Strona 23 z 117 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 1164

Wątek: E-3 subiektywne odczucia posiadaczy

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    za ciezki, chyba, ze zbuduje trajke... inaczej nie wyobrazam sobie startu z 3kg i wiecej majtajacego sie klamotenu na szyi ..
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Krejzi - tak właśnie planuję zrobić.
    Ja generalnie jestem trzęsirączka więc czekałem na ten IS w E-systemie jak na zbawienie. Po spotkaniu w Łodzi byłem podniecony jak cholere, że już za parę tygodni będę miał takie cudo. I co do statyki się nie zawiodłem. Obecnie 200mm i 1/20 sek 9/10 utrzymam. Kiedyś nie mogłem utrzymać żadnego przy 1/60.
    Ale w ruchu straszna bryndza, dlatego właśnie odkryłem problem. Bo noramlnie robi, a już w ruchu nie chce i to przy krótszych czasach. Jak smiglak np przelatywał blisko mnie to mialem 1/125 na E-3 z właczonym IS i to samo na E-1. E-1 robił mniej rozmazaną fotę od E-3 !!! To był dramacik. Na tej samej ogniskowej

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    hmm wobu trybach IS takie kwiatki masz?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    w obu, w przypadku nieregularnego ruchu ( np śmigłowiec przemieszcza się w górę i do przodu itd ). Przy typowym poziomym panningu IS 2 daje lepszy efekt niż IS1, co teoretycznie sugeruje producent.
    Choć mnie zastanawia dla czego IS działający w obu kierunkach nie miałby być jeszcze skuteczniejszy. Tło się rozmyje samo przez zastosowanie długiego czasu a mierzy się w jeden punkt obiektu i fajnie by było gdyby IS stabilizował go w obu kierunkach.
    Nie znam się na fizyce a tym bardzij na zastosowanej w Olku technologii stabilizacji. Soniacz ma jeden tryb, ktory działa niezależnie od rodzaju wykonywanych fot. z tego wynika że ruch obiektu nie powinien stanowić problemu dla ukladu stabilizującego.
    Moje małe badania sugerują że to się nie potwierdza w przy E-3

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    witam kolegów,

z zainteresowaniem przeczytałem cały wątek, od początku do końca, ponieważ planuję zakup E-3 w miejsce używanego E-1.
    Liczyłem na to, że ułatwi mi to podjęcie decyzji, bo jednak wydanie kilku tysięcy na nową puszkę nie jest łatwą sprawą.
    Powiem tak, bazując na Waszych uwagach mam w tym momencie więcej wątpliwości co do zakupu E-3, jak przed zapoznaniem się z całym wątkiem.
    Trudno powiedzieć dlaczego, ale tak jest. Może te uwagi negatywne mocniej oddziaływują od pozytywnych. Więc wątek spełnia zadanie i chyba o to w nim chodzi.Wiarygodność odczuć.Testowałem w sklepie E-3. Brałem na przemian do ręki E-3 i mojego E-1, pstrykałem i porównywałem kulturę obsługi, E-1 jakiś przyjaźniejszy, ale to może z przyzwyczajenia.
    A co do stabilizacji matrycy to ja mam takie przemyślenia: stabilizacja ma kompensować drgania ręki, ale nie kompensuje drgań obiektu, więc jeżeli stosujemy długi czas wynikający z maksymalnego otwarcia przysłony, przy kiepskim świetle to efekt rozmazania i tła i obiektu zwłaszcza scen dynamicznych wystąpi bardzo często.
    Ja to ćwiczyłem z E-1 na statywie do zdjęć przyrody. Wiatr ruszający gałęziami, nawet ten niewielki często utrudniał uzyskać ostrość tam gdzie chciałem, nawet w trybie M.
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Stanisławie - E-3 to świetny aparat.
    Problem, który zgłosiłem to nie problem z ostrością, to problem z poruszeniem fotki przy uzyciu stabilizacji, w momencie kiedy muszę tą fotkę zrobić obiektowi, który jest w ruchu. I taką samą fotkę, temu samemu obiektowi mogę zrobić bez IS, więc problem wygląda na taki, że włączenie IS w takim przypadku psuje wręcz obraz.
    Właśnie sprawdziłem to również na wolno poruszających się obiektach i jest podobnie, IS w trybie 1 rozmauje bardziej obiekt niż przy fotce bez IS.
    Co do porównan z E-1 to już się do nich odnosiłem. Ostrość, sprawność AF, obraz na wyższych czulościach zdecywanie zostawiają E-1 daleko w tyle.
    Przepala światła, za to daje swobodę w podciąganiu cieni. Jest w porównaniu do E-1 bardzo głośny. Ergonomia zdecydowanie na korzyść E-1, myślalem że się przyzwyczaję do E-3 i w sumie się przyzwyczailem, tzn wiem już co i jak szybko przełączyć ale mimo wszystko uważam E-1 za lepszy.
    O wyświetlaczu nie ma co mowić, w E-1 to mozna bylo tylko zobaczyć czy w ogole zrobił fotkę.
    Nie odbierajcie moich postów negatywnie, raptem zauważylem 2 problemy, ktorych 90% z Was nigdy nie stwierdzi bo nie robicie takich zdjęć.
    Ja mam problem bo chcąc focić imprezy i samoloty potrzebuję baaaardzo uniwersalnego sprzętu. I w samolotowej części trochę mi ten E-3 przyklęknął. Tyle.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    rozne tryby stabilizacji przez to wymyslono, poniewaz np. przy panningu fotograf ma dbac o plynnosc ruchu horyzontalnego, a aparat niwelowac nieporzadany ruch pionowy (lub "wygladzac go")

w trybie zwyklym, to aparat "zaklada" ze wszelki ruch aparatu jest nieporzadany, ma go kompensowac.

idealnie byloby, gdyby to uzyszkodnik sobie sam "programowal" (tak, jak wybiera sie punkty AF), w jakiej plaszczyznie zamierza przemieszczac aparat, a stabilizacja ma reszte "niwelowac"

pewnie przyjdzie kiedys taki ficzer
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

ja tylko w temacie przygasania monitorka

W E3 jest system rozpoznawania oswietlenia i jak jest ciemno swieci slabbiej jak jasne swiatlo swieci ostaro. Jesli w czasie ogladania poruszamy aparatem moze byc efekt przygasania

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez proszczyk Zobacz posta
    W E3 jest system rozpoznawania oswietlenia i jak jest ciemno swieci slabbiej jak jasne swiatlo swieci ostaro. Jesli w czasie ogladania poruszamy aparatem moze byc efekt przygasania
    Odkryłeś amerykę
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez proszczyk Zobacz posta
    A już myślałam że coś nie tak z moim monitorkiem.