Strona 42 z 75 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 743

Wątek: Ostatnio zrobiłem zdjęcie, które mi się podoba

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Oczywiście, że się obrażam!

Nie, już Suchar nie jest sam w domu.

Fotografia w całości to przypadek, z prostej przyczyny: nigdy nie wiadomo, co się tak naprawdę stanie w czasie naświetlania. Ten czas, kiedy migawka jest otwarta, zawsze będzie w większym lub mniejszym stopniu poza kontrolą fotografującego, a zatem przypadek jest nieodłączną częścią tej sztuki, jaką jest fotografia. Gdzie się on jednak kończy, lub też powinien kończyć? Jeżeli przypadek może mieć władzę nad tak ważnym elementem jak czas naświetlania, to dlaczego właściwie nie powinien jej posiadać nad resztą sprzętu?
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar Zobacz posta
    Jeżeli przypadek może mieć władzę nad tak ważnym elementem jak czas naświetlania, to dlaczego właściwie nie powinien jej posiadać nad resztą sprzętu?
    Pomijając fakt, że staram się raczej kontrolować kadr (nad czym się do końca, rzecz jasna, nie zapanuje, a to jakiś kurak w leci w kadr, albo inna mucha czy opadający liść), to nie wyobrażam sobie, żebym nie miał kontroli nad wszystkimi aspektami aparatu. Taki aparat jest dla mnie bezużyteczny i nigdy mu nie zaufam. Między innymi dlatego kupiłem sobie nowoczesne Minolty, żeby mieć pewność, że wszystko z naświetleniem klatki będzie dobrze. Dlatego mam Hasselblada, żeby mieć pewność, że jeśli coś jest nie tak ze zdjęciem, to zawiniłem ja, a nie aparat.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda Zobacz posta
    Pomijając fakt, że staram się raczej kontrolować kadr (nad czym się do końca, rzecz jasna, nie zapanuje, a to jakiś kurak w leci w kadr, albo inna mucha czy opadający liść), to nie wyobrażam sobie, żebym nie miał kontroli nad wszystkimi aspektami aparatu. Taki aparat jest dla mnie bezużyteczny i nigdy mu nie zaufam. Między innymi dlatego kupiłem sobie nowoczesne Minolty, żeby mieć pewność, że wszystko z naświetleniem klatki będzie dobrze. Dlatego mam Hasselblada, żeby mieć pewność, że jeśli coś jest nie tak ze zdjęciem, to zawiniłem ja, a nie aparat.
    Jasne, ja to jak najbardziej rozumiem, bo postępuję podobnie. Dla mnie ciekawe jest to, że jakby się nie zabezpieczać, to i tak przed przypadkiem się nie uchronisz, bo jest on w pewien sposób istotą fotografii. Dlatego też czasem stawiam sobie pytanie "A czemu nie pozwolić mu [przypadkowi] na więcej?", ale zazwyczaj pozostaje ono bez odpowiedzi.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    57- bardzo mi się podoba. W tym zdjęciu jest naprawdę klimat który wydobywa piekniejsze strony naszej osobowości. Subtelny cień drzew na pierwszym planie okolony mocnymi w barwie sztachetami, w oddali spokojna skąpana w słońcu chata. Piękny widok. 58- zdjęcie grobowca ciekawe. Tu masz racje, że naprawdę w tym przypadku można poeksperymentować otworkowcem który daje jedyny w swoim rodzaju efekt.
    pozdrawiam Wiejo

rocco
    Gość
    No wiem, wiem. Problem w tym, że nie uznaję półśrodków i nie lubię przypadkowości w fotografii (np. dlatego nie mam Holgi). Dlatego myślę o takim aparacie z prawdziwego zdarzenia, o na przykład o takim.
    Całkiem ciekawa propozycja za niecałe sto baksów.
    Tak, wiem ile to byloby piwa ale wolałbym te skrzynke od skrzynki piwa
    Co do przypadku w fotografii to może spróbowałbyś się fotografii rzucanej
    Tu można zaszaleć nie dbając o poprawne ustawienia czy kompozycję kadru. Nie mam czym rzucać ale mam wrażenie, że taka forma może być dobrym przerywnikiem i odreagowaniem po jakiejś trudnej sesji czy wielogodzinnym ślęczeniu w ciemni

Ad rem, fotografie numer 57 i 58 podobają mi się ze względu na ładne światło i ogólną, analogową miękkość kadru. Jednak kompozycyjnie, chociaż nie jest źle to jednak nie także nie wybitnie.
    To sa ładne i miłe w odbiorze, fotki w których wyraźnie widzę fascynację fotografią analogową.
    Oczywiście, MBSZ

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    58 - jakoś cięte dziwnie, no brakuje mi tego kawałka grobowca w LG.
    Swoją drogą - będzie więcej z takich klimatów?
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Tyle zajęć, głównie w ciemni, wybaczcie, że tak długo zwlekałem z odpowiedziami. Bardzo dziękuję za miłe komentarze. Wojtek? Fascynacja? Jeszcze jak! Mysi - będzie, już podaję.

Odbitka, papier Fomabrom, gradacja specjalna, Dynax 7, MAF 28/2.8, HP5+, R09.

59.

http://flickr.com/photos/grouchysmurf/3200230542/

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Odbitka, papier Fomabrom.

60.

Ładne, podoba się, pewien minimalizm...

PS. nie wiem co to za papier, moze byc i toaletowy - ładne.
    było sobie życie

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    PS. nie wiem co to za papier, moze byc i toaletowy - ładne.
    Do odbitek papier, taki gruby, papierowy

Dzięki, Mieciu.