Takie duże szkła są wystarczająco ciężkie żeby lustro nie wpływało na zdjęcie.
Takie duże szkła są wystarczająco ciężkie żeby lustro nie wpływało na zdjęcie.
Fuji S5 Pro
W tym wypadku to nie lustro tylko nacisk palca i podnieta przed fotka rusza aparatem,dlatego dmucham na zimne.Zamieszczone przez mathu
Mozesz jeszcze inaczej sprawdzic.Jak nie masz statywu(chyba nie masz)podepnij aparat pod komputer wywolaj Olympus studio,ustaw w aparacie wszystko tak jak bys chcial zrobic fotke,ale z klawiatury ja wykonaj.Pozniej porownaj te z palca i te z entera.
Napiszę jeszcze raz - jpeg podane w moim liku mają EXIF. Na jednym z ich widnieje napis 1/1600" !!! Poruszyć jeszcze można z takim czasem?
A co do ciężaru - Beroflex jest lekki jak plastikowy, choć taki nie jest. Jupiter to już waży..
Mathu - teoretyzując, im dłuższe (i cięższe) szkło, tym mniejsze drgania potrzebne by wywołać efekt poruszonego zdjęcia. Po drugie trzeba wziąć pod uwagę sztywność materiału z którego wykonane jest body - lustro jest zawieszone blisko matrycy, i musiałoby przenieść całe drgania przez bagnet na szkło, nie trzęsąc matrycą. Nieprawdaż ?
EDIT: paszczol, sam sobie odpowiedziałeś: ostrość ustawiasz nie tam gdzie trzeba. Przez wizjer E500 poprawne jej ustawienie przy dłuższych ogniskowych graniczy z wyczynami Chucka.
Kup dandeliona lub matówkę by wspomóc Twój zmysł wzroku, a na mydełko zapodaj rozwiązanie Irka i będzie cud miód.
Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !
No ja u siebie nie stwierdziłem zdjęć poruszonych przez lustro, natomiast nietrafiona ostrość była w czterech zdjęciach na pięć. Dodam że z ostrzeniem 50mm i 135mm nie mam najmniejszych problemów.
Fuji S5 Pro
paszczol:
wszystko wskazuje na to, że jest tak jak mówi tank_driver "ostrość ustawiasz nie tam gdzie trzeba" co zresztą napisałem wcześniej ja - matówka jest mała w E-500 i Tobie się tylko wydaje, że trafiasz z ostrością![]()
E-30 / 12-60 / ...
http://ramian.pl
Z jakich odleglosci? Tu chodzi mi glownie o 50mm.Zamieszczone przez mathu
Paszczol, mi osobiscie wydaje sie, ze porywanie sie z manualnym szklem przy wizjerze E-500 na foty takie jak Twoje to niemal szarpanie sie z motyka na slonce. Mozesz probowac i kombinowac, mozesz rzezbic, jednak gwarancji dobrego strzalu nigdy nie bedziesz mial. Wizjer E-500 nadaje sie do 50mm i krotkich odleglosci, ale nie wiecej.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
spróbuję to w miarę krótko skompilować odpowiedź
piszesz, że:
głównym powodem tego że widzisz ostro na wizjerze a na monitorze masz nie ostro to wina małej matówki i wizjera który przy takiej wielkości nie jest w stanie oddać lepiej obrazu.Zamieszczone przez paszczol
ad1 jeśłi chcesz byc pewien czy obiektyw poprawnie się zachowuje to zrób standardowy test na tablicy czy kartce z czarną kreskąZamieszczone przez paszczol
obiektywy M42 jak na razie nie maja potwierdzenia ostrości z Olym więc to jak daleko pokręcisz pierścieniem ostrości zależy od dokładności twojej ręki a ostrość na matówce zależy od Twojego oka
ad2 - leśli przelotka byłaby źle wykonana to albo by obiektyw Tobie przeostrzał albo byś nie miał +oo jak dobrze pamiętam rozmowę z P Jankowskim to nie miał wadliwych adapterów nie współpracujących [błędnej grubości] z Olym.
3. Tak jest taka możliwość Karta Testowa DOF
tu znajdziesz opisy i PDFy do wydruku http://focustestchart.com/chart.html
z zestawem 300mm plus crop x2 [wychodzi 600mm ]Zamieszczone przez paszczol
to najdłuższy czas z ręki to 1/600 przy stalowym uchwycie choć ta zasada była przeznaczona dla obiektywów 28-200mm na FF
myślę że bezpieczny czas dla takiego kąta będzie najdłuższy jednak 1/1000
właśnie przeglądam sobie parametry fotek i widzę jeszcze jedną rzecz poza bardzo długimi czasami to że fotografowałeś na maksymalnie otwarte przysłonie i widać straszne CA a pełna dziura na szkłach nie sprzyja wysokiej ostrości fotografii, również musisz brać pod uwagę że mimo korzystania tylko ze środkowego elementu optyki fotografujesz cyfrą a nie analogiem - tego typu obiektywy [stare szkła] były projektowane pod analoga grze kąt padania promieni nie był istotny - w tele ma to znikome znaczenieZamieszczone przez paszczol
1
to widać poruszenie i całkowity brak ostrości
czas 1/320sek
2
wydaje mi sięże ostrość jest za sarnami na konstrukcji
czas 1/400sek
3
czas 1/1600sek
tu ostrość masz raczej ustawioną na prawym pniu przed sarną
4
tu nawet masz całkiem ostro jak na taki czas [czas 1/800sek]
ale pełna dziura uwydatnia aberrację na obiektach przy większych kontrastach
Mysikrólik - samo utrzymanie sonnara 180 to jest wyzwanieZamieszczone przez Mysikrólik
- pozdr. z forum M42
paszczol
kilka rozwiązań
1. Do lasu to bierz MONOPOD
2. tryb Tv [czas na sztywno 1/1000]
3. światło skręć do f8
4. jak będziesz miał statyw to fotografuj przez wężyk spustowy
5. dużo ćwiczeń i poznaj obiektyw jak się zachowuje
fotografia manualna a tym bardziej poruszającej się zwierzyny jest trudna i uczy cierpliwości - mam nadzieję że się nie zniechęcisz
edit
moim zdaniem im lżejszy obiektyw tym łatwiej spowodować poruszenie bo ma małą bezwładność, cięższym obiektywem łatwiej utrzymać pozycję - mi się dobrze fotografuje 250mm a waży prawie 2kgZamieszczone przez paszczol
Albo 58mm, czyli poczciwy HeliosZamieszczone przez Eddie
![]()
E-30 / 12-60 / ...
http://ramian.pl
No i jeszcze 55mm, czyli poczciwy SMC Takumar 1.8Zamieszczone przez barteq
![]()
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia