Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: Jak to jest z tym szumem w porównaniu do innych?

| OlyJedi Awatar Misiaczek51
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Jak to jest z tym szumem w porównaniu do innych?

Witam Kolegów! Już nieomal zdecydowałem się na zakupienie E-510 gdy przeczytałem:
    "Wysoka rozdzielczość matrycy ( chodzi o Sony A-350) okupiona jest niestety wysokimi szumami, znacznie wyższymi niż dajmy na to w Alfie 700. Jeśli mielibyśmy szukać lustrzanek które z 350-tką przegrywają to będą to na przykład Olympusy E-410 i E-510." Żródło http://www.dfv.pl/aparaty.html?id=429. Trochę mnie to zmroziło. W innym teście na fotopolis.pl podkreślano małe szumy w E-510. Czyżby w tych testach sposób spojrzenia zależał od zlecenia?
    Chętnie poznałbym Wasze spojrzenie na ten temat.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Nie słuchaj testów. Nie słuchaj nas. Powchodź sobie na strony gdzie możesz pościągać sample 1:1 z różnych aparatów (w tym RAWy) i wyrób własne opinie... Pamiętaj, że aparat to nie tylko szum a fotografia to nie tylko aparat - liczą się jeszcze szkła itd...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja mam E510 od dawna, szumy do ISO 400 włącznie są zupełnie nieszkodliwe, a takie testy i wypowiedzi to można sobie załadować w gripa.
    TUTAJ masz strzała na ISO 400, bez odszumiania zewnętrznym programem, z ustawieniem filtru w aparacie na niskim poziomie. Dwie minuty w n.p. w neat image i szumu nie będzie wcale.
    I tak kupisz co zechcesz, ale pragnę Cię trochę uspokoić odnośnie szumu - nie gryzie w oczy.
    PS przepatrz jeszcze wątek z E420 - podejrzewam że będzie mniej szumiało.
    Pozdrawiam !
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Znakomita fotka, super.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver
    Ja mam E510 od dawna, szumy do ISO 400 włącznie są zupełnie nieszkodliwe, a takie testy i wypowiedzi to można sobie załadować w gripa.
    TUTAJ masz strzała na ISO 400, bez odszumiania zewnętrznym programem, z ustawieniem filtru w aparacie na niskim poziomie. Dwie minuty w n.p. w neat image i szumu nie będzie wcale.
    I tak kupisz co zechcesz, ale pragnę Cię trochę uspokoić odnośnie szumu - nie gryzie w oczy.
    PS przepatrz jeszcze wątek z E420 - podejrzewam że będzie mniej szumiało.
    Pozdrawiam !
    w E-510 iso 800 jest dla mnie zupełnie akceptowalne !!!
    w E-500 iso 400 ale to starsza bajka...
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    W testach piszą jak im powieje (nie mówię czym i od kogo). Na fotopolis zachwycali się niskimi szumami w nowych matrycach E-510/E-410, a 4 miesiące później pisali (przy okazji recenzji aparatu "konkurencji"), że mają biedną matrycę, co szumi i przepala Tak jest wszędzie. Można poczytać testy, ale nie kierować się nimi przy decyzji kupna.

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wesoły Miś
    W testach piszą jak im powieje (nie mówię czym i od kogo). Na fotopolis zachwycali się niskimi szumami w nowych matrycach E-510/E-410, a 4 miesiące później pisali (przy okazji recenzji aparatu "konkurencji"), że mają biedną matrycę, co szumi i przepala Tak jest wszędzie. Można poczytać testy, ale nie kierować się nimi przy decyzji kupna.
    oj ja wlasnie dzieki takiemu testowi kupilem e-510 czy zaluje? nie

Awatar mathu
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie ma co się czarować, Olympus wyraźnie przegrywa nawet z 400D i D40. Oba te modele po pierwsze szumią mniej, a po drugie prawie monochromatycznie. N&C są zdecydowanie do przodu w stosunku do S/P/O jeśli chodzi o matryce.

Oczywiście nie jest to jakiś specjalny problem, bo w ekstremalnym przypadku wystarczy po prostu odszumić zdjęcie zewnętrznym programem - matryca ma wystarczająco dużą rozdzielczość, żeby po pomniejszeniu do ludzkiego rozmiaru nie było widocznego plastiku.

Tak czy siak - od czasu wyjścia E410/E510 szum przestał być problemem w 4/3, choć do czołówki daleko. Za czasów E500 było dużo gorzej.
    Fuji S5 Pro

Marcin510
    Gość
    do czolowki daleko? chyba ze masz na mysli 5d lub d3

400d szumi mniej ale tylko w iso 100
    w iso 200 juz jest tak samo, czym wyzej tym widac przewage olka

polecam ci test na dpreview,
    http://www.dpreview.com/reviews/olympuse510/page17.asp
    zobacz sobie porownaj i nie rozpowszechniaj przesadzonych opini o najbardziej szumiacym olku

jutro ma wpasc do mnie kumpel z 400d, to zrobimy test szumow, ale porzadny na rawie z wywolaniewm w acr, przekonamy sie jak to jest z tymi szumami

diabolique
    Gość
    A ja tam, jak ujęcie jest ładne, to wcale nie przyglądam się szumom
    A tak pół żartem, pół serio, to widzę, że na różnych galeriach internetowych największą popularnością i tak cieszą się zdjęcia ładnych dziewczyn - niezależnie od szumów i jakości fot
    Więc myślę, że to po prostu moda na szukanie szumów. Potem przyjdzie moda na szukanie "półtonów", "półcieni" itp. a ty będziesz szukał, czytał, sprawdzał, pytał... a inni będą w tym czasie focić
    pozdro