Przy RAWach to żadna różnicaZamieszczone przez rocco
. Ale temat dotyczy jpegów
.
Przy RAWach to żadna różnicaZamieszczone przez rocco
. Ale temat dotyczy jpegów
.
Moja metoda na WB jest taka:
Manualnie ustawiam temperaturę przy włączonym LV - staram się tak ustawić by kolor na wyświetlaczu odpowiadał temu co widzę przed sobą.
Dla mnie ma to dwie zalety:
1. Wprawdzie zdjęcie robię w rawach, i teoretycznie mógłbym się w ogóle WB przy robieniu zdjęć nie przejmować, ale w praktyce często się okazuje, że mam problem z wybraniem optymalnych ustawień WB podczas obróbki - może to monitor, może nie zbyt dobrze odróżniam kolory, a może po prostu jeszcze brak mi doświadczenia
2. Pozwala mi uzyskać na zdjęciu kolorystykę taką jaką zapamiętałem z danej sceny - ustawianie WB poprzez wskazanie elementu szarego (czy to na etapie focenia czy obróbki ) potrafi tą kolorystykę zmienić.![]()
jest w 510 przycisk funkcyjny
mozna pod niego podpiąć różne funkcje jak podgląd głębi czy szybie ustawiannie WB
i to szybkie ustawianie balansu przy trudnym mieszanym oświetleniu jest przebojowe fantastyczne. Nawet używając JPGa na prawdę nie ma problemu z balansem.
polecam zatem tak zrobić jak byś miał problemy z ustawieniem
pisz tu czy na priv
pozdrawiam
Dobas
Witam
Nie bardzo mi to przeszkadza, ale także zauważyłem u siebie różne ustawienia WB przy tym samym kadrze i takich samych warunkach. Dotychczas w C7070, czegoś takiego nie miałem.
Powiem Wam, że te Rawy, to psują fotografa
PZdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300