Mój obiektyw ma niestety oo trochę wczceśniej niż opór...
Mój obiektyw ma niestety oo trochę wczceśniej niż opór...
To chyba nie wina obiektywu bo wiekszosc z przejsciowka ostrzy na nieskończoność minimalnie przed oporem
ja tez miałem taki problem z Pentacolem 135 i zenitarem 50 - oba ostrzyły na nieskonczoność tuż przed oporem - nie wiem czemu może to wina adaptera M42 :/Zamieszczone przez magnum
www.tekkenolandia.pl
E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8
Sorry że się wtrącam w tym wątku ale myśle ze może byc to trochę pomocneZamieszczone przez irek50
Iruku powiedz mi czy stosowanie maski moze zmniejszych aberracje chromatyczne obiektywu? I czy jeszcze sprzedajesz swoje wizjery kątowe, jezeli tak to proszę o cene na PW.
To zupełnie normalne. Żeby nieskończoność wypadała dokładnie na końcu, każda przejściówka musiałaby być wykonana z dokładnością tysięcznych części milimetra, a nikt się w coś takiego nie będzie bawić. Dlatego dla pewności zostawia się ten fragment za nieskończonością.Zamieszczone przez dziekan
Fuji S5 Pro
Są obiektywy (np. Tair 300) gdzie mozna sobie samemu wyregulować i zablokowac tak, że nieskończoność wychodzi na końcu "oporu".
Sprawdze jeszcze kartą z pliku pdf.
JESZCZE RAZ DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE WSKAZÓWKI. O ile mój wątek foto paszczol "zdechł" tutaj wszyscy pięknie żywo zareagowali. Czyli w momencie kiedy najbardziej oczekiwałem czy potrzebowałem Waszej pomocy. Dziękuje, na pewno napiszę co dalej mi się udało zdziałać. Pomyślę jeszcze o matówce, ale muszę jeszcze się nauczyć co to klin raster 45 czy 180 stopni. Pozdrawiam wszystkich.
Edit: dla zinteresowanych film o wymianie matówki E-500 wymiana
Proszę bardzo:Zamieszczone przez paszczol
Rodzaje matówek (prawie wszystkie): http://www.ompl.org/screen,screens
Te, które Cie interesują to pozycje 1-13 i 1-14.
Opis działania: http://www.fotosite.pl/artykuly/sprz...-af-w-slr.html
O właśnie, dzięki.
Pytanie czy kupiona przez Ciebie (rocco) matówka wygląda tak :
(zdjęcie jest kopią z innego wątku z olympusclub)
magnum: Maski w adapterze i na osłonie przeciwsłonecznej nie mają wpływu na aberrację chromatyczną niestety...Odnośnie mojego celownika przyszedł chyba czas opublikować dokumentcję...( bezpłatnie) --- Przy obecnych cenach najtańszych lustrzanek ten celownik wychodzi relatywnie zbyt drogo ... Pociągnę wątek we właściwym miejscu .
Pozdrawiam