Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Która 25mm? Czy 1.4 jest najlepszy?

Siła reputacji
    10
    Moja galeria

Która 25mm? Czy 1.4 jest najlepszy?

Witam,
    Czy Lumix 1.7 różni się dużo jakością obrazu w stosunku do 1.4? Na początku uważałem go za zdecydowanie lepsze szkło, ale dzisiaj czytałem opinie o tym, że ludzie uważają go za przecenione szkło i sprzedają go kupując 1.7.
    A jak to jest z Olympusem 1.8, może on odstaje od powyższych?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Wszystkie różnią się światłem i ceną. Są tu recenzje użytkowników jak i zdjęcia w necie. Pozostaje wybrać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Zależy do czego też podepniesz. Obiektywy Panasonica są dużo lepiej korygowane (głównie aberracje chromatyczne) na korpusach tego samego producenta. Jeśli masz body Olka to nie warto moim zdaniem kupować body Panasonica akurat przy omawianych obiektywach.

| OlyJedi Awatar inkoguto
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Jeżeli robisz zdjęcia w raw-ach to na przykład DxO robi korektę pod każdą parę body szkło i wtedy nie ma problemu. Mam wzmiankowany obiektyw, używałem też Olka 25/1.8. IMHO kup tańszy. Choć z tej dwójki wolę i mam Panasonica 1.4, bo primo jest 1.4 a nie 1.8 i na 1.4 jest w mojej opinii w pełni używalny, secundo ma fajną osłonę przeciwsłoneczną w zestawie, a do olka takową trzeba dokupić ekstra (a tania nie jest). Zaletą olka są mniejsze gabaryty i niższa cena. Generalnie oba szkła są bardzo dobre. Co do 25/1.7 Panasonica nie wiem, nie używałem, ale recenzje są raczej pochlebne, a cenowo szkło jest bardzo tanie w porównaniu do obu wyżej wymienionych.
    Acha i co złego to nie ja...
    ----
    moje zdjęcia

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    jak dla mnie Olympus 25/1,8 ma przesadzoną cenę, wolałem zamiast niego kupić używanego panasa 1,4. Jednak te 1,4 daje lepsze możliwości w fotografii w pomieszczeniach, a obraz jest OK. Bardzo dobrze sprawdza sie w portrecie. Na pewno panas 1,7 wyróżnia się niską ceną, jak szukałem standardu to go jeszcze nie produkowali. Teraz masz jeszcze sigmę 1,4/30, ale to straszna kolubryna, chyba największy standard (nie licząc manualnych Voightlanderów). Co do korygowania aberracji (mam EM-5) to nie widzę problemu z tym szkłem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Olek 25mm ma osłonę w zestawie.

https://www.olympus.pl/site/pl/c/len...xcontents.html

Może źle trafiłem z Panasem 1.4 ale jakoś nie polubiłem się z nim mimo lepszego światła.

Siła reputacji
    10
    Moja galeria
    Osobiście się zdecydowałem na 1.7, jestem zachwycony tym szkłem. Zastanawiałem się nad 1.4, ale jak poczytałem nowsze komentarze w internecie (Lumix 1.7 jest od niedawna) to ludzie mówią, że nie warto przepłacać za 1.4, bardzo dużo ludzi sprzedało go i kupiło 1.7, a resztę pieniędzy zainwestowali w inne obiektywy.

Dziękuje bardzo za wasze opinie

Mieszka w
    Warszawa - Śródmieście
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    mam osobiście 1.4 nie ma porównania z 1.7 w bliskim starciu , obecnie sprzedaję za głęboko wszedłem w Voigtlandery
    Może bym tak sprzedał PEN E-PL7 + kit 12-42 + dwie baterie olympus + Panasonic/Leica 25 f/1.4 + dwa filtry UV i polaryzacyjny + VF 4 = zakupione w maju 2016 komplet dokumentów pudełka etc. odbiór osobisty Warszawa - Śródmieście

zostanie pen f + voigtlander 17.5 f/0.95 + voigtlander 10.5 f/0.95