Zaniepokoiłem się tymi szumami na poważnie, wyjąłem sprzęt z torby i przyłożyłem ucho w zupełnej ciszy.
I nic nie szumi![]()
![]()
Zaniepokoiłem się tymi szumami na poważnie, wyjąłem sprzęt z torby i przyłożyłem ucho w zupełnej ciszy.
I nic nie szumi![]()
![]()
"Po pierwsze, narzekać na szum na zdjęciach, to jakby marudzić podczas wizyty w muzeum, że na obrazach widać ślady pociągnięć pędzla. To cecha charakterystyczna medium. Nie należy jej tępić, należy się nią cieszyć! Przypadkowy gość galerii: "Mój Boże, wszędzie te irytujące kropki! A tak poza tym - co to za jeden ten Georges Seurat?".
Ja tam lubię trochę szumów :)
http://fotopolis.pl/index.php?n=3224
Tak to wszystko można sobie wtłumaczyćZamieszczone przez black_bird
Jednak lepiej, zeby matryca szumiała mniej niż bardziej - dodanie szumu w programie jest łatwiejsze niż jego usunięcie![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Lepiej sobie wytłumaczyć niż się irytować, że jest coś, czego i tak nie możemy uniknąć. Wszystkie obecne APSy i 4/3 szumią na tyle podobnie, że można je do jednego wora wrzucić. Można zainwestować w D3, ale ile osób na niego stać? Pomijam, że kosztem małych szumów dostaniemy kurz na matrycy i konieczność częstego czyszczenia. Można też czekać na rewolucję matrycowąPrzypominam, że dzisiejsze matryce to dopiero początek ewolucji. Kiedy fotografia cyfrowa będzie miała tyle lat, ile dziś ma analogowa, matryce będą pewnie nieszumiące do ISO 6400 włącznie
Tyle, że to futurystyka. Albo będziemy fotografować nie bacząc na szum, albo wiecznie czekać na coś lepszego.
W tym teście wyraźnie widać, że z powodu NR Olek stracił połowę detali na ISO1600.Zamieszczone przez Marcin510
Wyszła totalna glaca, wygląda to okropnie, na zdjęciu z 400D widać wszystkie detale. Takie "nieszumienie" to i ja potrafię zrobić na swoim E400 z Neat Image. Gdyby NR było wyłączone, to na zdjęciu z Olka byłby wielgachny szum.
Nie próbujcie na siłę udowadniać, że jest tak samo jak w N&C, bo nie jest.
My wygrywamy optyką i wykonaniem, ale pod względem szumów jesteśmy do tyłu.
Fuji S5 Pro
A nie może to wynikać z większego wyostrzenia pliku z Canona?
Nie bardzo. Od wyostrzania detali nie przybywaZamieszczone przez Wesoły Miś
Buhahahahahaha... widać kto nadal tkwi w analogu.Zamieszczone przez black_bird
ok, zrobilem test
http://www.marcinpoland.com/noise/
dla iso 400 nie robilem fotki d300, tylko 800 i 1600
wyszlo bardzo interesujaco szczegolnie dla d300
myslalem ze sobie troche lepiej poradzi
d300 dobrze picuje fotki w jpg, lepsze algorytmy, i tym robi wrazenie, ale zwykly raw wychodzi minimalnie lepiej od najtanszych aparatow
iso 400 jest identycznie na canonie i olku, przynajmnej jak dla mnie
iso 800 ciut gorsze, iso 1600 jednak zauwazalnie gorsze
niestety mam lacze edge dlatego nie zuploadowalem pelnych jpgow bo zajmuja po 8 mega, moze w nocy to zrobie
to sa cropy 1/1 z kitowych obiektywow kompresja 100%
konwersja z rawow przy identyczncyh ustawieniach balansu w acr
Wszsytkim maniakom polecam stronke: http://www.diwa-labs.com/wip4/test_result.epl
Warto sie wczytac w testy. Wynika z nich ze np. nikon d3 odwzorowaniem kolorow nie dorasta takiemu e-3 do piet... np. d3 ma wspolczynnik okolo 25, a e-3 okolo 8.
Jest to liczone matematycznie, kolorymetrycznie itd.
opis do testu Fidelity Color jest taki:
x < 8 Chart and theoretical colors match well
8 < x < 15 Some deviation, but may be deliberate
x > 15 Deviation unacceptable
Wynika z tego ze d3 jest deviantem kolorystycznym
Oly e-510 jest w tym tescie lepszy nawet niz e-3...
Moim zdaniem sa to bardzo rzetelne testy i goscie badaja duzo aspektow obrazu.
I'm so happy with my new black body.
Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/
Dokładnie tak.
Jak już pisałem, wyższe szumy nie są żadnym problemem, bo nawet to co produkuje E410 jest wystarczające do druku i oglądania na monitorze. Jest gorsze niż w APS-C, ale już przekroczyło granicę używalności. Natomiast kolorków w innych systemach urealnić się nie da.
Fuji S5 Pro