Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Wątek: Milki Way - Ktoś ma pomysł jak to jest zrobione?

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Fuji 10-24/4? W opisie autor pisze, że i tak robił na F5.6. Ja bym próbował z 12-60
    Za dużo syfu zawieszonego w powietrzu niestety. Z 2.0 jakoś sobie radzę 2,8 na dziesiątce bywało za dużo. Spróbuję jeszcze raz z Samyangiem 2,8, ale tym razem chyba pod Nikona lub Canona z przejściówką by mieć obiektyw do obu systemów, potem zobaczę.
    Na m4/3 tak naprawdę pozostaje tylko rybka 1,8 i ew. Voitglaender 10,5mm/0,95. Ciemniejsze tylko wysoko w górach i przy odpowiedniej pogodzie.
    Może w tym roku uda mi się rozejrzeć w Bieszczadach.

---------- Post dodany o 16:38 ---------- Poprzedni post był o 16:20 ----------

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Dla mnie bardziej to wytłuszczonym drukiem. Fotografia swoją drogą, jak i fotomontaż swoją drogą. No ale nie ma co tu wojenek toczyć, zdania są i będą tu podzielone
    No to robisz tak - stakujesz na gwiazdy 20 klatek, potem dodajesz 3-5 fotografii do hdr dla ziemi popatrz na kalifornijskie tutoriale.... A i najlepiej odjedź ze 40 mil od najbliższego miast....

Tylko czasami są takie warunki by dało się coś zrobić sensownego z jednej klatki.
    Dostrzegasz różnicę, bo ja tylko inna technikę tego samego.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    andtor2
    Oba zdjęcia zrobiłem za pomocą aparatu. Oba zdjęcia połączyłem ze sobą aparacie. Wynikowy plik ORF wywołałem w LR do jpeg, (chociaż można to zrobić również w aparacie).
    To był foto montaż, konkretnie montaż 2 foto w jedno. A efektem jest fotografia. Masz rację, nie ma co toczyć wojenek bo one zazwyczaj do niczego nie prowadzą. Technika cyfrowa i aparaty cyfrowe pozwalają na tak wiele, że ciężko zachować ostry podział na fotografię i (foto)grafikę. Aparaty sklejają panoramy, robią HDR-y, doszedł jeszcze focus stacking, live composite itp. Podobnie oprogramowanie do wywoływania RAW-ów oferuje coraz większą funkcjonalność i funkcje, które jeszcze jakiś czas temu były niedostępne w programach graficznych.

apz
    jest jeszcze Lumix 12/1.4 i Kowa 8.5 2.8 Ale to już trochę egzotyka. A Chińczycy mają wkrótce pokazać 12/2.8 na pełną klatkę. Na FF jest jeszcze całkiem fajna tokina 16-28/2.8

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    andtor2
    Oba zdjęcia zrobiłem za pomocą aparatu. Oba zdjęcia połączyłem ze sobą aparacie. Wynikowy plik ORF wywołałem w LR do jpeg, (chociaż można to zrobić również w aparacie).
    To był foto montaż, konkretnie montaż 2 foto w jedno. A efektem jest fotografia. Masz rację, nie ma co toczyć wojenek bo one zazwyczaj do niczego nie prowadzą. Technika cyfrowa i aparaty cyfrowe pozwalają na tak wiele, że ciężko zachować ostry podział na fotografię i (foto)grafikę. Aparaty sklejają panoramy, robią HDR-y, doszedł jeszcze focus stacking, live composite itp. Podobnie oprogramowanie do wywoływania RAW-ów oferuje coraz większą funkcjonalność i funkcje, które jeszcze jakiś czas temu były niedostępne w programach graficznych.

apz
    jest jeszcze Lumix 12/1.4 i Kowa 8.5 2.8 Ale to już trochę egzotyka. A Chińczycy mają wkrótce pokazać 12/2.8 na pełną klatkę. Na FF jest jeszcze całkiem fajna tokina 16-28/2.8
    Lumix to świeżynka , jest więcej dwunastek ze światłem poniżej 2,0. nie wiem jak są ostre. Na Kowę choruję i bywa, że ma całkiem przyzwoitą cenę, ale nie chcę jej sprowadzać przez Urząd celny.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro