Strona 11 z 117 PierwszyPierwszy ... 9101112132161111 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 1164

Wątek: E-3 subiektywne odczucia posiadaczy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    Wczoraj miałem okazję testowania E3 przez dłuższy czas i dwa pytanka
    1.czy przy podpiętym gripie lub bez zauważyliście że aparat wydaje dźwięki?? (najpierw warczenie później dołączył się pisk wysokiej częstotliwości, może taki taki bajer mający na celu nagromadzenie nietoperzy przed obiektywem po 23?)
    2. Czy przy LV AF jest wyłączony? Czy w jakiś tajemniczy sposób można go wyłączyć? Mam odczucie że działał później przestał reagować?

Ja również zaobserwowałem tylko wibracje przy wyłączaniu aparatu kiedy stabilizacja on.
    Co do AF w LV, jeśli chcesz ręcznie ustawić ostrość wystarczy, że przełączysz na manual i działa. Natomiast co AF w LV działa ale ostrość chwyta dopiero po opuszczeniu lustra czyli po naciśnięciu migawki w trybie LV. Czyli najpierw wybierasz pole af i mimo naciśnięcia do połowy ostrość się nie ustawia w danym punkcie. Dopiero po naciśnięciu pełnym spustu, na zdjęciu widać że ostrość jest w danym miejscu.
    Ostatnio edytowane przez kali999 ; 26.04.08 o 10:05

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    [...] pamiątkowy pstryk, na potrzeby np. lokalnego serwisu internetowego, ISO 3200
    IMHO by cokolwiek ocenić to trzeba by zobaczyć pełny rozmiar bez jakiegokolwiek dotykania.
    Chociaż zaryzykuje stwierdzenie (jeszcze nie doszedłem na focenie koncertu) ze dobrze oświetlona postać na scenie wyjdzie spoko.

Planowałem (zapowiadałem) że napisze tutaj po dłuższym testowaniu jakiś długi post. Jednak po perypetiach z moim egzemplarzem śmiem twierdzić że coś jest nie tak. Przez niektórych zostało to nazwane "ułomny fotograf nie materia", a u innych spotkałem się z małym zrozumieniem tego że może mój egzemplarz może być felerny. Jeśli kogoś to interesuje to odsyłam do tematów: system 4/3 a FF/BF & Promocja na grip do E3
    Tak czy owak dla mnie ten temat jest zamknięty. Na koniec wrzucam fotki których przynajmniej nie muszę komentować.

Żeby nie rozwodzić się już w tym temacie na zakończenie załączam "mini test ISO".

zdjęcia zostały zrobione przy f/8, z wyłączonymi funkcjami odszumiania itp. bajerami.

CROPy:

JPG:
    - ISO100
    - ISO800
    - ISO1250
    - ISO1600
    - ISO3200

RAWy: 1 2 3 4 5
    Z tym że RAWy udostępniam na chwile! Pamiętam że gdzieś była stronka gdzie można było wrzucać RAWy z danego aparatu - jeśli właściciel chce to może te RAWy tam wrzucić i podać tutaj linki.

pozdrawiam wszystkich serdecznie, z mojej strony EOT
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    iso 100 wymiata wyższe niezłe jak w e330

jeszcze pytanie do kolegów czy to prawda ze automatyczny balans bieli potrafi sie zgubić w trybie seryjnym - spotkaliście się z takim przypadkiem

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Wypada napisać o kilku pierwszych wrażeniach po upgradzie E-1 -> E-3

In plus:
    - AF - rewelacja, ogromny skok jakościowy, nie ma porównania...
    - LCD i LiveWiev - najbardziej niedoceniona przeze mnie funkcja przed zakupem; powiększenie na LCD podczas kadrowania manualnymi szkłami daje piorunujące rezultaty, w zasadzie ostrzy się precyzyjniutko - dla miłośników makro i manualnych szkieł to "must-have" (choć nieco denerwujący i przydługi jest cały proces wykonania zdjęcia, z zamykanie lustra... przy seriach szczególnie)
    - na LCD w końcu widać czy zdjęcie jest ostre!
    - intuicyjność - dość dobrze, choć wiele rozwiązań skopano (o tym później),
    - wizjer - fajnie że większy, ale osobiście nie widzę gigantycznej zmiany (jak np. w przypadku AF)
    - szybciutko zdjęcia zapisuje na karcie, RAWy są większe, ale momentalnie trafiają na CFa, przy seriach bracketingowych zauważyłem

In minus:
    - ergonomia, ergonomia, ergonomia!!! - doskonały przykład tego, że lepsze jest wrogiem dobrego; co oni z tym kółkiem porobili? z guzikami przełączeniowymi (że niby jedna funkcja jednym kółkiem, a druga drugim... porażka, 50% szans na pomyłkę, po co to komu); w reku nie leży już tak jak ejedynka, przycisk blokady ekspozycji (u mnie - Fn, bo tam był w E-1) - w średnio wygodnym miejscu; dźwigienka AFC/AFS/MF - nie ma, zamiast tego niewygodny guzik... co jest grane???
    Podsumowując - wielki minus za przednie kółeczko i dupne dual-guziki.
    - wykonanie - generalnie ok; mały minus za odchylany LCD (wolałbym stały, tego boję się ruszać, a nóż się urwie... delikatny jakiś); ktoś powie że jestem dziwny, ale dla mnie to wada akurat...
    - dlaczego, kurczę, ISO nie wyświetla się na górnym LCD???
    - głośniej 'kłapie"

Nt. jakości zdjęć wypowiem się za kilka tygodni, za szybko na razie...
    IS nie testowałem.

PS. Z gripem diabelnie ciężki jest... Wniosek - gripa chyba trzeba będzie się pozbyć, bo i tak nie będzie używany.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    - dlaczego, kurczę, ISO nie wyświetla się na górnym LCD???
    Ale w wizjerze sie wyświetla! I to bez Klikania!
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Ale w wizjerze sie wyświetla! I to bez Klikania!
    Wiem, dobre i to, ale na LCD też chcę (zanim zrobię zdjęcie, ustawiam co trzeba na tym górnym LCD, taki nawyk i tylko tego ISO nie wpisali, szkoda im było miejsca czy co? )

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo Zobacz posta
    IMHO by cokolwiek ocenić to trzeba by zobaczyć pełny rozmiar bez jakiegokolwiek dotykania.
    Jak się z dziewczyną na pierwsze randki umawiasz też prosisz by się nie malowała? Przecież foty pokazuje się zasadniczo po obróbce. Więc moim zamiarem było pokazanie foty z ISO 3200 po podstawowej, niewydumanej, standardowej obróbce

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    mariush:

z tą ostrością na LCD to bym polemizował. wiadomo że w Dziadku był z tym dramat ale E-3 nie jest jakimś krokiem do przodu w stosunku do np. E-330. powiększenie 5x przy podglądzie to max, powyżej straszne mydło a szkoda, bo to "z założenia" sprzęt półprofesjonalny.

nie wiem jakie są miniaturki w ORF'ach, ale zakładając że 1600x1200, to do powiększenia 5x powinna być żyletka a już powyżej 3x robi się nieciekawie.
    Ostatnio edytowane przez KaarooL ; 5.05.08 o 16:38

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Po dłuższym użytkowaniu tylko dwie rzeczy mnie drażnią. Pierwsza to pewnie kwestia przyzwyczajenia, już ktoś pisał o obracaniu ekranu. Jak na razie bardzo często odruchowo próbuję przekręcić go w drugą stronę.
    Ale najbardziej denerwuje mnie główne pokrętło, jest zbyt blisko wizjera. Powinno być standardowo, a tak zdarza mi się że nie mogę znaleźć pokrętła, a jak znajduje to z racji że patrzę lewym okiem przez wizjer przeszkadza mi mój własny nos. Nie wiem jaki cel miał ten, co zdecydował o umieszczeniu pokrętła nie w standardowym miejscu.
    A i obowiązkowo jeśli się ma E-3 z gripem polecam pasek neopranowy. Właśnie go zamontowałem i jest super. Na allegro można znaleźć u jednego gościa nie drogo.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Kolory?
    Przepalenia?
    Dynamika?
    Kontrasty?
    Nie paski neoprenowe! )
    Czekam na madre opinie!