Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: Panasonic G7/G70 porada dotycząca zestawu

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez SnowFox Zobacz posta
    Nie wiem w czym masz problem, skoro opieram się w osądach na opiniach forumowiczów lub testów i innych forów. Mam pytać się na forum jak działa dany obiektyw, właśnie go trzymając w dłoni? To co mówisz nie jest zbyt miłe i pomocne. Według tego co piszesz fora w ogóle nie powinny, istnieć tylko każdy powinien kupować od razu w ciemno być "zadowolonym".
    No tak, tylko jeżeli zaczynamy rozmawiać o subiektywnych odczuciach to wolno/szybko może co innego znaczyć dla Ciebie, co innego dla mnie.
    Ja powiem tak - jest wystarczająco szybki. Miałem przez kilka miesięcy Olympusa 25/1.8 i Panasa 20/1.7. I długo mi przyszło pomiędzy nimi wybierać.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    No tak, tylko jeżeli zaczynamy rozmawiać o subiektywnych odczuciach to wolno/szybko może co innego znaczyć dla Ciebie, co innego dla mnie.
    Ja powiem tak - jest wystarczająco szybki. Miałem przez kilka miesięcy Olympusa 25/1.8 i Panasa 20/1.7. I długo mi przyszło pomiędzy nimi wybierać.
    I to jest cała prawda, co jednym pasuje innym nie i odwrotnie. Poproś forumowiczów o zdjęcia z danego obiektywu i po kłopocie. Ja tak zrobiłem i wtedy podjąłem decyzję.

Siła reputacji
    10
    Moja galeria
    Ok, dzięki za rady

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Jak patrzyłem na jakość zdjęć z zoomów m43 to jest mile zaskoczony, ogólnie mówiąc. Jaki zoom najbardziej polecacie? Może 100-300? Patrzyłem, że 175 robi też całkiem ładne zdjęcia.[/QUOTE]

poważnie, Ty dalej swoje, ogarnij się !!
    czasami robię zdjęcia ptaków i uważam, ze 100-300 jest ok, za to coś tam -175 to padaczka do niczego mi nie potrzebna
    gdybym nie robił czasami zdjęć ptaków to nie za bardzo wiem po co mi lufa 100-300 , za to coś tam -175 może być ok

zrozumiałeś ?
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Siła reputacji
    10
    Moja galeria
    Już zdecydowałem, niestety musiałem wszystko samemu testować, wnioski:
    Olympus nie produkuje lepszego lub zdecydowanie lepszego obrazka niż Lumixy, po prostu tego nie widać, a niby są stworzone do zdjęć, a Lumixy do filmowania(powszechna opinia, wypowiedź też jednego z użytkowników).
    Porównałem najwyższego i najlepiej ocenianego Olympusa M5 mark II i jestem zawiedziony, od zawsze myślałem, że to on zostanie moim aparatem. Czego nie lubię w tym OMD? :
    Brakuje mi pokrętła zmiany trybów wykonywania zdjęć(pojedyncze, seria i inne), strasznie irytujące jest kiedy coś przeglądam w menu lub przeglądam zdjęcia i nagle przez przypadek wizjer wyłapuje ruch nie wiadomo skąd i wszystko wyłącza, przechodząc do trybu robienia zdjęć.
    Mała liczba przycisków i brak wielu przypisanych, prawie wszystkie są na ekranie, co nie jest zbyt wygodne, a zmiana ekspozycji i innych parametrów wymaga wiele czasu.
    Menu jest strasznie nieintuicyjne, wymaga naprawdę dużo czasu do opanowania, zanim coś się znajdzie, człowiek po prostu straci cierpliwość(tak jest chyba w każdym Olympusie), nie rozumiem czemu ono tak wygląda.
    Nie wygodna rękojeść, powoduje uczucie wypadnięcia aparatu z rąk.
    AF podczas naciskania migawki do połowy nie działa tak dobrze jak w Lumix'ach, ma naprawdę duże problemy w wielu sytuacjach i działa zadziwiająco.
    Brak rozbudowanego trybu filmowania.
    Brak zdjęć 4K, brak nagrywania w 4K.
    Brak szybkiego trybu seryjnego.
    Brak post focusa
    Zdjęcia wysokiej rozdzielczości moim zdaniem nie przydatne i tylko ze statywu.
    Podczas trybu seryjnego brak możliwości zmiany punktu ostrzenia za pomocą dotykowego wyświetlacza.
    Gorzej współpracuje z obiektywami od Lumix'a, niż Lumix od Olympusa.
    Cena/jakość
    Zalety:
    szybko zwalniający się bufor.
    świetna stabilizacja zarówno podczas filmowania jak i robienia zdjęć.
    zdjęcia takiej jakości jak z Lumix'ów lub odrobinę lepsze(według wszystkich po prostu lepsze)
    tryb AF + MF (działa pierścień ostrości i można doostrzyć AF'a lub zmienić punkt ostrzenia)

Tak więc moim zdaniem aparat jest przeceniony zdecydowanie lepszym rozwiązaniem w tej cenie jest Sony A6300, Samsung NX1 lub troszeczkę tańszy Lumix GX8 z 20 MP matrycą i stabilizacją(która nie działa tak dobrze jak w Olympusie, ale jest, w końcu jest Jeśli ktoś chce robić tylko zdjęcia może rozważyć jeszcze Olympus'a M10 mark II, który w niczym nie ustępuje poza dwukrotnie niższą ceną i brakiem uszczelnień.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Ależ Ty jesteś maruda....
    Przyciski ustawiasz prawie jak chcesz, trybu 4k nie ma, będzie w kolejnych aparatach. Menu jest odmienne od tych które używałeś. Olek ma słabe tryby filmowe, a majwyższym w systemie jest E-M1.

A w ogóle to bierz to co Ci będzie lepiej pasować.
    I tylko do wyliczanki nie wtłaczaj porzuconego przez producenta Samsunga....
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez SnowFox Zobacz posta
    Już zdecydowałem, niestety musiałem wszystko samemu testować, wnioski:
    Olympus nie produkuje lepszego lub zdecydowanie lepszego obrazka niż Lumixy, po prostu tego nie widać, a niby są stworzone do zdjęć, a Lumixy do filmowania(powszechna opinia, wypowiedź też jednego z użytkowników).
    Porównałem najwyższego i najlepiej ocenianego Olympusa M5 mark II i jestem zawiedziony, od zawsze myślałem, że to on zostanie moim aparatem. Czego nie lubię w tym OMD? :
    Brakuje mi pokrętła zmiany trybów wykonywania zdjęć(pojedyncze, seria i inne), strasznie irytujące jest kiedy coś przeglądam w menu lub przeglądam zdjęcia i nagle przez przypadek wizjer wyłapuje ruch nie wiadomo skąd i wszystko wyłącza, przechodząc do trybu robienia zdjęć.
    Mała liczba przycisków i brak wielu przypisanych, prawie wszystkie są na ekranie, co nie jest zbyt wygodne, a zmiana ekspozycji i innych parametrów wymaga wiele czasu.
    Menu jest strasznie nieintuicyjne, wymaga naprawdę dużo czasu do opanowania, zanim coś się znajdzie, człowiek po prostu straci cierpliwość(tak jest chyba w każdym Olympusie), nie rozumiem czemu ono tak wygląda.
    Nie wygodna rękojeść, powoduje uczucie wypadnięcia aparatu z rąk.
    AF podczas naciskania migawki do połowy nie działa tak dobrze jak w Lumix'ach, ma naprawdę duże problemy w wielu sytuacjach i działa zadziwiająco.
    Brak rozbudowanego trybu filmowania.
    Brak zdjęć 4K, brak nagrywania w 4K.
    Brak szybkiego trybu seryjnego.
    Brak post focusa
    Zdjęcia wysokiej rozdzielczości moim zdaniem nie przydatne i tylko ze statywu.
    Podczas trybu seryjnego brak możliwości zmiany punktu ostrzenia za pomocą dotykowego wyświetlacza.
    Gorzej współpracuje z obiektywami od Lumix'a, niż Lumix od Olympusa.
    Cena/jakość
    Zalety:
    szybko zwalniający się bufor.
    świetna stabilizacja zarówno podczas filmowania jak i robienia zdjęć.
    zdjęcia takiej jakości jak z Lumix'ów lub odrobinę lepsze(według wszystkich po prostu lepsze)
    tryb AF + MF (działa pierścień ostrości i można doostrzyć AF'a lub zmienić punkt ostrzenia)

Tak więc moim zdaniem aparat jest przeceniony zdecydowanie lepszym rozwiązaniem w tej cenie jest Sony A6300, Samsung NX1 lub troszeczkę tańszy Lumix GX8 z 20 MP matrycą i stabilizacją(która nie działa tak dobrze jak w Olympusie, ale jest, w końcu jest Jeśli ktoś chce robić tylko zdjęcia może rozważyć jeszcze Olympus'a M10 mark II, który w niczym nie ustępuje poza dwukrotnie niższą ceną i brakiem uszczelnień.

Dzięki, nareszcie to ktoś napisał. Od siebie dodam - awaryjność olka w porównaniu z Panasem jest zatrważająca.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szamaniec Zobacz posta
    Dzięki, nareszcie to ktoś napisał. Od siebie dodam - awaryjność olka w porównaniu z Panasem jest zatrważająca.
    Szamaniec ile tych olków w Twoich rękach się już zepsuło?
    Ja w m43 używam właśnie piątego i szóstego - przebudowane na IR i siódmego jak główny aparat i na razie żadnego nie naprawiałem. Miałem jednego panasa. Już nie mam.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Na innym forum ktoś krzyczy żeby panasa g5 nie kupować bo mu się popsuł. Niektórzy nie zachwalają samochód na literę F itd. Co ma zrobić nowy nabywca, czytając opinie może zgłupieć. Jedynie według mnie to rzetelna rozmowa z użytkownikiem danego sprzętu.

| OlyJedi Awatar szamaniec
    Mieszka w
    Poręba
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Szamaniec ile tych olków w Twoich rękach się już zepsuło?
    Ja w m43 używam właśnie piątego i szóstego - przebudowane na IR i siódmego jak główny aparat i na razie żadnego nie naprawiałem. Miałem jednego panasa. Już nie mam.
    Klasyczna odpowiedź pracownika telekomplikacji -" dziwne, u mnie działa".