E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
Zgadza się..dzięki wielki i sorki za zamieszanie ale nie brałem pod uwagę, że zmiana trybu ma na to wpływ..
Jeszcze raz dzięki![]()
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
Jest też opcja, o której Alakin wspomniał.
Sprawdź sobie pod Ustawieniami 1 (kluczyk francuski z 1) Release, a tam RLS Priority S i C, jedno z tych dwoch (nie pamietam ktore) jest odpowiedzialne za zwolnienie migawki mimo braku potwierdzenia ostrosci.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
RLS Priority S. Migawka jest zwalniana mimo braku potwierdzenia AF. RLS Priority C tyczy się tego samego, tylko w opcji C-AF
Mam szybkie pytanie do posiadaczy E-trójek bawiących się też m42. Czy ten aparat prawidłowo mierzy ekspozycję z tymi szkłami
Szczególnie chodzi mi o to czy nie ma zjawiska jak z E-330 opisanego w tym wątku:
https://forum.olympusclub.pl/showthr...t=e-330+pomiar
Swiatlomierz zachowuje sie grzecznie.
Zrobilem szybki tescik od ISO 100 do 800 i na kazdym zdjeciu histogram wyglada identycznie.
Zdjecia robilem oczywiscie na priorytecie przyslony.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Eddie - wielkie dzięki. Rozumiem, że nie ma zjawiska znacznego prześwietlania na otwartych i jasnych m42? To zjawisko bardzo mnie odrzuciło od tych szkieł przy E-330...