Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Wątek: Jak to jest z tym szumem w porównaniu do innych?

diabolique
    Gość
    Zaniepokoiłem się tymi szumami na poważnie, wyjąłem sprzęt z torby i przyłożyłem ucho w zupełnej ciszy.
    I nic nie szumi

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    "Po pierwsze, narzekać na szum na zdjęciach, to jakby marudzić podczas wizyty w muzeum, że na obrazach widać ślady pociągnięć pędzla. To cecha charakterystyczna medium. Nie należy jej tępić, należy się nią cieszyć! Przypadkowy gość galerii: "Mój Boże, wszędzie te irytujące kropki! A tak poza tym - co to za jeden ten Georges Seurat?".

Ja tam lubię trochę szumów :)

http://fotopolis.pl/index.php?n=3224

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez black_bird
    "Po pierwsze, narzekać na szum na zdjęciach, to jakby marudzić podczas wizyty w muzeum, że na obrazach widać ślady pociągnięć pędzla. To cecha charakterystyczna medium. Nie należy jej tępić, należy się nią cieszyć! Przypadkowy gość galerii: "Mój Boże, wszędzie te irytujące kropki! A tak poza tym - co to za jeden ten Georges Seurat?".

Ja tam lubię trochę szumów

http://fotopolis.pl/index.php?n=3224
    Tak to wszystko można sobie wtłumaczyć

Jednak lepiej, zeby matryca szumiała mniej niż bardziej - dodanie szumu w programie jest łatwiejsze niż jego usunięcie
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Lepiej sobie wytłumaczyć niż się irytować, że jest coś, czego i tak nie możemy uniknąć. Wszystkie obecne APSy i 4/3 szumią na tyle podobnie, że można je do jednego wora wrzucić. Można zainwestować w D3, ale ile osób na niego stać? Pomijam, że kosztem małych szumów dostaniemy kurz na matrycy i konieczność częstego czyszczenia. Można też czekać na rewolucję matrycową Przypominam, że dzisiejsze matryce to dopiero początek ewolucji. Kiedy fotografia cyfrowa będzie miała tyle lat, ile dziś ma analogowa, matryce będą pewnie nieszumiące do ISO 6400 włącznie Tyle, że to futurystyka. Albo będziemy fotografować nie bacząc na szum, albo wiecznie czekać na coś lepszego.

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510
    polecam ci test na dpreview,
    http://www.dpreview.com/reviews/olympuse510/page17.asp
    zobacz sobie porownaj i nie rozpowszechniaj przesadzonych opini o najbardziej szumiacym olku
    W tym teście wyraźnie widać, że z powodu NR Olek stracił połowę detali na ISO1600.

Wyszła totalna glaca, wygląda to okropnie, na zdjęciu z 400D widać wszystkie detale. Takie "nieszumienie" to i ja potrafię zrobić na swoim E400 z Neat Image. Gdyby NR było wyłączone, to na zdjęciu z Olka byłby wielgachny szum.

Nie próbujcie na siłę udowadniać, że jest tak samo jak w N&C, bo nie jest.
    My wygrywamy optyką i wykonaniem, ale pod względem szumów jesteśmy do tyłu.
    Fuji S5 Pro

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    A nie może to wynikać z większego wyostrzenia pliku z Canona?

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Wesoły Miś
    A nie może to wynikać z większego wyostrzenia pliku z Canona?
    Nie bardzo. Od wyostrzania detali nie przybywa

Cytat Zamieszczone przez black_bird
    "Po pierwsze, narzekać na szum na zdjęciach, to jakby marudzić podczas wizyty w muzeum, że na obrazach widać ślady pociągnięć pędzla. To cecha charakterystyczna medium. Nie należy jej tępić, należy się nią cieszyć!
    Buhahahahahaha... widać kto nadal tkwi w analogu.

Marcin510
    Gość
    ok, zrobilem test

http://www.marcinpoland.com/noise/

dla iso 400 nie robilem fotki d300, tylko 800 i 1600

wyszlo bardzo interesujaco szczegolnie dla d300
    myslalem ze sobie troche lepiej poradzi

d300 dobrze picuje fotki w jpg, lepsze algorytmy, i tym robi wrazenie, ale zwykly raw wychodzi minimalnie lepiej od najtanszych aparatow

iso 400 jest identycznie na canonie i olku, przynajmnej jak dla mnie
    iso 800 ciut gorsze, iso 1600 jednak zauwazalnie gorsze

niestety mam lacze edge dlatego nie zuploadowalem pelnych jpgow bo zajmuja po 8 mega, moze w nocy to zrobie
    to sa cropy 1/1 z kitowych obiektywow kompresja 100%
    konwersja z rawow przy identyczncyh ustawieniach balansu w acr

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Wszsytkim maniakom polecam stronke: http://www.diwa-labs.com/wip4/test_result.epl

Warto sie wczytac w testy. Wynika z nich ze np. nikon d3 odwzorowaniem kolorow nie dorasta takiemu e-3 do piet... np. d3 ma wspolczynnik okolo 25, a e-3 okolo 8.
    Jest to liczone matematycznie, kolorymetrycznie itd.
    opis do testu Fidelity Color jest taki:
    x < 8 Chart and theoretical colors match well
    8 < x < 15 Some deviation, but may be deliberate
    x > 15 Deviation unacceptable

Wynika z tego ze d3 jest deviantem kolorystycznym
    Oly e-510 jest w tym tescie lepszy nawet niz e-3...
    Moim zdaniem sa to bardzo rzetelne testy i goscie badaja duzo aspektow obrazu.
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Awatar mathu
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dokładnie tak.

Jak już pisałem, wyższe szumy nie są żadnym problemem, bo nawet to co produkuje E410 jest wystarczające do druku i oglądania na monitorze. Jest gorsze niż w APS-C, ale już przekroczyło granicę używalności. Natomiast kolorków w innych systemach urealnić się nie da.
    Fuji S5 Pro