Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 62

Wątek: M42 - brak ostości w E-500 ?

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Takie duże szkła są wystarczająco ciężkie żeby lustro nie wpływało na zdjęcie.
    Fuji S5 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu
    Takie duże szkła są wystarczająco ciężkie żeby lustro nie wpływało na zdjęcie.
    W tym wypadku to nie lustro tylko nacisk palca i podnieta przed fotka rusza aparatem,dlatego dmucham na zimne.

Mozesz jeszcze inaczej sprawdzic.Jak nie masz statywu(chyba nie masz)podepnij aparat pod komputer wywolaj Olympus studio,ustaw w aparacie wszystko tak jak bys chcial zrobic fotke,ale z klawiatury ja wykonaj.Pozniej porownaj te z palca i te z entera.

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Napiszę jeszcze raz - jpeg podane w moim liku mają EXIF. Na jednym z ich widnieje napis 1/1600" !!! Poruszyć jeszcze można z takim czasem?

A co do ciężaru - Beroflex jest lekki jak plastikowy, choć taki nie jest. Jupiter to już waży..

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mathu - teoretyzując, im dłuższe (i cięższe) szkło, tym mniejsze drgania potrzebne by wywołać efekt poruszonego zdjęcia. Po drugie trzeba wziąć pod uwagę sztywność materiału z którego wykonane jest body - lustro jest zawieszone blisko matrycy, i musiałoby przenieść całe drgania przez bagnet na szkło, nie trzęsąc matrycą. Nieprawdaż ?
    EDIT: paszczol, sam sobie odpowiedziałeś: ostrość ustawiasz nie tam gdzie trzeba. Przez wizjer E500 poprawne jej ustawienie przy dłuższych ogniskowych graniczy z wyczynami Chucka.
    Kup dandeliona lub matówkę by wspomóc Twój zmysł wzroku, a na mydełko zapodaj rozwiązanie Irka i będzie cud miód.
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    No ja u siebie nie stwierdziłem zdjęć poruszonych przez lustro, natomiast nietrafiona ostrość była w czterech zdjęciach na pięć. Dodam że z ostrzeniem 50mm i 135mm nie mam najmniejszych problemów.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar barteq
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    paszczol:
    wszystko wskazuje na to, że jest tak jak mówi tank_driver "ostrość ustawiasz nie tam gdzie trzeba" co zresztą napisałem wcześniej ja - matówka jest mała w E-500 i Tobie się tylko wydaje, że trafiasz z ostrością
    E-30 / 12-60 / ...
    http://ramian.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mathu
    No ja u siebie nie stwierdziłem zdjęć poruszonych przez lustro, natomiast nietrafiona ostrość była w czterech zdjęciach na pięć. Dodam że z ostrzeniem 50mm i 135mm nie mam najmniejszych problemów.
    Z jakich odleglosci? Tu chodzi mi glownie o 50mm.

Paszczol, mi osobiscie wydaje sie, ze porywanie sie z manualnym szklem przy wizjerze E-500 na foty takie jak Twoje to niemal szarpanie sie z motyka na slonce. Mozesz probowac i kombinowac, mozesz rzezbic, jednak gwarancji dobrego strzalu nigdy nie bedziesz mial. Wizjer E-500 nadaje sie do 50mm i krotkich odleglosci, ale nie wiecej.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar enter
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    spróbuję to w miarę krótko skompilować odpowiedź
    piszesz, że:

Cytat Zamieszczone przez paszczol
    [...]Wszystko pięknie tylko, że zdjęcia nie wychodzą jak trzeba. [...]kupiłem niedawno Beroflex 5.6/300. Myślę teraz to już postrzelam fotki. Rezultat jednak wciąż beznadziejny. Ostrze i w wizjerze jest pięknie ostre. Na wyświetlaczu aparatu już wygląda dużo gorzej. Na monitorze...tragedia.
    głównym powodem tego że widzisz ostro na wizjerze a na monitorze masz nie ostro to wina małej matówki i wizjera który przy takiej wielkości nie jest w stanie oddać lepiej obrazu.

1. Wydaje mi się, że ostrość wychodzi gdzie indziej na fotkach, niż to planuję, czy jest to możliwe ???
    2. Czy przelotka (od p. z Lublina) może być wadliwa i powodować takie różnice??? Zresztą ostrzenie na M42 w domowych warunkach i zrobienie ostrego portretu to też niezłe perypetie.
    3. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia obiektywu, czy ostrzy prawidłowo (podobny problem jest jednak także na Jupiterze) ?
    ad1 jeśłi chcesz byc pewien czy obiektyw poprawnie się zachowuje to zrób standardowy test na tablicy czy kartce z czarną kreską
    obiektywy M42 jak na razie nie maja potwierdzenia ostrości z Olym więc to jak daleko pokręcisz pierścieniem ostrości zależy od dokładności twojej ręki a ostrość na matówce zależy od Twojego oka

ad2 - leśli przelotka byłaby źle wykonana to albo by obiektyw Tobie przeostrzał albo byś nie miał +oo jak dobrze pamiętam rozmowę z P Jankowskim to nie miał wadliwych adapterów nie współpracujących [błędnej grubości] z Olym.

3. Tak jest taka możliwość Karta Testowa DOF
    tu znajdziesz opisy i PDFy do wydruku http://focustestchart.com/chart.html

Błądzę, sprzedałem kompakt, żeby kupić dłuższy obiektyw, teraz myślę nad statywem, ale czasy naświetlania wydają się być ok, chociaż ISO powyżej 400 to porażka, tylko ostrość wychodzi nie tu gdzie trzeba lub jest nie wiadomo gdzie... Kupiłem też moro, żeby podejść bliżej zwierzynę.... Brakowało mi słońca, dzisiaj było.... Czuje się jak bym gonił własny ogon. Zastanawiam się czy Oly był dobrym wyborem. Czy może jakiś C lub N nie radził by sobie lepiej. Może jednak to ja popełniam jakiś błąd ? Może o czymś zapomniałem ???
    z zestawem 300mm plus crop x2 [wychodzi 600mm ]
    to najdłuższy czas z ręki to 1/600 przy stalowym uchwycie choć ta zasada była przeznaczona dla obiektywów 28-200mm na FF
    myślę że bezpieczny czas dla takiego kąta będzie najdłuższy jednak 1/1000

Proszę pomóżcie !!!

Ostatnie foty z wypadu, który zapowiadał się b. obiecująco.TU Oryginały wywołane z ORFu.
    właśnie przeglądam sobie parametry fotek i widzę jeszcze jedną rzecz poza bardzo długimi czasami to że fotografowałeś na maksymalnie otwarte przysłonie i widać straszne CA a pełna dziura na szkłach nie sprzyja wysokiej ostrości fotografii, również musisz brać pod uwagę że mimo korzystania tylko ze środkowego elementu optyki fotografujesz cyfrą a nie analogiem - tego typu obiektywy [stare szkła] były projektowane pod analoga grze kąt padania promieni nie był istotny - w tele ma to znikome znaczenie

1
    to widać poruszenie i całkowity brak ostrości
    czas 1/320sek

2
    wydaje mi sięże ostrość jest za sarnami na konstrukcji
    czas 1/400sek

3
    czas 1/1600sek
    tu ostrość masz raczej ustawioną na prawym pniu przed sarną
    4
    tu nawet masz całkiem ostro jak na taki czas [czas 1/800sek]
    ale pełna dziura uwydatnia aberrację na obiektach przy większych kontrastach

Cytat Zamieszczone przez Mysikrólik
    1. Możliwe, bo ja nie trafiam Sonnarem zawsze Zwalam to na ślepy wzrok i mały wizjer Jednak MF jest sztuką.
    Mysikrólik - samo utrzymanie sonnara 180 to jest wyzwanie - pozdr. z forum M42

paszczol
    kilka rozwiązań

1. Do lasu to bierz MONOPOD
    2. tryb Tv [czas na sztywno 1/1000]
    3. światło skręć do f8
    4. jak będziesz miał statyw to fotografuj przez wężyk spustowy
    5. dużo ćwiczeń i poznaj obiektyw jak się zachowuje

fotografia manualna a tym bardziej poruszającej się zwierzyny jest trudna i uczy cierpliwości - mam nadzieję że się nie zniechęcisz

edit
    [...]

A co do ciężaru - Beroflex jest lekki jak plastikowy, choć taki nie jest. Jupiter to już waży..
    moim zdaniem im lżejszy obiektyw tym łatwiej spowodować poruszenie bo ma małą bezwładność, cięższym obiektywem łatwiej utrzymać pozycję - mi się dobrze fotografuje 250mm a waży prawie 2kg

| OlyJedi Awatar barteq
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie
    Wizjer E-500 nadaje sie do 50mm i krotkich odleglosci, ale nie wiecej.
    Albo 58mm, czyli poczciwy Helios
    E-30 / 12-60 / ...
    http://ramian.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez barteq
    Cytat Zamieszczone przez Eddie
    Wizjer E-500 nadaje sie do 50mm i krotkich odleglosci, ale nie wiecej.
    Albo 58mm, czyli poczciwy Helios
    No i jeszcze 55mm, czyli poczciwy SMC Takumar 1.8
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia