Strona 81 z 117 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 1164

Wątek: E-3 subiektywne odczucia posiadaczy

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki z podpowiedzi.

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    A ja z innej beczki !! Ostatnio w drodze do domu złapała mnie snieżyca, ale taka poważna jedna z największych jakie przeżyłem Na szyi wisiał E-3 z podpiętym 50-200

Tak przemarzłem,że nawet nie chciało mi się chować sprzętu do torby, tylko jak najszybciej szedłem do domu :/

Kiedy dotarłem wreszcie aparat przypominał coś na kształt śnieżnej wydłużonej kuli Oczywiście nie było mi do śmiechu (miałem pewne obawy). Jak tylko śnieg stopniał i woda wyparowała aparat wyczyściłem szmatką i...........

i nic-Działa i wygląda jak dawniej Piszę to aby inni użytkownicy zanadto się nie stresowali w podobnych okolicznościach

Pozdrawiam !!

P.S. Co do fotografowania tym sprzętem, jestem jak dotąd bardzo zadowolony !!

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Co do RAWów, ja używam Adobe Elements 5.0 + wtyczka. Jak na moje potrzeby w zupełności wystarczy.

Peter - jednak uszczelniany korpus to będzie zawsze uszczelniany korpus. To takie fajne uczucie, że już nie trzeba latać z foliówkami, bo może jedna mała kropla gdzieś wpadnie.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Awatar kociasek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    To takie fajne uczucie, że już nie trzeba latać z foliówkami, bo może jedna mała kropla gdzieś wpadnie.
    Szczególnie, ze foliówka, a nawet dedykowane pokrowce na sprzęt foto nie ochronią przed wilgocią. Jak bardzo jest ona zabójcza można poczytać np. tu:http://www.luminous-landscape.com/es...9-worked.shtml
    Stado nadzianych facetów popłynęło na Antarktydę na fotosafari (o ile na Antarktydzie może być safari). Mimo, że sprzęt był pozawijany w pokrowce, 5D MKII masowo odmawiały posłuszeństwa (jedna czwarta trafionych). A więc

| OlyJedi Awatar Krolik77
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    [QUOTE=Peter1976;294114]A ja z innej beczki !! Ostatnio w drodze do domu złapała mnie snieżyca, ale taka poważna jedna z największych jakie przeżyłem Na szyi wisiał E-3 z podpiętym 50-200

Tak przemarzłem,że nawet nie chciało mi się chować sprzętu do torby, tylko jak najszybciej szedłem do domu :/

Kiedy dotarłem wreszcie aparat przypominał coś na kształt śnieżnej wydłużonej kuli Oczywiście nie było mi do śmiechu (miałem pewne obawy). Jak tylko śnieg stopniał i woda wyparowała aparat wyczyściłem szmatką i...........

i nic-Działa i wygląda jak dawniej Piszę to aby inni użytkownicy zanadto się nie stresowali w podobnych okolicznościach

Pozdrawiam !!

Witam
    Moje e-trójka ostatnio przeżyła test podczas opadów śniegu w dodatniej temperaturze .
    Śnieg topniał na body i obiektywie . Trwało to ok 1,5 godziny i wszystko działa . Chociaż niepowiem miałem mieszane uczucia co do sensu fotografowania w czasie takiej pogody . Teraz już wiem po co są uszczelnienia w body i pewnie nie jeden raz z nich skorzystam.

pozdrawiam
    D7000+Grip, N16-85mm,S100-300/4,Slik DX700 PRO ,Lowepro Flipside 300

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie jestem wielkim sympatykiem fotografowania w deszczowych warunkach ale zdarzyło misie robić zdjęcia na silnym wietrze gdzie z wiatrem chlapało morską wodą i drobnym piaskiem. Ale obiektyw poszedłem wymienić już do samochodu. Uszczelniony korpus i obiektyw poza ochroną przed wilgocią powoduje na pewno też ochronę przed kurzem dostającym się na matrycę.

Jak były mrozy zdrowo poniżej minus 10 stopni zostawiłem aparat w plecaku w bagażniku na dobrą godzinę. Po wyjęciu był powiedzmy „lekko” zimny. Jak się trochę zagrzał ( akumulator zagrzewał się wyjęty) to go włączyłem i pomimo, że pokazywał, że jest rozładowany zrobiłem zdjęcia. Baterie alkaiczne w lampie padły nieodwracalnie pomimo, że były nowe.

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Powiem jedno. Od roku jestem użytkownikiem E-3 i naprawdę jeśli chodzi o uszczelnienia, to po teście w Kazimierzu Dolnym, przekonałem się do niego w zupełności. Dodam, że lało, jak trzeba. Nie odmówił mi posłuszeństwa w mrozach do -15. Więcej nie miałem. Jedyne co mnie wkurza, to nie do końca dopracowana współpraca boby z gripem. Ostatnio mimo, że nie sygnalizował, że baterie są na wyczerpaniu, z podpiętą FL-50-R, robi ł zwiechy że szkoda gadać. Problem ustąpił natychmiast po wymianie baterii w aparacie i lampie. Tylko miło by mi było, gdyby mój profesjonalny przyjaciel szybciej mi ten problem sygnalizował, a nie zwieszał kinola, bo to stres jest ogromny. Myślałem sobie, że coś się p#@&^^%, a tu tylko zasilanie. Lubię go, to z podpiętym gripem, EC-1,4 plus 50-200 naprawdę trzyma się świetnie, jest godzien zaufania i budzi zdziwienie wielu ludzi, co to jest. Ale, znam doskonale jego ograniczenia i nie płaczę z tego powodu. Jeśli zainwestowałem trochę pieniędzy w szkła, które posiadam, to uważam, że dla mnie, totalnego amatora, jest to sprzęt, o którym śniłem czytając zachwyty nad E-1. Wtedy jeszcze E-1 na oczy nie widziałem. Mam w głębokim poważaniu rozważanie nad DR i innymi sratytatami. Dla mnie ten aparat w chwili obecnej spełnia wszystko o czym marzyłem. Za rok, albo i dwa, wiele się pewnie zmieni, ale mam nadzieję, że obiektywy, które posiadam, będą nadal tym, o czym wielu w innych systemach marzy. Myślę, że jednak warto inwestować w obiektywy, puszki gwałtownie tanieją i nic, że się do nich przyzwyczajamy. Zachowałem sobie E-300 i mając wybór obiektywów, chętnie wieszam go na kark razem z E-3. Stawarza to w wielu sytuacjach znakomitą możliwość korzystania z różnych obiektywów. Wyjdzie następca E-3, to pewnie sobie kupię, ale czy mój kark wytrzyma?
    Ostatnio edytowane przez Piotr Grześ ; 18.03.09 o 22:04
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Wódki mu!!!
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Piotrek, tylko nie chodź obwieszony jak choinka. A poważnie - na pewno dużo racji w tym co piszesz. Do + wynikających z uszczelnienia, ja dodam jeszcze + wynikające z pracy w wysokim... ISO. Tak. To co jest tak... hmm... krytykowane, dla mnie - amatorki - w zupełności starczy. ISO 800 jest na prawdę bardzo dobre, a przy zacienionych lasach czy bardzo pochmurnym dniu więcej nie potrzebuję. I o ile zastanawiałabym się czy warto się było przesiadać z e-500 na e-510 kosztem tylko stabilizacji (ja tak uważam, z perspektywy czasu), to między e-510 a e-3 widzę jednak przepaść (jeśli mowa o tym, czego JA POTRZEBUJĘ).
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Mało tego, dodam jeszcze, że takich ludzi jak na tym forum, na innych nie znajdziesz i to także jest to, w co warto inwestować. Vide - odszczepieńcy od systemu, którzy są ciągle z nami.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R