Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Wątek: tenorka - moje "początki"

Awatar tenorka
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    za młoda jestem, żeby się takimi drobiazgami przejmować

Zapraszam do twórczej krytyki zdjęć - im więcej wskazówek, tym mniej zmarnowanych klatek w przyszłości
    Pozdrawiam
    tenorka

Amator martwi się o zdjęcia, zawodowiec o kasę, a artysta o światło

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tenorka

Zapraszam do twórczej krytyki zdjęć - im więcej wskazówek, tym mniej zmarnowanych klatek w przyszłości
    ostatnie 2 trzymają klimat : tu dzież zimy, samotnego wędrowca a ostatnie bezgranicznej pustki... i dobry poziom
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Tak, mam więcej niż 12 lat...

Nie rozumiem skąd te "emocje" wokół słowa Breslau. Może to mój sposób nazywania mojego miasta, może jestem pod wpływem kryminałów Krajewskiego, może po prostu mam taki kaprys. W czym problem?
    Nazwa miejscowości pod nickiem jest informacją w pewnym sensie oficjalną (na miarę netowych zasad). W Polsce nie istnieje miejscowość Breslau. Jeśli ktoś pisze Breslau, to niezależnie od jego intencji, a przecież użytkownicy ich nie znają, może zostać zrozumiany, że chciałby, aby Breslau zaistniał. Nie rozumiem, dlaczego Administracja tego nie zwalcza.
    Pzdr, TJ

diabolique
    Gość
    Pisząc "Breslau" sugerujesz, że nie przeszkadzałoby Ci również mieszkanie na np. Adolf Hitler Strasse Taki jest odbiór nazw niemieckich w Polsce i ja to rozumiem.
    To tylko tak moim zdaniem.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Widzisz, takie drobiazgi wysysa sie z mlekiem matki.Wiec wina nie lezy calkiem po Twojej stronie.
    A co do fotek to:Menschenfotografie ist eine Herausforderung. Der Mensch fühlt sich doch meist unwohl, wenn ein Fremder Aufnahmen von ihm machen möchte. So versuche ich es meist heimlich oder frage um Erlaubnis. Ein Teleobjektiv kann auch sehr hilfreich sein und doch finde ich die Fotos von Menschen interessanter, wenn man auch als Fotograf wirklich nah dran ist.
    Nie powinno Ci przeszkadzac,ze to nie po polsku.

Awatar tenorka
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No teraz to już całkiem zdębiałam...
    Niektórzy na forach piszą, że są "from hell", a ja nie odczytuję tego jako ich uwielbienie dla szatana. Pisząc "Breslau" absolutnie nie sugeruję, że nie przeszkadzałoby mi mieszkanie na np. Adolf Hitler Strasse. Z całym szacunkiem, ale to zaczyna zakrawać na lekką paranoję. Gdybym napisała "dowcipnie", że jestem z komory gazowej, to oczywiście mogłoby to zostać różnie zrozumiane, ale Breslau?

lucca, dziękuję za lekcję języka niemieckiego połączoną z uwagami dotyczącymi moich fotek. Z pewnością okażą się bardzo pomocne w moim przyszłym fotografowaniu. A mojej matki do niczego nie mieszaj, proszę.

Ponieważ nie lubię wzbudzać kontrowersji, proszę bardzo, Breslau zmieniam na polskie miasto Wrocław. Mam nadzieję, że dzięki temu łatwiej będzie komentować moje zdjęcia, niż to, co jest napisane pod moim nickiem
    Pozdrawiam
    tenorka

Amator martwi się o zdjęcia, zawodowiec o kasę, a artysta o światło

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Nie moim zamiarem jest mieszanie.Wypowiedzialem sie tylko troche jak ja to widze.Sam mieszkam poza Polska,jednak swoich korzeni nie zamierzam ucinac.Czasem wychodzi,ze bardziej polscy nie musza mieszkac w polsce,ale tylko czasem.Czyz nie lepiej isc do kawiarni ma kawe na piwo do piwiarni a nie do cafe klubu czy pabu.Z drugiej strony tez musze Ci przyznac racje.Polacy sa bardzo wrazliwi na niemieckie nazwy zapominajac o tym jak wiele angielskich zwrotow wtracaja do j.polskiego.Teraz to taka moda i do dobrego tonu nalezy wtracic w zdaniu bokeh,design,crop i jakies jeszcze inne wynalazki.
    Rob foty i pokazuj

diabolique
    Gość
    Pisząc "Breslau" absolutnie nie sugeruję, że nie przeszkadzałoby mi mieszkanie na np. Adolf Hitler Strasse. Z całym szacunkiem, ale to zaczyna zakrawać na lekką paranoję.
    OK, źle się wyraziłem, ale to z pośpiechu. Nie chodzi o to, że sugerujesz, tylko, że niektórzy mogą to tak odebrać. I ja ich rozumiem, bo akurat na temat naszej historii popełniłem jakąś tam książkę i parę naukowych artykułów.
    A fota "dym" bardzo mi się podoba
    pozdro

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Ponieważ nie lubię wzbudzać kontrowersji, proszę bardzo, Breslau zmieniam na polskie miasto Wrocław.
    Broń Boże nie zmieniaj! Nazywaj je Wrocław a Breslau zostaw dla Niemców Oni pewnie nie wiedzą co to Wrocław
    Nie rozumiem skąd te "emocje" wokół słowa Breslau.
    Pewnie znaczna część Polaków słysząc Warschau, Danzig, Krakau itp, ma natychmiast skojarzenie z Westerplatte i Auschwitz a to złe czasy były!
    Dawaj następne zdjęcia, to będą merytoryczne opinie
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    przypomniała mi się historia jak mój wujek zapytany w okienku urzędu o dane adresowe podał:
    Capensztad, Hebelsztrasse 13. Chodziło o K-Koźle i ul. Stolarską

jak ktos pisze Breslau to mo może sobie pisać bo mamy wolność i demokrację ale chyba nie lubię tego, jakikolwiek byłby motyw. Historia robi swoje, Dziadkowie robią swoje itd...
    Jak byłem w delegacji na Litwie widziałem jak na Litwinów działają niektóre "polskie" określenia ich spuścizny. Chyba jest sporo podobieństw...

a tak szczerze tenorka - skąd to się wzięło? czysta ciekawość...