles
Do rawów z E-3 ja używam Lightrooma i jest całkiem nieźle w porównaniu do historycznego i mojego ulubionego Rawshootera. Jeśli natomiast chcesz działać na oryginalnymoprogramowaniu to jest to naprawdę duży wydatek i wtedy ja bym zaopatrzył się w OS 2.
Oczywiście testowałem parę innych, ale jak dla mnie miały mniej intuicyjny interfejs.
Zapraszam na: stronę - www.mikolaj-kalina.com foto blog -http://mikolajkalina.wordpress.com/
Ja korzystam z APERTURE2. Kosztuje troche więcej od OS2, i tylko na maca więc jest to dosyć ograniczone grono użytkowników (niema po polsku). Mi on wystarcza i rawa z E3 mieli w sposób, który mi się nawet podoba.
JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR
Tak, jak kali999, kiedyś używałem Rawshootera, po jego wchłonięciu przez przez Lightrooma dałem się wchłonąć i ja
Wielkim plusem LR jest to, ze ten program poza zaawansowaną edycją RAW-ów również kataloguje wszystkie Twoje zdjęcia i jest ich przeglądarką. Tak więc nie ma potrzeby konwertowania wszystkich zdjęć np. z ORF na JPG, wszystko masz elegancko w jednym miejscu. Do jpg-ów eksportujesz tylko fotki, które chcesz zamieścić w sieci, komuś przesłać, nagrać na płytę, zanieść do labu.
Inne zalety LR to możliwość selektywnej edycji na plikach RAW i dobra integracja z Photoshopem (ten sam silnik wywoływania RAW-ów). No i ten program jest branżowym liderem, więc na pewno nie zniknie (w przewidywalnej przyszłości) z rynku.
Rozumiem, że OS 2 jest ze wszech miar godny polecenia a jedyną jego wadą jest koszt.
A co z programem Adobe Camera Raw, czy ten też jest godny polecenia?
Czuję się troche jak dziecko we mgle. W sieci jest sporo wiedzy na ten temat. Jednak zazwyczaj ma charakter dyskusji pomiędzy wiedzącym a drugim wiedzącym. Ja natomiast jestem raczej niewiedzący. Sledzę te wypowiedzi i odnoszę wrażenie, iż nadmiar nieugruntowanej wiedzy szkodzi.
Nie. Wadą LR jest cena, a zaletą OS 2(Olympus Studio 2) jest cena.
Zapraszam na: stronę - www.mikolaj-kalina.com foto blog -http://mikolajkalina.wordpress.com/
Cena jest zaletą Raw Therapee, bo można ją sobie dowolnie ustalić.![]()
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether