Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 62

Wątek: M42 - brak ostości w E-500 ?

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Paszczol > powtórzę jeszcze raz: ostrzenie manualnym szkłem przez wizjer E500, polegając tylko na zmyśle wzroku, bez wspomagania ze strony sprzętu jest na tyle utrudnione, że wręcz niemożliwe. Zrób sobie mały test: jak już masz statyw, i taki budynek naprzeciwko, naostrz jeszcze raz na cegiełki, a później nie zmieniając ustawienia ostrości przenieś wzrok na dachówki > gwarantuję że teraz to one będą wydawały się ostre. Dlaczego ? OKO również ma AF (swoją drogą nieziemsko prosty i bardzo skuteczny), który stara się dostosować ostrość na miejsce w które aktualnie spoglądasz, i to on odpowiada za utrudnienia w ostrzeniu na wizjer, do tego niewielki. Dlatego MZ ostrzenie w ten sposób z góry skazane jest na (w dużej części) niepowodzenie. Owszem, są ludzie którzy pracują w ten sposób, tylko zwykle są to zaawansowani w temacie użytkownicy, którzy są w stanie nawet zainteresować swoje szkiełka polską polityką :P
    Paszczol > aby cieszyć się dobrymi zdjęciami z niewątpliwie dobrych obiektywów, kup dobrą matówkę lub chipa, albo aparat z LV. Inaczej - zapomnij.
    Pozdrawiam !
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Awatar piecka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver
    Paszczol > aby cieszyć się dobrymi zdjęciami z niewątpliwie dobrych obiektywów, kup dobrą matówkę lub chipa, albo aparat z LV. Inaczej - zapomnij.
    Pozdrawiam !
    Chip będzie niedługo dostępny u nas w kraju, więc nie będziesz zmuszony ściągać go zza wschodniej granicy. Działa jak należy, puszka pika jak złapie ostrość. Statyw już masz, więc powinno być dobrze. Powodzenia.
    E-330, OM2n, XZ-1; ZD 14-54v1, 40-150v1, 35, Metz 48 AF-1; Zuiko OM 50/1.8, Tokina 70-210 SD, 28-70 SD; Industar 61 L/Z, Takumar 200/4.

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie, ja mam takie coś ALLEGRO

zonkinho
    Gość
    A wiadomo kiedy konkretnie ma być ten chip? W kwietniu, w maju? I w jakiej cenie? Od ruskich wychodzi stówa z groszami...

Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzisiaj po małej eskapadzie do lasu, ale tym razem z przypiętym Jupiterem wszystko było jak trzeba. Zatem wszelkie podejrzenia co do przejściówki czy ustawień w body okazały się być bezpodstawne. Beroflex zawiódł... szkoda, ale trzeba będzie go zutylizować.

Dwa zdjęcia z tego samego miejsca co robiłem sarny - w jednym ustawiłem ostrość na ambonie w drugim kilka metrów wcześniej gdzie stała sarna. Wszędzie ostrość wylądowała tam gdzie zamierzałem.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1_168.jpg
Wyświetleń:	96
Rozmiar:	200,2 KB
ID:	3601   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2_533.jpg
Wyświetleń:	99
Rozmiar:	230,2 KB
ID:	3602  

Awatar piecka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zonkinho
    A wiadomo kiedy konkretnie ma być ten chip? W kwietniu, w maju? I w jakiej cenie? Od ruskich wychodzi stówa z groszami...
    Myślę, że w kwietniu, po szczegóły zapodaj majla do "entera".
    E-330, OM2n, XZ-1; ZD 14-54v1, 40-150v1, 35, Metz 48 AF-1; Zuiko OM 50/1.8, Tokina 70-210 SD, 28-70 SD; Industar 61 L/Z, Takumar 200/4.

Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeszcze jedno.

Wpadł mi do głowy świetny pomysł. Wyciągnąłem z szafy swojego analoga EOS3000. Jak przyłożyłem do oka to nie wiedziałem co się dzieje, bez obiektywu patrzę czy co... Taka różnica w wizjerack Eos3000 a E-500.
    A że kupiłem kiedyś do Canona przelotkę na M42 to dokręciłem obiektyw 300/5.6. Krótki test patrząc przez obiektyw i nie mogę ustawić ostrości... Brakuje dosłownie niewiele, ale obiektyw po prostu nie ostrzy w całym zakresie. Zbliża się do punktu ostrości i tyle, ale jej nie ma. W niewielkim wizjerze tego można nie widzieć, stąd ta dezorientacja...

DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC. Problem rozwiązany. Winowajca pod młotek.

Awatar piecka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paszczol
    DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC. Problem rozwiązany. Winowajca pod młotek.
    O nie rozwalaj go, lepiej daj dziecku do zabawy, może załapie bakcyla....

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    jak nie łapie +oo to jest do justowania a nie do wyrzucenia.
    jak masz go wyśmiecić to chętnie go przetestuję

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paszczol
    Problem rozwiązany. Winowajca pod młotek.
    No masz, najprostsze rozwiązania są najrzadziej wymieniane.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.