Strona 52 z 75 PierwszyPierwszy ... 242505152535462 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 743

Wątek: Ostatnio zrobiłem zdjęcie, które mi się podoba

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Po przejrzeniu zdjęć w Twoim wątku, Smerfie, stwierdzam, że bardzo lubisz rytmy i faktury. Przede wszystkim jednak odnajdujesz ciekawe i czyste kompozycje w rzeczach codziennych, wręcz pospolitych. I to jest fajne w tych zdjęciach. Przedstawiają świat, który oglądany na codzień nie zawsze zachwyca, a na tych fotografiach wygląda on ciekawie i wciąga - aż chce się patrzeć!
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Oj niestety za Helmuthem.
    Napewno nie jest to zdjęcie mostu, jest on jego częścia ale nie może byc tematem.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Po przejrzeniu zdjęć w Twoim wątku, Smerfie, stwierdzam, że bardzo lubisz rytmy i faktury. Przede wszystkim jednak odnajdujesz ciekawe i czyste kompozycje w rzeczach codziennych, wręcz pospolitych. I to jest fajne w tych zdjęciach. Przedstawiają świat, który oglądany na codzień nie zawsze zachwyca, a na tych fotografiach wygląda on ciekawie i wciąga - aż chce się patrzeć!
    Eddie, nie uwierzysz, jak wielką mi Twój komentarz sprawił radość. Piszę dlaczego.

W moich zdjęciach brakuje czynnika "łał". Nie obrabiam zdjęć, moje kadry nie są spektakularne. Nie wiem, z czego to wynika - może z tego, że w gruncie rzeczy nie poświęcam zdjęciom tyle czasu, ile bym chciał. Oceniam moje zdjęcia jako "zwyczajne", w sensie, no, o, może tak. Gdybym był taki zbiór tysiąca zdjęć i wśród nich byłoby tam moje, które oceniam jako najlepsze, to pewno, gdyby ktoś ukladał zdjęcia według swoich preferencji, to pewno znalazłoby się ono - to moje najlepsze zdjęcie - gdzieś pośrodku. Ocenione jako solidne. Ani bardzo złe, ani bardzo dobre.

Tym bardziej więc cieszą mnie tak liczne komentarze w moim wątku. Bo gusta są przecież różne, a zagląda tu tyle osób, które życzliwie wypowiada się na temat fot. Nieprawdopodobne.

Cytat Zamieszczone przez Krzysiek.T Zobacz posta
    Oj niestety za Helmuthem.
    Napewno nie jest to zdjęcie mostu, jest on jego częścia ale nie może byc tematem.
    OK, nie przekonałem Was. Ja patrzę na to zdjęcie tak: most jest w oddali, jest ogromny w rzeczywistości, a tutaj jest malutki i za mgłą, i biegnie z lewa do prawej, gdzie gubi się w świetle i mgle zupełnie, i zakrzywienie, które ma potęgować rozmiar Ziemi (planety Ziemia ). Ale widać to trochę naciągana interpretacja, ale - pozwólcie - będę się jej trzymał (bo nie mam innej)

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda Zobacz posta
    ...to trochę naciągana interpretacja, ale - pozwólcie - będę się jej trzymał (bo nie mam innej)
    OK! Mnie ta argumentacja przekonała, szczególnie to drobnym drukiem
    PS
    +rep
    Ostatnio edytowane przez helmuth ; 14.02.09 o 14:43
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar jolly
    Mieszka w
    L-wo / W-wa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Pewnie gdybyś napisał " w oddali most Vasco da Gama " inny byłby odbiór zdjęcia. A tak wszyscy wypatrują mostu.
    Oba z Parku Narodów bardzo mi się podobają. Pięknie pokazują fakturę, a gra światła w wodzie nadaje bajkowy klimat.
    A most na drugim zdjęciu zamyka jakby plan. A jednocześnie jest tajemniczy, zamglony i znikający za tą mgłą i światłem.
    Pozdrawiam, Jola

Awatar paulozinho
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ale ten most w rzeczywistości taki jest: wąski, mało spektakularny (chyba, że mówimy o jego długości) i ginie w obliczu ogromu rzeki Tag (port. Tejo), która w tym miejscu jest piekielnie szeroka. To zdjęcie, IMHO, dokładnie to oddaje.
    Precários nos querem, rebeldes nos terão.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    17km , taki odcineczek przebiec, fajne wyzwanie.

Mi się fotka podoba, ze względu na fakturę na pierwszym planie (resztki lodu ? ) i obiektyw pod słońce, co daje ciekawe efekty.
    Nie próbowałeś z szarą połówką ?

Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

rocco
    Gość
    Jestem na nie
    Niby rozumiem o co Ci chodziło ale obrazek do mnie nie gada jak np. poprzedni, z podobnymi formami oczek wodnych co i tu.
    Most jest mało wyrazisty, przeszkadza jakaś plama w kształcie łódki bo też jest mało czytelna i przede wszystkim przeszkadzają słoneczne bliki na soczewkach.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Oj, ale przeskok... 66 jest takie nijakie
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Bardzo wszystkim serdecznie dziękuję za komentarze. Zgadzam się z krytycznymi uwagami - most faktycznie nie jest dobrze widoczny, ale ja nie byłbym przecież sobą, gdybym nie dorzucił jakiegoś "ale".

Więc dorzucam.

Jest niewybaczalnym błędem, jeśli fotografia nie ma tematu. Z tym pewno zgodzą się wszyscy. Pamiętajmy jednak, że jest wiele sposobów pokazania danego tematu (tu: mostu). Oczywiście, można go pokazać tak, jak tutaj - w sposób, powiedzmy, domyślny, albo, jak tutaj - no, po prostu, poprawne zdjęcie mostu. Mam podobne z Edynburga, choć most przecież tam zupełnie inny, ale chyba większość z nas tak właśnie fotografuje mosty

Załączam Wam skan z książki Freemana "Okiem fotografa". Pisze o fotografowaniu Akropolu. Popatrzcie, na ile sposobów można pokazać Akropol i Partenon. Powiedzcie, co przedstawia osatnie zdjęcie, to na dole strony? Albo to opatrzone numerem 4? A to po prostu jest ten sam obiekt, tylko przedstawiony na różne sposoby.

Być może moje zdjęcie mostu broniłoby się, gdybym wcześniej pokazał zdjęcie tego samego obiektu, na którym widać rzeczony most "troszkę" lepiej. Wówczas, fota 66, jako druga z serii, prezentowałaby Wam coś, co już znacie. I może byście nawet napisali "o, jakie nietypowe ujęcie". Niestety, nie mam takiego zdjęcia. Ale do Lizbony zamierzamy jeszcze wrócić, więc kto wiem, może kiedyś uda mi się takie zdjęcie zrobić

Raz jeszcze dziękuję wszystkim za komentarze. Mam nadzieję, że nie ma nic przeciwko, że więcej tu gadania niż zdjęć. Ale ja lubię sobie porozmawiać o zdjęcia, co poradzę.

@kasprzyk: to nie lód, to odpływ Szara połówka, tak, to dobre narzędzie, ale ja nawet statywu nie miałem, wszystkie zdjęcia z ręki, to miał być urlop, a nie plener, Ola i tak momentami była na mnie zła, że za dużo czasu poświęcam na pstryki
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Scan-090214-0001-olc.jpg
Wyświetleń:	119
Rozmiar:	287,1 KB
ID:	12597  
    Ostatnio edytowane przez Smerf Maruda ; 14.02.09 o 18:58