Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: Jak to jest z tym szumem w porównaniu do innych?

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Marcin510
    do czolowki daleko? chyba ze masz na mysli 5d lub d3

400d szumi mniej ale tylko w iso 100
    w iso 200 juz jest tak samo, czym wyzej tym widac przewage olka

polecam ci test na dpreview,
    http://www.dpreview.com/reviews/olympuse510/page17.asp
    zobacz sobie porownaj i nie rozpowszechniaj przesadzonych opini o najbardziej szumiacym olku

jutro ma wpasc do mnie kumpel z 400d, to zrobimy test szumow, ale porzadny na rawie z wywolaniewm w acr, przekonamy sie jak to jest z tymi szumami
    Ja pierdziu... ale Ty produkujesz testów Marcin znudzi Ci się to kiedyś?

| OlyJedi Awatar zimny
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    http://mz1.nd.e-wro.pl/testy/
    są trzy pliki
    robione zdjęcia ISO 100, 400, 800, 1600
    olek bez i z maksymalnym odszumianiem
    wykonane kitami

BTW
    A tu porównanie obiektywów 14-42 i 14-54
    http://mz1.nd.e-wro.pl/zdjecia/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    monochromatycznie to własnie Olek szumi bardziej (w szarościach i czerniach). Chroma noise (czyli kolorowy) był zawsze najwyższy w lustrzankach marki C.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek
    Nie słuchaj testów. Nie słuchaj nas. Powchodź sobie na strony gdzie możesz pościągać sample 1:1 z różnych aparatów (w tym RAWy) i wyrób własne opinie... Pamiętaj, że aparat to nie tylko szum a fotografia to nie tylko aparat - liczą się jeszcze szkła itd...
    Prawie się zgadzam... tylko, ze nie porównuj tych zdjec na monitorze, ale wywołaj sobie 20x30 (najlepiej te same kadry z olka i kionkurencji) i wtedy porównuj... zobaczysz, że róznice są zupełnie pomijalne... ja tak zakończyłem rozważania nadz szumem e-1 gdzy zastanawiałem się nad wyborem :P
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Witam !

Wszystkie cyfrówki szumiały,szumią i będą szumieć.Taki jest urok półprzewodników.
    Fizyki półprzewodników nie da się przy obecnych technologiach zmienić.
    Z tym się trzeba pogodzić. Być może firmy N i C stosują wstępne odszumianie już na
    etapie zczytywania danych z matrycy przez procesor.Tego niestety nie wiemy bo takie
    dane są utajnione przez producenta. Rozsądnym testem byłby test samych matryc a nie
    aparatów bo elektronika aparatów jest różna i ona ma duży wpływ na efekt końcowy testu.
    Do takiego testu potrzebny byłby układ elektroniczny akceptujący wszystkie rodzaje
    matryc.I taki pomiar dałby rzetelną odpowiedź która matryca szumi mniej a która bardziej.
    A gadanie że te matryce szumią mniej a te więcej nie jest poparte żadnymi badaniami
    samych matryc tylko aparatów w których je zamontowano. Co procesor danej firmy
    robi z danymi z matrycy tego niestety nie wiemy.
    I to byłoby na tyle.

Pozdrawiam szumofobów ,szumo testerów a przede wszystkim robiących zdjęcia .

| OlyJedi Awatar zimny
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    zastosowanie lamp półprzewodnikowych zdecydowanie zmniejsza szumy.
    Nikon przy ustawieniu ISO powyżej jakiejś tam wartości zwiększa programowo wartość odszumiania.

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jeszcze dorzucę, że ja z E-510 nie odszumiam wcale. Tylko kolorowy szum, a mono zostawiam na full Bardzo mi się to podoba. Nieraz mam koncepcję zdjęcia z szumem i wtedy celowo ustawiam ISO800, a nawet 1600. Taka czułość odszumiona w aparacie, czy sofcie nie wygląda fajnie, ale jak nie ruszać szumu, to jest super. Wiem, że można na gładką fotkę nałożyć szum w programie, ale po co jak może być taka zaraz z wywoływacza odrawiacza? Szum nieodszumiany z E-510/E-410 i E-3 jest bardzo ładny, monochromatyczny. Tylko czasem zbyt mały

diabolique
    Gość
    kupić analoga, nie będzie szumiało

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin
    kupić analoga, nie będzie szumiało
    Taaaa to jest najlepsze wyjście bo czy film załozymy do zenita czy do F5 będzie takie samo ziarenko xD i po bólu, a czy taniej to już nieco inna kwestia
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zimny

oooo pozdrawiam sasiada
    A swoja droga ostatnio mam wrazenie patrzac na siebie ze im wiecej czytam o szumie czy widze szum tym bardziej wole sie z nim "zaprzyjaznic" niz walczyc mniej nerwow po obejrzeniu zdjec a wiecej przyjemnosci z fotografowania bo chyba po to wydajemy gruba kase zeby miec satysfakcje a nie popadac w irytacje przez szum